Román Uprchlíci se vrátil do knihovny po 84 letech, zpoždění zřejmě způsobila sovětská invaze

Počátkem týdne byla po 84 letech vrácena vypůjčená kniha do centrální knihovny Oodi v Helsinkách. Jedná se o finský překlad románu Arthura Conana Doylea Uprchlíci. Podle informací agentury AFP se kniha nachází ve výjimečně dobrém stavu.

Reklama

V pondělí 27. května knihu přijala zpět do knihovny knihovnice Heini Strandová. „Výpůjční lhůta vypršela 26. prosince 1939,“ cituje agentura AFP Strandovou. Knihovnice uvedla, že ještě nikdy nepřijala tak pozdě vrácenou knihu.

Podle ČTK se agentura AFP nezmiňuje o tom, zda knihovna Ooidi bude vymáhat zpozdné. „Vazba mezi osobou, která knihu vrátila, a tou, která si ji vypůjčila, je však neznámá,“ doplnila ČTK.

„Výpůjčky vrácené desítky let po výpůjční době jsou obvykle knihy, které lidé objevili při procházení majetku po zesnulých příbuzných,“ podotkla Strandová. „Lidé dělají, co mají, a vrací knihu, která je majetkem knihovny,“ pochvalovala si knihovnice.

Strandová naznačuje, že mimořádně pozdní vrácení knihy může souviset s tím, že byla původně vypůjčena v době, kdy Finsko prožívalo první měsíc války po sovětské invazi v listopadu 1939. V této kritické době měl vypůjčovatel pravděpodobně jiné prioritní starosti.

„Vrácení knihy nemuselo být první věcí, na kterou vypůjčovatel myslel, když se blížilo datum konce výpůjční doby,“ doplnila Strandová.

Konflikt mezi Sovětským svazem a Finskem pokračoval až do března 1940, kdy byl ukončen uzavřením mírové dohody, která vyžadovala od Finska značné územní kompromisy.

Arthur Conan Doyle je známý hlavně díky svým detektivním příběhům s Sherlockem Holmesem jako hlavní postavou. Nicméně, „The Refugees“ je historický román zasazený do Francie 17. století. Díky tomu, že se nedávno vrácené vydání románu z roku 1925 nachází ve vynikajícím stavu, mohou se nyní čtenáři ve Finsku těšit na téměř stoletou literární klasiku.

„Kvalita starých knih je obecně mnohem lepší než kvalita nových,“ poznamenala finská knihovnice ke starším dílům.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama