Domácí granola je skvělá alternativa pro zdravou a rychlou snídani. Můžete ji smíchat s tvarohem, jogurtem nebo mlékem. Připravte si zdravou a snadnou snídani podle receptu redaktorky NašeTéma Renáty Šestákové. Granola zaručeně provoní domácnost a navíc budete přesně vědět, jaké suroviny obsahuje.
Začněte ráno s granolou
Pravidelná konzumace ovesných vloček může být zdraví prospěšná. „Ovesné vločky dodávají tělu hodně energie a jsou snadno stravitelné. Podporují činnost štítné žlázy a pomáhají správnému zpracování tuků. Stimulují také činnost slinivky břišní a regulují hladinu cukru v krvi. Ovesná vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje stavy úzkosti a neurózy,“ vysvětlují autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.
Ovesné vločky mají příjemnou chuť samy o sobě. Rozhodně jsou ale chutnější varianty, jako například: pečená granola, ovesná kaše nebo smoothie s čerstvým ovocem.
Historie granoly
Granolu vynalezl lékař ze severní části státu New York jako zdravou potravinu. Tehdy se nazývala Granula a byla to první vyrobená studená snídaňová cereálie na světě.
„Nápad a název ukradl Dr. John Kellogg, který pod hrozbou žaloby změnil název svého produktu na Granola,“ uvádí web The Nibble.
Možná vás zajímá rozdíl mezi granolou a müssli. Granola je pečená a müssli se v základní verzi skládá z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce. S müssli okolo roku 1900 přišel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner.
Recept: Granola se sušeným ovocem a tvarohem
Ingredience
- 300 g ovesných vloček
- 100 g chia semínek
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g vlašských ořechů
- 30 g loupaných mandlí
- 50 g agávového sirupu (může být med nebo javorový sirup)
- 50 g olivového oleje
- hrst sušených jablek
- hrst sušených švestek
- ½ hrsti hrozinek
- 1 malá lžička skořice
- špetka soli
- 150 g polotučného tvarohu
Postup přípravy
V misce smícháte ovesné vločky, semínka a ořechy. Na pánvi rozehřejete olivový olej a agávový sirup, přidejte špetku soli. Poté, co se směs na pánvi rozpustí, do ní přimíchejte směs vloček a ořechů.
Granolu důkladně promíchejte, musí se spojit veškeré ingredience se sirupem. Na plech, který si vyložíte pečicím papírem, přendáte směs granoly. Dáte péct do trouby na 175 °C, zhruba na 15 – 20 minut.
V polovině času můžete granolu promíchat. Až bude mít zlatavou barvu, můžete z trouby vyndat a do směsi přimíchat sušená jablka, švestky, hrozinky a posypat skořicí.
Po vychladnutí můžete přendat do skleněné nebo jiné uzavíratelné nádoby. Mezitím si v misce rozmícháte tvaroh a přidáte 5 lžic vychladlé granoly. Dobrou chuť.
TIP! Místo tvarohu můžete použít mix tvarohu a bílého jogurtu, případně řecký jogurt.
Autor: Renáta Šestáková.