Tacacho je pokrm, který na první pohled připomíná naše kulaté knedlíky. Připravuje se ale z banánů. Zahraniční redaktor Jiří Černý, žijící v Amazonii, se o tamní přípravu pokrmu z banánů podělil.
V Česku se banány obvykle konzumují jako součást různých studených i teplých dezertů, ovocných salátů, nebo „jen tak“, tedy syrové (například ke svačině). Populární jsou zejména banány podávané se šlehačkou, zmrzlinou a čokoládou.
Tady v peruánské Amazonii je ovšem situace diametrálně odlišná. Je to mj. dáno tím, že jen naprosté minimum lidí tu pěstuje brambory a rýži. Oproti tomu na banánovníky (podobně jako na yucu) tu narazíte doslova na každém rohu. A právě proto se banány zcela běžně jedí jako příloha k masu, v polévkách atd.
Není ovšem banán jako banán. Na tzv. chakrách – což je označení pro jakési zahrádky vzniklé vymýcením části pralesa – se setkáte především s banánovníky Musa × paradisiaca. Jejich plody, „maduros“ (v češtině známé jako zeleninové banány), jsou výrazně zelené a tvrdší než ostatní banány.
Právě díky těmto vlastnostem jsou vhodné k vaření. V praxi se dají smažit, grilovat nebo z nich udělat tacachos.
Postup přípravy tacachos je vlastně úplně jednoduchý. Maduros nejprve nakrájíte na kolečka a následně je chvíli opékáte v pánvi na oleji. Jakmile jsou dobře propečené, dáte je do misky a rozdrtíte paličkou. Přilijete množství oleje dostatečné na to, aby vznikla banánová kaše. Tu lze v závislosti na vaší chuti také trochu osolit.
Z této kaše následně ručně hnětete koule o požadované velikosti. Osobně doporučuji, aby bylo každé jedno tacacho velké přibližně jako náš ovocný či špekový knedlík, nicméně záleží na vás. A to je vše. Tedy vlastně není.
Kouzlo tohoto pokrmu totiž nespočívá pouze v jeho jednoduchosti, ale také v tom, že ho můžete různě modifikovat. Tacachos čistě z maduros se zpravidla konzumuje jako „obyčejná“ příloha, avšak nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a udělat z něj hlavní jídlo. Jak?
Například tím, že je naplníte škvarky, nebo malými výpečky z krkovičky či bůčku (v Peru se používá výraz „chicharrónes de chancho“). Další možností je nakrájet na drobné kousky anglickou slaninu a přidat je rovnou do banánové kaše, ještě před hnětením koulí.
Zajímavou variantou, se kterou se tu sice nesetkáte, nicméně Evropanovi by mohla chutnat, je bezesporu rovněž tacacho plněné sýrem. Typ sýra opět záleží na vašich chuťových preferencích, jen nezapomeňte, že ne každý se hodí k banánu. V praxi tato kombinace asi nejčastěji zahrnuje eidam nebo hermelín, ale klidně můžete experimentovat.
Ingredience
- maduros (zeleninové banány), počet závisí na tom, kolik tacachos chcete dělat, obvykle 4-10
- olej
- sůl
- volitelně škvarky, výpečky z krkovičky či bůčku, anglická slanina, sýr
Autor: Jiří Černý (redaktor dlouhodobě žijící v amazonském pralese).