Nejlepší paštika je bezesporu ta domácí. Nejenže přesně víte, co do ní dáváte, ale můžete si ji také upravit přesně podle svého gusta. Tento recept na domácí paštiku z kuřecích prsou vás okouzlí svou jednoduchostí a chutí středomořských bylinek, kapar a oliv. A je lepší jak Májka.
Proč si připravit domácí paštiku?
Kromě toho, že si můžete být jisti kvalitou surovin, je příprava rychlá a nenáročná. Pokud máte doma už uvařené kuřecí maso, paštiku zvládnete připravit za pouhých 15 minut.
Bez předchozího vaření vám zabere maximálně 35 minut. Výsledek? Lahodná domácí paštika, kterou můžete podávat k snídani na čerstvém pečivu, jako dip nebo třeba k zeleninovým tyčinkám.
Recept na paštiku z kuřecích prsou
Domácí paštiku z kuřecích prsou skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici a spotřebujte do tří dnů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept: Řecký salát s gnocchi – sytý recept hotový za 15 minut
Ingredience
- 300 g kuřecích prsou
- 1 jarní cibulka, nakrájená
- 1 lžíce kapar
- 1 lžíce petrželky
- 10 zelených oliv, vypeckovaných
- Extra panenský olivový olej (podle potřeby)
- 2 lžičky citronové šťávy
- Sůl a pepř (dle chuti)
Volitelné ingredience dle chuti
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžičky šalvěje
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Postup přípravy
Kuřecí prsa vložte do lehce osolené vroucí vody a vařte, dokud nebudou měkká (cca 15 minut). Po vychladnutí je nakrájejte na menší kousky.
Do mixéru dejte nakrájené kuřecí maso, jarní cibulku, olivy, citronovou šťávu, sůl, pepř a případně volitelné přísady (hořčici, šalvěj, tymián nebo citronovou kůru). Rozmixujte dohladka.
Přidejte trochu olivového oleje a následně krátce orestujte směs na pánvi, aby se chutě propojily. Poté ručně vmíchejte kapary a petrželku.
Hotovou paštiku přendejte do sklenice nebo nádoby s vzduchotěsným víčkem a uložte do lednice.
Tip! Milujete pikantní chutě? Přidejte špetku chilli. Chcete krémovější konzistenci? Vmíchejte lžíci majonézy nebo smetany. Experimentujte s bylinkami – rozmarýn nebo oregano dodají paštice ještě výraznější šmrnc.
Domácí paštika z kuřecích prsou je skvělým způsobem, jak si dopřát zdravou a chutnou svačinu bez zbytečných konzervantů. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že je lepší jak Májka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na cheesecake ze tří ingrediencí