REKLAMA

Recept na Pho Bo – léčivý zázrak vietnamské kuchyně

Jak uvařit Pho Bo? Může se zdát, že vietnamské Pho Bo je vždycky mnohem jednodušší sníst ve vietnamské restauraci než si ho uvařit doma. Tamější kuchaři a číšníci by ale mohli říct pravý opak.

REKLAMA

Jak na přípravu polévky Pho Bo

Od vaření této polévky nás může odradit i nekonečný výpis surovin – oháňka, kližka, v některých případech i vepřové nožičky. Ve Vietnamu totiž lidé běžně zužitkovávají všechny části zvířecího těla, například tlapky, pařáty, oháňky, vnitřnosti a vepřové nožičky. Některé vnitřnosti nebo zmíněné nožičky se v české kuchyni objevují dodnes, většina lidí však nad nimi ohrnuje nos. Proto by vám mělo stačit maso a suroviny, které běžně jíte a jsou snadno k sehnání.

Co se týče ochucování, vyplatí se dát si práci a najít autentické koření, ideálně z asijských potravin. Naštěstí potřebujeme pouze tři druhy. Skořici, ta vietnamská je aromatičtější, silnější a nalámaná na větší kousky. Dále vietnamský kardamom černý. Už podle názvu je zřejmé, že je jiný než ten zelený, který se dává třeba do indických sladkých jídel. Má tmavě hnědou barvu, větší plody a pórovitý povrch. A nakonec badyán. Prostě badyán, hvězdicovité koření, které většina Čechů bude znát spíše ze svařáku. Kvalitní rybí omáčku najdete většinou v každé vietnamské večerce.

Recept: Polévka Pho Bo

Tohle svým vietnamským kamarádům raději neříkejte, ale neortodoxní poživatelé polévky Pho Bo s alergií na ryby mohou vyzkoušet Hoisin omáčku, nebo sójovou omáčku, speciálně japonskou Kikkoman, která se sice používá na sushi, ale má opravdu lahodné kořeněné aroma.

Ingredience:

  • 4 l vody
  • 2 kg hovězí morkové kosti (možno přidat i klouby)
  • 500 g zadní hovězí (falešná svíčková), či hovězí kýta, plec, nebo kližka
  • 1 svitek skořice (vietnamské)
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 3 kousky kardamomu
  • cibule i se slupkou
  • 3 cm zázvoru (pokud máte rádi)
  • rybí omáčka
  • 500 g plochých nudlí – pho
  • na ozdobu – koriandr, jarní cibulka, tence nakrájená červená cibule
  • sójové výhonky
  • chilli paprička na plátky
  • marinovaný zázvor
  • citrón či limeta

Postup přípravy:

Vývar na Pho Bo se obvykle vaří i 12 hodin, až se vytvoří krásně táhlá struktura.

REKLAMA

Dejte morkové kosti do hrnce se 4 litry vody. Když se kosti začnout vařit, objeví se na hladině tmavá pěna. Tu seberte. Pak vývar přeceďte a omyjte kosti. Je to nutné, aby vývar zůstal čirý. Postup se musí zopakovat několikrát, dokud se nezačne tvořit už jen bílá pěna. Jestliže máte plynový sporák, můžete použít i speciální plotýnku pod hrnec. Následně přidáme zadní hovězí maso.

Na pánvičce nebo pod grilem opražíme koření a cibuli překrojenou na polovic, kterou necháme zhnědnout. Koření též přidáme do vývaru a můžeme ho vytáhnout spolu s masem, aby se vývar nezabarvil až příliš.

Zadní hovězí vaříme ve vývaru cca hodinu a půl podle velikosti masa. Po vytažení z vývaru ho musíme ihned schladit ve vodě s ledem, jinak se zmenší a ztvrdne. Rychlým zchlazením si ponechá strukturu vhodnou na krájení tenkých plátků. Na konci vývar přecedíme a můžeme ho po lžičkách dochucovat rybí omáčkou. Stačí opravdu trochu.

Servírování

K Pho Bo patří hromada bylinek. Bez nich to není ono. Do velké misky vložíme jednu porci nudlí, plátky masa a sójových výhonků a zasypeme nasekaným koriandrem, jarní cibulkou a cibulí a dále to, co máme rádi. Vlijeme pořádnou porci vývaru. Na talíři si porci dochutíme citrónem, který doplní chuť slané rybí omáčky. Dobrou chuť!

REKLAMA

Je Pho Bo opravdu tak zdravé?

Poctivý vývar na Pho Bo obsahuje kromě kolagenu důležité minerály a aminokyseliny posilující povrch střev a podporující zdravé trávení. „Všechny tyto živiny z vývaru působí na střevo léčivě a odstraňují zažívací potíže. Ideální je použít kosti z biomasa,“ vysvětluje MUDr. David Frej ve své knize Zdravé střevo.

Autor: Martina Hokszová – NašeTéma. Zdroj: Kniha – FREJ, David a KUCHAŘ, Jiří. Zdravé střevo: komplexní prevence a terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění. Praha: Eminent, 2016. Zdroj receptu: rodinný recept redaktorky Martiny Hokszové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Jiří Vondra zemřel na srdeční vadu. Pohřeb proběhne tento týden v...

Smutná zpráva o úmrtí oblíbeného moderátora Jiřího Vondry (†40) zasáhla Česko minulý týden. Nyní se jeho blízcí,...

Glosa: Andrej Babiš je svině, píše slušně vychovaný starosta Pavel Novotný

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný opět vzbudil pozornost svými ostrými slovy na sociálních sítích. Tentokrát se zaměřil na...

Vědci: Neslazená káva s kofeinem snižuje riziko demence

Milujete ranní šálek kávy, který vás nastartuje do nového dne? Skvělá zpráva! Vědci zjistili, že káva s...

Žák z Rudolfova skončil v ústavu. Paní učitelka nám zachránila život,...

Třináctiletý žák, který v pondělí na Základní škole Rudolfov ohrožoval spolužáky a učitelku střelnou zbraní, skončil v...

Policie zasahovala na univerzitě v Praze. Pátrala po muži, který měl...

Desítky policistů s dlouhými zbraněmi v úterý dopoledne prohledávaly areál České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze-Suchdole. Důvodem...

Komentář: Mohla by umělá inteligence nahradit politiky?

Umělá inteligence (AI) už mění svět kolem nás a brzy by mohla zasednout i v politice. Nahradí...

Zaseklá lanovka ve skiareálu Zadní Telnice: Hasiči zachránili 30 lyžařů

V pondělí odpoledne se kvůli technické závadě zastavila lanovka ve skiareálu Zadní Telnice a uvěznila na ní...

Proč jsou bílé tenisky must-have každého šatníku?

Bílé tenisky se staly ikonou módy, kterou milujeme pro její univerzálnost a styl. Ať už jdete do...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA