REKLAMA

Recept na Barozzi dort: Tajemství italské čokoládové klasiky bez mouky

Objevte kouzlo čokoládového dortu Barozzi, který si Italové vychutnávají už 150 let. Tento delikátní dezert bez mouky, plný chuti hořké čokolády, arašídů a mandlí, okouzlí svou lehkostí a jednoduchou přípravou. Podává se posypaný moučkovým cukrem, lesním ovocem a zmrzlinou.

REKLAMA

Pokud milujete čokoládu a hledáte recept na dezert, který je zároveň lehký a plný chuti, Barozzi dort je přesně to, co potřebujete. Tento italský poklad pochází z města Vignola, kde ho na konci 19. století vymyslel cukrář Eugenio Gollini a pojmenoval po renesančním malíři Jacopu Barozzim.

Už 150 let si na něm Italové pochutnávají – a není divu. Bez mouky, s mletými arašídy a mandlemi a dokonale připomíná brownie, ale překvapí svou lehkostí díky vyšlehaným bílkům.

Tajemství tohoto dortu spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Eugenio Gollini po mnoha pokusech zjistil, že pšeničná mouka v čokoládovém dortu nemá co dělat. Nahradil ji mletými arašídy, které dodávají jedinečnou chuť i vláčnost, a přidal špetku rumu a instantní kávy pro ještě intenzivnější zážitek. Výsledek? Dezert, který vypadá nenápadně, ale po prvním soustu vás dostane.

Recept na Barozzi dort

Dort je nejlepší podávat při pokojové teplotě – tehdy vynikne jeho jemná textura a bohatá chuť. Tradičně se posype moučkovým cukrem nebo kakaem, ale skvěle ho doplní i čerstvé lesní ovoce či kopeček vanilkové zmrzliny. Ať už ho připravujete pro rodinu, nebo na oslavu, Barozzi dort zaručeně zaujme.

Ingredience

  • 230 g hořké čokolády
  • 160 g bílého cukru
  • 150 g másla
  • 70 g nepražených arašídů
  • 30 g mandlí
  • 20 ml rumu
  • 10 g instantní kávy
  • 4 vejce

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte tukem 20cm dortovou formu. Na dvojitém hrnci rozpustíte hořkou čokoládu s máslem – míchejte, dokud se směs nespojí, a pak ji nechte vychladnout.

Arašídy a mandle rozmixujte na jemný prášek (pozor, aby se neproměnily v pastu). Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladka, přidejte mleté ořechy, instantní kávu, rum a vychladlou čokoládovou směs.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho ručně vmíchejte do těsta. Směs přelijte do dortové formy a pečte 35–40 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem.

Po vychladnutí dort posypejte moučkovým cukrem nebo kakaem a podávejte. Dobrou chuť!
Ačkoliv příprava není nejlevnější, stojí za to.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na cheesecake ze tří ingrediencí

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Tichá noc, krvavá noc: Oblíbený horor Quentina Tarantina dostal novou verzi

Letošní Vánoce nebudou svátky klidu a míru. Aspoň ne pro hrdiny nového hororového filmu Tichá noc, krvavá noc....

Americký Senát řeší nový návrh sankcí proti Rusku s cílem snížit...

Američtí zákonodárci předložili Senátu USA dvoustranný návrh zákona, který míří na nákup a podporu dovozu ruské ropy...

Předpověď počasí na Vánoce: Vydatného sněžení se pravděpodobně nedočkáme, uvádí ČHMÚ

Meteorologická zima sice začala 1. prosince, poslední dny ale v Česku připomínají spíš podzim. Výraznou změnu počasí...

Sci-fi epos Jamese Camerona Avatar: Oheň a popel míří do kin

První Avatar se v roce 2009 stal nejvýdělečnějším filmem všech dob a získal tři Oscary. Na jeho...

Turek si 14 dní předem domluvil zastoupení v Bruselu. Za Česko...

Poslanec Filip Turek si při návštěvě Slovenska před dvěma týdny domluvil, že na úterním jednání unijních ministrů...

Důvěra v Zelenského je stabilní, volby během války by si přálo...

Na Ukrajině výrazně oslabila důvěra v NATO i USA. Důvěra v EU a prezidenta Volodymyra Zelenského přitom...

Chorvatsko láká na Silvestra: V Šibeniku bude Morcheeba a v Dubrovníku...

Silvestrovské oslavy v Chorvatsku se dál mění v tahák zimní sezony. Města investují do koncertů na náměstích...

Mladí lidé by se měli naučit přijímat porážky, říká trenér MMA...

ROZHOVOR | Ne každý zápas se dá vyhrát a ne každá porážka bolí jen v kleci. Trenér...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA