REKLAMA

Zavzpomínejte na školní jídelnu s receptem na Vepřové maso na mrkvi

Vepřové maso na mrkvi je jednoduché, ale chutné jídlo. Bohužel si většina z nás pod tímto receptem vybaví jídlo bez chuti, které se podávalo ve školní jídelně. Pojďme tomuto jídlu napravit reputaci.

REKLAMA

„Moje maminka mě naučila přidávat k mrkvi muškátový oříšek a citronovou šťávu,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Zkusme tomuto jídlu napravit pověst. Pokud zvolíme správné suroviny a dodržíme postup přípravy, výsledek předčí vaše očekávání.

Mrkev v jídelníčku

Jíst mrkev se vyplatí v jakékoliv podobě, ať už v té syrové nebo tepelně zpracované. Pokud máte v mrazáku nakrájenou domácí mrkev, je určitě více prospěšná pro vaše tělo i přesto, že ji uvaříte, na rozdíl od toho, když sníte v dnešní době kupovanou salátovou okurku nebo rajčata.

„Mrkev podporuje vylučování odpadních látek z těla, pomáhá regulovat střevní činnost a přispívá k rozpouštění žlučových kamenů. Při zažívacích a metabolických potížích navrací organismu rovnováhu. Je účinná v boji proti plynatosti a dodává organismu minerály. Zlepšuje noční vidění a brání rozvoji očních zákalů,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Recept: Vepřové maso na mrkvi

Suroviny:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 400 g mrkve
  • máslo
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Jíška na zahuštění:

  • hladká mouka
  • máslo

Postup přípravy:

Na prkýnku si nakrájejte nadrobno cibuli. Smažte ji na pánvi a na másle dorůžova. Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka.

Pak přidejte nakrájenou mrkev na kolečka, přisypte špetku muškátového oříšku, trošku citronové šťávy a duste, dokud není mrkev měkká. Na menší pánvičce si udělejte máslovou jíšku v poměru 1:1 máslo a hladká mouka. Máslo nechte pořádně rozehřát, přisypte mouku a míchejte. Stačí, když mouka začne žloutnout. Pozor, nenechte jíšku hodně ztmavnout, jinak bude hořká a zkazí chuť celého jídla.

Do horké jíšky nalijte trochu studené vody a rozmíchejte. Nechte zvolna povařit a poté přidejte k vepřovému masu na mrkvi. Nechte 5 – 10 minut na mírném ohni provařit a máte hotovo.

Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, které posypete čerstvou pažitkou, a přidat nakrájenou zeleninu. Dobrou chuť.

TIP! Kousky mrkve můžete přidat do hrnce s brambory. Díky tomu brambory neztratí vitamín C, který je důležitý pro naše tělo a také dodá bramborám lepší chuť.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Strom starší než Karlův most. Legenda o Svatováclavském dubu žije dodnes

Příběh Svatováclavského dubu je spjatý s malým městečkem ve Středočeském kraji – Stochovem. Dle pověsti se zde...

Upírské romance už nejsou jen pro teenagery. Vybrali jsme ty, které...

Když se řekne upírská romance, většina lidí si představí sérii Stmívání od Stephenie Meyerové. Ta letos oslaví...

Případů rakoviny u mladých přibývá, odborníci jako důvod zmiňují obezitu i...

Navzdory pokrokům medicíny je rakovina na vzestupu. A co hůře, čím dál více postihuje i mladé lidi,...

Komentář: Filip Turek se stal novou mediální hvězdou. Jak dlouho bude...

Na Filipa Turka se to hrne ze všech stran, až se zdá, že není možné, aby toho...

Harry Potter přišel o řadu svých hvězd. Kdo z herců nás...

Čas neodvratně utíká a nikdo není nesmrtelný. Od vydání prvního dílu Harryho Pottera brzy uplyne 30 let...

Signal Festival opět rozzáří Prahu. Metropoli čeká světelná událost roku

Pokud se od čtvrtka 16. do neděle 19. října chystáte na večerní procházky starou Prahou, možná budete...

Zázračné místo u Loun. Panenský Týnec prý léčí tělo i mysl

Městečko Panenský Týnec navštěvují turisté ze dvou důvodů, a to kvůli místnímu zámku a ruinám gotického chrámu...

Motoristé sobě podali trestní oznámení na Deník N. Napsala ho Renata...

Motoristé sobě v pondělí podali trestní oznámení na Deník N, novinářku Zdislavu Pokornou a novináře Michaela Švece,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA