Futurolog Kurzweil: Blížíme se k překonání biologických limitů a dosažení nesmrtelnosti

Podle uznávaného futurologa Raymonda Kurzweila se blížíme k okamžiku, kdy překonáme naše biologické limity a dosáhneme takzvané singularity, což by mohlo znamenat i dosažení nesmrtelnosti. Ve svém vyjádření pro technologický web Popular Mechanics Kurzweil uvedl, že tento bod je již na dohled.

Reklama

Lidé se mohou v nejlepším případě dožít až 120 let, což je spíše výjimka než běžný jev. Odborníci odhadují, že díky pokrokům ve zdravotnictví se průměrná délka života může zvýšit na více než 70 až 80 let. Nicméně, zatím se neobjevily žádné zásadní zprávy o nesmrtelnosti.

Respektovaný futurolog Raymond Kurzweil se intenzivně věnuje výzkumu budoucnosti lidstva. Počítače jsou jeho největší vášní a více než pět desetiletí je přesvědčen, že technologie mohou zásadně změnit náš svět. Věří, že právě technologie jsou klíčem k dosažení lidské singularity. Jak tedy vědec Kurzweil vidí prodloužení našich životů?

Ve své nové knize „The Singularity is Nearer“ Kurzweil popisuje, že klíčem k dosažení pomyslné nesmrtelnosti je zapotřebí kombinace umělé inteligence a nanotechnologie. Tyto dvě relativně nové technologie společně pomohou překonat omezení našich biologických orgánů. V lidském těle se buňky neustále rozmnožují a během tohoto procesu dochází také k chybám. Mladý organismus se však opravuje mnohem rychleji než starší.

„Jediný způsob, jak vyřešit otázku dlouhého života, je vyřešit samotné stárnutí. Jednoduše řečeno, potřebujeme najít způsob, jak opravit poškození těla, které stárnutí způsobuje. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout, ale věřím, že jen jedno řešení je „ultimátním řešením“,“ tvrdí Kurzweil.

Podle něj spočívá klíč k nesmrtelnosti v nanorobotech. Tato technologie zatím není k dispozici a nelze tak s jistotou říci, zda se technologickým společnostem v budoucnu vůbec podaří mikroskopické roboty vytvořit. Navíc je těžké i predikovat, jakým směrem se bude technologický pokrok v příštích desetiletích ubírat.

Podle Kurzweila není nesmrtelnost dosažená pomocí nanorobotů v lidském těle až tak nereálná. Souhlasí s názorem dalšího odborníka na stárnutí, vědce Aubreyho de Greye, který věří, že člověk, který by mohl žít až tisíc let, se už narodil.

Kurzweil říká: „Pokud nanotechnologie umožní do roku 2050 prodloužit život stoletých lidí na 150 let, budeme mít do roku 2100 čas řešit nové výzvy spojené s takto vysokým věkem. Věřím také, že umělá inteligence bude mít v tomto období významný vliv na vědecké výzkumy a pomůže nám v jejich řešení.“

Futurolog uznává, že jeho teorie mohou dnes znít „absurdně“ a pro mnohé připomínat spíše sci-fi než seriózní vědecké hypotézy. Přesto je přesvědčen, že máme dobré důvody k tomu, abychom investovali do nanorobotů v oblasti zdravotnictví.

Podle Kurzweila je to však jen začátek. Díky nanorobotům by se lidé mohli dožívat mnohem vyššího věku, ale postupem času může dojít k bodu, kdy budou naše těla tvořena z 99 % nebiologickými materiály. Nanotechnologie by nám teoreticky mohla umožnit vytvářet optimalizovaná lidská těla na přání, což by znamenalo, že budeme výkonnější, možná schopni dýchat pod vodou nebo mít technologické vymoženosti integrované přímo do těla.

V dnešní době se již objevují první kroky směrem k těmto odvážným teoriím. Například v oblasti medicíny se nanoroboti začínají využívat pro cílenou léčbu rakoviny, kde mikroskopické částice doručují léky přímo do nádorových buněk, čímž je minimalizován vedlejší účinek na zdravé tkáně.

V oblasti umělé inteligence vidíme rychlý pokrok ve strojovém učení a autonomních systémech, které už nyní přebírajít řadu úkolů a usnadňují tak výzkum a vývoj nových technologií. Společnosti jako Google, IBM a OpenAI investují miliardy dolarů do výzkumu AI a již dnes vykazují průlomové výsledky, které naznačují, že Kurzweilovy předpovědi nejsou až tak nereálné.

Aktuální pokroky ve světě technologií nám dávají naději, že budoucnost, jakou si představuje Kurzweil, může být skutečně na dohled.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama