REKLAMA

Zavzpomínejte na školní jídelnu s receptem na Vepřové maso na mrkvi

Vepřové maso na mrkvi je jednoduché, ale chutné jídlo. Bohužel si většina z nás pod tímto receptem vybaví jídlo bez chuti, které se podávalo ve školní jídelně. Pojďme tomuto jídlu napravit reputaci.

REKLAMA

„Moje maminka mě naučila přidávat k mrkvi muškátový oříšek a citronovou šťávu,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Zkusme tomuto jídlu napravit pověst. Pokud zvolíme správné suroviny a dodržíme postup přípravy, výsledek předčí vaše očekávání.

Mrkev v jídelníčku

Jíst mrkev se vyplatí v jakékoliv podobě, ať už v té syrové nebo tepelně zpracované. Pokud máte v mrazáku nakrájenou domácí mrkev, je určitě více prospěšná pro vaše tělo i přesto, že ji uvaříte, na rozdíl od toho, když sníte v dnešní době kupovanou salátovou okurku nebo rajčata.

„Mrkev podporuje vylučování odpadních látek z těla, pomáhá regulovat střevní činnost a přispívá k rozpouštění žlučových kamenů. Při zažívacích a metabolických potížích navrací organismu rovnováhu. Je účinná v boji proti plynatosti a dodává organismu minerály. Zlepšuje noční vidění a brání rozvoji očních zákalů,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

REKLAMA

Recept: Vepřové maso na mrkvi

Suroviny:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 400 g mrkve
  • máslo
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Jíška na zahuštění:

  • hladká mouka
  • máslo

Postup přípravy:

Na prkýnku si nakrájejte nadrobno cibuli. Smažte ji na pánvi a na másle dorůžova. Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka.

Pak přidejte nakrájenou mrkev na kolečka, přisypte špetku muškátového oříšku, trošku citronové šťávy a duste, dokud není mrkev měkká. Na menší pánvičce si udělejte máslovou jíšku v poměru 1:1 máslo a hladká mouka. Máslo nechte pořádně rozehřát, přisypte mouku a míchejte. Stačí, když mouka začne žloutnout. Pozor, nenechte jíšku hodně ztmavnout, jinak bude hořká a zkazí chuť celého jídla.

Do horké jíšky nalijte trochu studené vody a rozmíchejte. Nechte zvolna povařit a poté přidejte k vepřovému masu na mrkvi. Nechte 5 – 10 minut na mírném ohni provařit a máte hotovo.

Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, které posypete čerstvou pažitkou, a přidat nakrájenou zeleninu. Dobrou chuť.

REKLAMA

TIP! Kousky mrkve můžete přidat do hrnce s brambory. Díky tomu brambory neztratí vitamín C, který je důležitý pro naše tělo a také dodá bramborám lepší chuť.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Bezohledná eskalace, EU ostře reaguje na ruský dron v Rumunsku

Ruský dron typu Geran pronikl 13. září do vzdušného prostoru Rumunska a zůstal v něm téměř hodinu....

Piráti nabírají na síle, do Sněmovny by prošli i Motoristé sobě

Volby do Sněmovny by s přehledem vyhrálo hnutí ANO, následované koalicí Spolu. Vyplývá to z nejnovějšího volebního...

V obchodech se objevila nebezpečná kosmetika značky Adidas

Hygienici a ministerstvo zdravotnictví varují před některými kosmetickými výrobky značky Adidas, které obsahují zakázanou toxickou látku lilial....

Likvidace azbestu a eternitu v Praze: jak probíhá a jaké jsou...

Střechy z eternitu a další materiály s obsahem azbestu byly kdysi běžnou součástí domů, dnes ale představují...

USA vyzývají G7 k uvalení vysokých cel na Čínu a Indii

USA chtějí, aby země skupiny G7 zavedly vysoká cla na Čínu a Indii kvůli jejich nákupům ruské...

Ukrajinské drony zasáhly ropný sklad Lukoilu ve Smolensku

Ukrajinské drony v noci na pátek zasáhly v Rusku ropný sklad společnosti Lukoil ve Smolenské oblasti, kde...

Policie pátrá po mladíkovi, který jel na spřáhle vagónu pražského metra

Policie pátrá po neznámém mladíkovi, který se v srpnu svezl na spřáhle soupravy pražského metra. Mladík ohrozil...

Lotyšsko uzavírá vzdušný prostor nad hranicí s Ruskem a Běloruskem

Lotyšsko od čtvrtka 11. září dočasně uzavírá vzdušný prostor nad částí hranice s Ruskem a Běloruskem. Opatření...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA