Vědci varují před znepokojivým trendem: Jídlo by se pro některé mohlo v budoucnu stát luxusem

Inflace cen potravin způsobená změnou klimatu ohrožuje globální potravinovou bezpečnost, vyplývá ze studie publikované v prestižním časopisu Nature. Potraviny by se tak v budoucnu mohly stát luxusem. „Ceny potravin budou růst všude s tím, jak budou stoupat teploty v důsledku změny klimatu,“ píše web The Conversation.

REKLAMA[seznam-ads id="4935"] [seznam-ads id="5209"]

Ve světle nedávného výzkumu je zřejmé, že změna klimatu představuje významnou hrozbu pro globální potravinovou bezpečnost. Zmíněná studie provedená německými vědci odhaluje alarmující varování, kdy dochází k potenciálnímu ročnímu nárůstu cen potravin o 3,2 procenta. Autoři výzkumu tak odhalují pochmurnou realitu eskalující potravinové nejistoty způsobené změnou klimatu vyvolanou cenovou inflací.

Podle Jessicy Boxall a Michaela Heada, vedoucích výzkumných pracovníků z University of Southampton, výsledky německé studie poukazují na znepokojivý trend, který by mohl zhoršit stávající ekonomické rozdíly. Předpokládaný roční skokový nárůst cen potravin do roku 2035 je v rozmezí od 0,9 do 3,2 procenta. To neúměrně ovlivní domácnosti po celém světě.

Změna klimatu – hlavní viník?

Afrika, i přes svůj minimální příspěvek ke změně klimatu, ve skutečnosti ponese tíhu krize, jak upozorňují různí odborníci. Výzkum společnosti Boxall and Head provedený v Ghaně zdůrazňuje hluboký dopad nejistoty dostupnosti potravin související s klimatem na zranitelné skupiny obyvatel. V Mionu, venkovském okrese v Ghaně, téměř všichni respondenti připisovali svou potravinovou nejistotu změně klimatu.

Uprchlíci ze sousední Burkiny Faso v regionu horního východu Ghany navíc vyprávěli o podobných zkušenostech s nedostatkem potravin, což dále podtrhuje všudypřítomnost tohoto problému. Všechny tyto příběhy vrhají světlo na krutou realitu, v níž se nejistota dostupnosti potravin způsobená změnou klimatu stává normálním jevem.

[seznam-ads id="13661"] [seznam-ads id="5153"]

Výzvy, které přináší změna klimatu, jsou četné, zhoršují stávající zranitelnost a narušují tradiční zemědělské postupy. Vyšší teploty, střídání ročních období a zvýšený výskyt škůdců a chorob ohrožují výnosy plodin a zásoby potravin, zvyšují ceny a snižují kupní sílu.

Výsledná inflace navíc zvyšuje potravinovou nejistotu a nutí domácnosti ke kompromisům ohledně kvality stravy a kulturního významu. Korelace mezi povědomím o změně klimatu a zajišťováním potravin zdůrazňuje naléhavou potřebu proaktivních adaptačních strategií.

Co se dá dělat?

Vzhledem k tomu, že změna klimatu je multiplikátorem rizika hladu, probíhají globální iniciativy k integraci potravinových systémů do akčních plánů v oblasti klimatu. Klíčovými kroky ke zmírnění těchto dopadů jsou snahy o snížení emisí skleníkových plynů a diverzifikaci ekonomik.

„Vládní intervence je také nezbytná pro ochranu zranitelných komunit před začarovaným kruhem chudoby, který udržuje rostoucí ceny potravin,“ poznamenávají Boxall a Head.

[seznam-ads id="5153"]

Vzhledem k tomu, že se svět potýká s dalekosáhlými důsledky změny klimatu, jsou pro zajištění globální potravinové bezpečnosti nezbytná opatření založená na spolupráci a proaktivní opatření.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
[seznam-ads id="4937"] [seznam-ads id="4946"]
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA[seznam-ads id="4940"]
REKLAMA[seznam-ads id="4942"]
REKLAMA