REKLAMA

Recept na Barozzi dort: Tajemství italské čokoládové klasiky bez mouky

Objevte kouzlo čokoládového dortu Barozzi, který si Italové vychutnávají už 150 let. Tento delikátní dezert bez mouky, plný chuti hořké čokolády, arašídů a mandlí, okouzlí svou lehkostí a jednoduchou přípravou. Podává se posypaný moučkovým cukrem, lesním ovocem a zmrzlinou.

REKLAMA

Pokud milujete čokoládu a hledáte recept na dezert, který je zároveň lehký a plný chuti, Barozzi dort je přesně to, co potřebujete. Tento italský poklad pochází z města Vignola, kde ho na konci 19. století vymyslel cukrář Eugenio Gollini a pojmenoval po renesančním malíři Jacopu Barozzim.

Už 150 let si na něm Italové pochutnávají – a není divu. Bez mouky, s mletými arašídy a mandlemi a dokonale připomíná brownie, ale překvapí svou lehkostí díky vyšlehaným bílkům.

Tajemství tohoto dortu spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Eugenio Gollini po mnoha pokusech zjistil, že pšeničná mouka v čokoládovém dortu nemá co dělat. Nahradil ji mletými arašídy, které dodávají jedinečnou chuť i vláčnost, a přidal špetku rumu a instantní kávy pro ještě intenzivnější zážitek. Výsledek? Dezert, který vypadá nenápadně, ale po prvním soustu vás dostane.

Recept na Barozzi dort

Dort je nejlepší podávat při pokojové teplotě – tehdy vynikne jeho jemná textura a bohatá chuť. Tradičně se posype moučkovým cukrem nebo kakaem, ale skvěle ho doplní i čerstvé lesní ovoce či kopeček vanilkové zmrzliny. Ať už ho připravujete pro rodinu, nebo na oslavu, Barozzi dort zaručeně zaujme.

REKLAMA

Ingredience

  • 230 g hořké čokolády
  • 160 g bílého cukru
  • 150 g másla
  • 70 g nepražených arašídů
  • 30 g mandlí
  • 20 ml rumu
  • 10 g instantní kávy
  • 4 vejce

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte tukem 20cm dortovou formu. Na dvojitém hrnci rozpustíte hořkou čokoládu s máslem – míchejte, dokud se směs nespojí, a pak ji nechte vychladnout.

Arašídy a mandle rozmixujte na jemný prášek (pozor, aby se neproměnily v pastu). Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladka, přidejte mleté ořechy, instantní kávu, rum a vychladlou čokoládovou směs.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho ručně vmíchejte do těsta. Směs přelijte do dortové formy a pečte 35–40 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem.

Po vychladnutí dort posypejte moučkovým cukrem nebo kakaem a podávejte. Dobrou chuť!
Ačkoliv příprava není nejlevnější, stojí za to.

REKLAMA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na cheesecake ze tří ingrediencí

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Bezohledná eskalace, EU ostře reaguje na ruský dron v Rumunsku

Ruský dron typu Geran pronikl 13. září do vzdušného prostoru Rumunska a zůstal v něm téměř hodinu....

Piráti nabírají na síle, do Sněmovny by prošli i Motoristé sobě

Volby do Sněmovny by s přehledem vyhrálo hnutí ANO, následované koalicí Spolu. Vyplývá to z nejnovějšího volebního...

V obchodech se objevila nebezpečná kosmetika značky Adidas

Hygienici a ministerstvo zdravotnictví varují před některými kosmetickými výrobky značky Adidas, které obsahují zakázanou toxickou látku lilial....

Likvidace azbestu a eternitu v Praze: jak probíhá a jaké jsou...

Střechy z eternitu a další materiály s obsahem azbestu byly kdysi běžnou součástí domů, dnes ale představují...

USA vyzývají G7 k uvalení vysokých cel na Čínu a Indii

USA chtějí, aby země skupiny G7 zavedly vysoká cla na Čínu a Indii kvůli jejich nákupům ruské...

Ukrajinské drony zasáhly ropný sklad Lukoilu ve Smolensku

Ukrajinské drony v noci na pátek zasáhly v Rusku ropný sklad společnosti Lukoil ve Smolenské oblasti, kde...

Policie pátrá po mladíkovi, který jel na spřáhle vagónu pražského metra

Policie pátrá po neznámém mladíkovi, který se v srpnu svezl na spřáhle soupravy pražského metra. Mladík ohrozil...

Lotyšsko uzavírá vzdušný prostor nad hranicí s Ruskem a Běloruskem

Lotyšsko od čtvrtka 11. září dočasně uzavírá vzdušný prostor nad částí hranice s Ruskem a Běloruskem. Opatření...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA