Inflace cen potravin způsobená změnou klimatu ohrožuje globální potravinovou bezpečnost, vyplývá ze studie publikované v prestižním časopisu Nature. Potraviny by se tak v budoucnu mohly stát luxusem. „Ceny potravin budou růst všude s tím, jak budou stoupat teploty v důsledku změny klimatu,“ píše web The Conversation.
Ve světle nedávného výzkumu je zřejmé, že změna klimatu představuje významnou hrozbu pro globální potravinovou bezpečnost. Zmíněná studie provedená německými vědci odhaluje alarmující varování, kdy dochází k potenciálnímu ročnímu nárůstu cen potravin o 3,2 procenta. Autoři výzkumu tak odhalují pochmurnou realitu eskalující potravinové nejistoty způsobené změnou klimatu vyvolanou cenovou inflací.
Podle Jessicy Boxall a Michaela Heada, vedoucích výzkumných pracovníků z University of Southampton, výsledky německé studie poukazují na znepokojivý trend, který by mohl zhoršit stávající ekonomické rozdíly. Předpokládaný roční skokový nárůst cen potravin do roku 2035 je v rozmezí od 0,9 do 3,2 procenta. To neúměrně ovlivní domácnosti po celém světě.
Změna klimatu – hlavní viník?
Afrika, i přes svůj minimální příspěvek ke změně klimatu, ve skutečnosti ponese tíhu krize, jak upozorňují různí odborníci. Výzkum společnosti Boxall and Head provedený v Ghaně zdůrazňuje hluboký dopad nejistoty dostupnosti potravin související s klimatem na zranitelné skupiny obyvatel. V Mionu, venkovském okrese v Ghaně, téměř všichni respondenti připisovali svou potravinovou nejistotu změně klimatu.
Uprchlíci ze sousední Burkiny Faso v regionu horního východu Ghany navíc vyprávěli o podobných zkušenostech s nedostatkem potravin, což dále podtrhuje všudypřítomnost tohoto problému. Všechny tyto příběhy vrhají světlo na krutou realitu, v níž se nejistota dostupnosti potravin způsobená změnou klimatu stává normálním jevem.
Výzvy, které přináší změna klimatu, jsou četné, zhoršují stávající zranitelnost a narušují tradiční zemědělské postupy. Vyšší teploty, střídání ročních období a zvýšený výskyt škůdců a chorob ohrožují výnosy plodin a zásoby potravin, zvyšují ceny a snižují kupní sílu.
Výsledná inflace navíc zvyšuje potravinovou nejistotu a nutí domácnosti ke kompromisům ohledně kvality stravy a kulturního významu. Korelace mezi povědomím o změně klimatu a zajišťováním potravin zdůrazňuje naléhavou potřebu proaktivních adaptačních strategií.
Co se dá dělat?
Vzhledem k tomu, že změna klimatu je multiplikátorem rizika hladu, probíhají globální iniciativy k integraci potravinových systémů do akčních plánů v oblasti klimatu. Klíčovými kroky ke zmírnění těchto dopadů jsou snahy o snížení emisí skleníkových plynů a diverzifikaci ekonomik.
„Vládní intervence je také nezbytná pro ochranu zranitelných komunit před začarovaným kruhem chudoby, který udržuje rostoucí ceny potravin,“ poznamenávají Boxall a Head.
Vzhledem k tomu, že se svět potýká s dalekosáhlými důsledky změny klimatu, jsou pro zajištění globální potravinové bezpečnosti nezbytná opatření založená na spolupráci a proaktivní opatření.
Autor: Jan Votruba.