REKLAMA

Jak uvařit pravou českou čínu s rýží

Pravá česká čína – to zní jako oxymorón, něco jako chytrá hloupost nebo pravdomluvné lhaní. Což nic nemění na tom, že je to jedna z nejoblíbenějších rychlovek. U nás máme rádi křehké vepřové nudličky.

REKLAMA

Proč ten název česká čína?    

V moderní době máme přístup ke všem možným exotickým surovinám. V minulosti tomu tak samozřejmě nebylo. Čína jako stát je od našich středoevropských končin hodně z ruky. Přísady jako mořská řasa kombu, shiitake houby, tofu, fazolové výhonky nebo třeba pasta z černých bobů nebyly všeobecně k mání.

Dagmar Heřtová na webu Glanc uvádí: „První zmínku o čínské kuchyni s receptem najdete v knize Mladá hospodyňka z roku 1915 od Anny Drůbkové, tamní recept na čínu ale čínský vůbec není. Vepřová krkovice byla na závěr podlita pořádnou dávkou smetany (přitom Asiaté laktózu nesnášejí) a výsledek doporučovala autorka podávat s knedlíkem či bramborem!“

Což mluví úplně za vše. V Číně se na rozdíl od Indie mléko a mléčné výrobky příliš neujaly. Jejich kuchyně zahrnuje rýži, nudle, čerstvé tofu, mořské řasy, mnoho druhů listové zeleniny, které většina Čechů ani nezná, a také vajíčka, která na oplátku nevyužívá zase indická kuchyně. Na dochucení se často používají různé druhy fermentovaných omáček, jako je například sójová, miso pasta nebo rybí omáčka.

První čínská restaurace v Praze

Obliba čínské kuchyně v České republice všeobecně vzrostla se zakládáním prvních čínských restaurací. Mnozí z nás si vybaví bezkonkurenční nudle nebo maso ve sladkokyselé omáčce.

REKLAMA

„Čínská restaurace sídlila ve Vodičkově ulici číslo 19. Byla tehdy jediná svého druhu a založil ji roku 1958 Adolf Hoffmeister, český diplomat, spisovatel a malíř. Hoffmeister v rámci svojí práce pobýval v New Yorku i v Paříži a tam mu zachutnala právě čínská kuchyně. Jelikož komunistická Čína byla přátelská země, nebyl se založením restaurace problém,“ vysvětluje Jana Šrámčíková na webu Svět cestovatele.

Recept: Čína s rýží

Připravte si s námi zkaramelizované nudličky v sójové omáčce na způsob Švei-ču-žou! Jsou vždy zaručeně křehké a šťavnaté díky tajné ingredienci – cukru. Navíc tento recept není vůbec náročný na suroviny.

Ingredience:

  • 600 g libové vepřové kýty
  • ½ pekingského zelí
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu, nebo Solamylu
  • 1 žloutek
  • cukr
  • 2 lžíce worchesteru
  • 6 lžic oblíbené sójové omáčky
  • slunečnicový, nebo řepkový olej, nejlépe lisovaný zastudena

Postup přípravy:

Vezměte do ruky vepřové maso a nakrájejte na tenké nudličky. Je lepší si s tím vyhrát, aby do sebe co nejlépe nasáklo slanost sójové omáčky. Vzorně nakrájené nudličky přesuňte do misky a nasypte na ně 2 plné lžíce škrobu. Přiklepněte jeden žloutek. Právě žloutek ve spojení se škrobem vytvoří na mase požadovanou krustičku. Nedávejte celé vejce, protože bílek by se v jídle srazil.

Poté přidejte sójovou omáčku a worchester. Sójové omáčky vždy minimálně 6 lžic, worchesteru 2 lžíce. Nakonec dochuťte pepřem a solí. Nezapomeňte do marinády přidat trochu oleje. Namarinované maso na čínu nechte uležet minimálně 2 hodiny v lednici, ideálně i přes noc. Čím déle necháte maso marinovat, tím bude křehčí.

REKLAMA

Pekingské zelí si nakrájejte už předtím, než začnete smažit. V průběhu byste totiž nemuseli zeleninu stačit nakrájet, protože maso je hotové hned. Čína by se neměla smažit více než 15 minut, jinak by se mohlo stát, že se vepřové maso vysuší a ztvrdne. Jestliže nemáte po ruce pekingské zelí, můžete ho nahradit i jiným druhem čerstvé zeleniny, např. pórkem.

Základem číny je rozpálený olej, který nalijete do pánev a počkáte, až se bude z pánve mírně zvedat pára. Následně vložte na pánev maso. Po odpaření vody, co se z masa uvolnila, vsypte na pánev celou lžíci cukru. Až maso dostane karamelovou barvu, přidejte zelí a duste do měkka. Dobrou chuť!

Autor: Martina Hokszová – NašeTéma. Zdroj receptu: Rodinný recept Martiny Hokszové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

ANO v novém průzkumu upadají preference, SPOLU sílí. Motoristé sobě mi...

Hnutí ANO v červencovém průzkumu NMS Market Research ztrácí preference, přesto si udržuje vedení s 28,7 %...

VIDEO: Fréza, škrabky a model z hlíny. Takhle Škoda tvoří nové...

V modelárně Škoda Design se rodí budoucnost českých vozů. Hliněné modely, které tvarují zkušení modeláři, dávají prvním...

Masivní úder trval téměř 10 hodin. Cílem útoku byl Kyjev, oznámil...

Rusko v noci na čtvrtek zahájilo masivní kombinovaný úder na Ukrajinu, který trval téměř deset hodin. Rusové...

Zdechovský: Rychlíková píchla do vosího hnízda. Výhrůžky Motoristů odsuzuje i Milion...

Novinářka Apolena Rychlíková čelí vlně nenávisti a výhrůžkám smrtí od příznivců strany Motoristé sobě. Důvodem jsou její...

VIDEO: Ondřej Dostál hájil v europarlamentu komunisty

V Evropském parlamentu se strhla vášnivá debata o Číně, kde český europoslanec Ondřej Dostál obhajoval čínské komunisty....

Eva Decroix se postavila za Rychlíkovou. Novinářce vyhrožují motoristé smrtí

Ministryně spravedlnosti Eva Decroix odsoudila kampaň a výhrůžky smrtí vůči novinářce Apoleně Rychlíkové, která čelí útokům od...

Proruské síly v čele s Huculovou útočí na parlamentní volby v...

Proruský blok Vítězství vedený Jevgenijí Huculovou a Ilanem Šorem míří na moldavské volby. Rusko vynakládá miliony na...

Turek čelí trestnímu oznámení. Macinka mluví o zmanipulovaných důkazech

Kontroverzní europoslanec Filip Turek čelí vážným obviněním z domácího násilí, znásilnění a vyhrožování smrtí, která vznesla jeho...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA