REKLAMA

Zavzpomínejte na školní jídelnu s receptem na Vepřové maso na mrkvi

Vepřové maso na mrkvi je jednoduché, ale chutné jídlo. Bohužel si většina z nás pod tímto receptem vybaví jídlo bez chuti, které se podávalo ve školní jídelně. Pojďme tomuto jídlu napravit reputaci.

REKLAMA

„Moje maminka mě naučila přidávat k mrkvi muškátový oříšek a citronovou šťávu,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Zkusme tomuto jídlu napravit pověst. Pokud zvolíme správné suroviny a dodržíme postup přípravy, výsledek předčí vaše očekávání.

Mrkev v jídelníčku

Jíst mrkev se vyplatí v jakékoliv podobě, ať už v té syrové nebo tepelně zpracované. Pokud máte v mrazáku nakrájenou domácí mrkev, je určitě více prospěšná pro vaše tělo i přesto, že ji uvaříte, na rozdíl od toho, když sníte v dnešní době kupovanou salátovou okurku nebo rajčata.

„Mrkev podporuje vylučování odpadních látek z těla, pomáhá regulovat střevní činnost a přispívá k rozpouštění žlučových kamenů. Při zažívacích a metabolických potížích navrací organismu rovnováhu. Je účinná v boji proti plynatosti a dodává organismu minerály. Zlepšuje noční vidění a brání rozvoji očních zákalů,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Recept: Vepřové maso na mrkvi

Suroviny:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 400 g mrkve
  • máslo
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Jíška na zahuštění:

  • hladká mouka
  • máslo

Postup přípravy:

Na prkýnku si nakrájejte nadrobno cibuli. Smažte ji na pánvi a na másle dorůžova. Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka.

Pak přidejte nakrájenou mrkev na kolečka, přisypte špetku muškátového oříšku, trošku citronové šťávy a duste, dokud není mrkev měkká. Na menší pánvičce si udělejte máslovou jíšku v poměru 1:1 máslo a hladká mouka. Máslo nechte pořádně rozehřát, přisypte mouku a míchejte. Stačí, když mouka začne žloutnout. Pozor, nenechte jíšku hodně ztmavnout, jinak bude hořká a zkazí chuť celého jídla.

Do horké jíšky nalijte trochu studené vody a rozmíchejte. Nechte zvolna povařit a poté přidejte k vepřovému masu na mrkvi. Nechte 5 – 10 minut na mírném ohni provařit a máte hotovo.

Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, které posypete čerstvou pažitkou, a přidat nakrájenou zeleninu. Dobrou chuť.

TIP! Kousky mrkve můžete přidat do hrnce s brambory. Díky tomu brambory neztratí vitamín C, který je důležitý pro naše tělo a také dodá bramborám lepší chuť.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Před Novou radnicí v centru Prahy se otvírají vánoční trhy ve...

Před Novou radnicí v centru Prahy se letos uskuteční vánoční trhy s dobročinným přesahem. Součástí akce, která...

Jak vybrat dětské zimní boty, aby z toho nebyla rodinná sága

Ráno. Za oknem tma, na chodníku břečka a v předsíni jedno dítě hledá čepici, druhé rukavice. A...

Recept na pravé spaghetti carbonara, které vás svou chutí přenesou do...

Jen málokteré jídlo dokáže přenést atmosféru Itálie tak dokonale jako pravé spaghetti carbonara. Kombinace krémové omáčky, aromatického...

„Voláme kvůli pomoci s výpočtem důchodu.“ Šmejdi zkoušejí nový fígl

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodníky, kteří lidem telefonují jménem soukromých firem a vydávají se za...

Do kin se chystá nová komedie Poberta s Barešovou, Majerem, Řezníčkem...

Nová lupičská komedie Poberta zamíří do kin v březnu 2026 a už teď budí pozornost hvězdným obsazením...

Recept na vánoční čokoládové crinkles: křupavé na povrchu, měkké uvnitř

Čokoládové crinkles se právem řadí k vánočnímu cukroví, které je jednoduché a rychlé na přípravu, zároveň vypadá...

Nejnovější průvodce stylingem mikin s kapucí pro muže i ženy

Mikina s kapucí už dávno není jen sportovní kousek. Stala se základem moderního šatníku, ve kterém kráčejí...

Rusko přesunulo 16 bombardérů blíže k Ukrajině. Expert upozorňuje na riziko...

Rusko v pondělí přesunulo z Dálného východu na letiště Olenya, které leží blíže k Ukrajině, šestnáct nadzvukových...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA