Recept na falešné teriyaki kuře s rýží

Milujete asijskou kuchyni? Připravte si vynikající teriyaki kuřecí maso s rýží. Hlavními složkami teriyaki marinády či omáčky jsou sójová omáčka, mirin a cukr. My si připravíme českou verzi, která je možná ještě chutnější.

Reklama

Nejasný původ teriyaki

„Teriyaki je pokrm pocházející z Japonska, který si velmi rychle našel cestu do amerických fast foodů,“ uvádí web Tasting Table. Japonské restaurace s teriyaki se už v 70. letech 20. století staly především v oblasti Seattlu oblíbenými a ceněnými.

O popularizaci teriyaki se postaral japonský přistěhovalec Toshi Kasahara, který si v Seattlu otevřel rychlé občerstvení. Jeho lahodné nasládlé kuře si mezi místními získalo velmi rychle popularitu a díky tomu mohl Kasahara otevřít další restaurace. Jeden čas bylo v Seattlu otevřených až 83 restaurací s teriyaki.

Podle dostupných informací to však vypadá, že teriyaki nakonec pravděpodobně nepochází z Japonska. Někteří tvrdí, že teriyaki ve skutečnosti pochází z Havaje. Ani to však není úplně jednoznačné.

Nicméně, název teriyaki byl převzat z Japonska. Tam však používají teriyaki marinádu pouze na ryby. Havajská verze teriyaki zase obsahuje ananasovou šťávu, protože je jí na Havaji dostatek. Výsledný teriyaki pokrm je tak kombinací Asie a Ameriky. Jedná se o pokrm americké kolonizace a kulturní spolupráce.

Recept: Teriyaki kuře s rýží

Na výrobu falešného teriyaki kuřecího masa s rýží budete potřebovat ingredience, které by měl mít každý doma. Pokud tedy dostanete chuť na japonskou kuchyni, můžete si ji připravit kdykoliv. Recept není vůbec náročný na přípravu a zvládne ho opravdu každý. Za půl hodiny máte oběd hotový.

Ingredience:

  • 1 větší kuřecí prso
  • třičtvrtě hrnku hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • grilovací koření
  • sušený česnek
  • kari
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce cukru krupice (můžete použít třtinový cukr)
  • sezamová semínka (volitelně)
  • olej (pouze na smažení)

Postup přípravy:

Nejprve si umyjeme kuřecí prso a nakrájíme si ho na menší kousky. Do uzavíratelné misky si nasypeme hladkou mouku a do ní po 1 kávové lžičce veškerého zmíněného koření. Já například nepoužívám česnek, protože mi nedělá dobře.

Nakrájené kousky kuřecího masa vložíme do misky, uzavřeme ji a promícháme, aby se maso dostatečně obalilo. Na pánvi si rozpálíme olej. Ještě před vhozením na pánev si maso přesejeme přes síto, aby se tam nedostalo zbytečně moc mouky. Já používám na oklepání přebytečné mouky místo sítka kleštičky.

Maso opékáme dozlatova ze všech stran. Pokud chcete mít maso opravdu krásně měkké, doporučuji ho přikrýt pokličkou, aby se hezky podusilo a bylo dříve hotové. Po opečení přendáme kuřecí maso například do hlubokého talíře a na stejné pánvi si rozehřejeme sójovou omáčku s cukrem.

Sójovou omáčku s cukrem necháme zkaramelizovat za stálého míchání. Následně přidáme sezamová semínka. Množství nechám na vás. My sezam milujeme, takže jím nikdy nešetřím. Do omáčky vložíme zpět kuřecí maso a necháme ho pořádně nasáknout vzniklou omáčkou.

Podáváme ideálně s rýží, kterou si uvaříme buď klasicky, nebo v rýžovaru. Dobrou chuť!

Milujete asijskou kuchyni stejně jako naše rodina? Pak si můžete doma zkusit připravit vynikající polévku Pho Bo, o které se povídá, že je léčivým zázrakem. Oslovit vás může také pravá česká čína s rýží.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Nikola Strnadová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama