Teenageři kouřící marihuanu mají 11krát vyšší riziko vzniku psychických problémů

Marihuana je dnes ve společnosti snadno dostupná. U teenagerů, kteří marihuanu kouří, je jedenáctkrát vyšší pravděpodobnost rozvoje duševních problémů oproti těm, kteří ji nekouří. To vyplývá ze studie publikované na prestižním webu Cambridgeské univerzity.

Reklama

„Spojení mezi marihuanou a psychickými poruchami je silnější, než tvrdil předchozí výzkum, který byl založen na starších datech, kdy konopí bylo méně účinné než dnes,“ uvedli vědci z Cambridgeské univerzity a varovali, že teenageři jsou na účinky konopí obzvláště citliví.

Tým vědců přezkoumal ve své nové studii dřívější lékařské údaje z University of Toronto, Centra pro závislost a duševní zdraví a ICES, dříve známého jako Institute for Clinical Evaluative Science.

Lékařské údaje pocházejí od 11 tisíc teenagerů z Ontaria. Zahrnují informace o hospitalizacích, voláních na záchrannou službu a ambulantních návštěvách lékařů mladistvých pacientů.

Vědci tvrdí, že jejich výzkum je první, který naznačuje souvislost mezi užíváním marihuany mladistvými a následnými diagnózami psychických poruch.

„Zjistili jsme velmi silnou souvislost mezi užíváním marihuany a rizikem rozvoje psychotických poruch v dospívání. Byli jsme překvapeni, protože jsme našli důkazy o takovém spojení s teenagery,“ uvedl spoluautor studie André McDonald.

Vědci předpokládají, že teenageři dnes reagují na marihuanu hůře než v minulosti. Důvodem je, že současná marihuana je výrazně silnější oproti té, která byla dostupná před několika desítkami let.

„Průměrná síla tetrahydrokanabinolu (THC), hlavní psychoaktivní látky v konopí, se zvýšila z přibližně 1 procenta v roce 1980 na 20 procent v roce 2018,“ dodávají vědci.

Ze studie vyplývá, že teenageři kouřící marihuanu jsou dokonce jedenáctkrát náchylnější k psychickým problémům.

Nutno podotknout, že Češi jsou přeborníky v užívání marihuany. „Evropská zpráva o drogách říká, že ze všech zemí EU je v přepočtu na obyvatele nejvíc uživatelů konopí v Česku,“ napsal Jan Stránský na webu SeznamZprávy.

Je tedy možné, že se budoucí postoj k nadějným psychoaktivním látkám z konopí změní, vzhledem k tomu, že podle vědců existuje vyšší riziko vzniku psychických problémů.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama