REKLAMA

Zemřel vynálezce Nutelly Francesco Rivella

Ve věku 97 let zemřel Francesco Rivella, chemik, jehož jméno je neodmyslitelně spjato se vznikem legendární Nutelly. Italská média ho přezdívají „otec Nutelly“, a to právem. Rivella byl klíčovým členem týmu ve společnosti Ferrero, který stál za vývojem této celosvětově oblíbené pochoutky.

REKLAMA

„Jeho úmrtí přichází jen pár dní před desátým výročím úmrtí zakladatele společnosti Ferrero, Michela Ferrera,“ píše Yahoo News.

Rivella se narodil v italském městečku Barbaresco. Po studiu chemie v Turíně nastoupil v roce 1952, ve svých 25 letech, do společnosti Ferrero, ještě předtím, než se stala nadnárodní korporací. Začínal v chemické laboratoři, kde se zrodily některé z nejikoničtějších produktů značky.

Byl součástí týmu, který měl na starosti studium surovin a vývoj nových produktů. Společně míchali, zdokonalovali a ochutnávali ingredience, aby dosáhli dokonalé chuti.

Během své kariéry se Rivella vypracoval na pozici vrcholového manažera a stal se pravou rukou Michela Ferrera. Společně sdíleli vášeň pro inovace, ale jejich přístup se nezakládal na pouhém kopírování. Věřili v to, že je třeba brát existující nápady a posouvat je na novou úroveň.

Důkazem toho jsou jejich cesty po světě, během nichž ochutnávali a vylepšovali různé sladkosti. Novinář Gigi Padovani ve své knize „Mondo Nutella (Svět Nutelly)“ vzpomíná, jak Rivella s Ferrerou cestovali po světě a kupovali sladkosti, „ne aby je kopírovali, ale aby je vylepšili“.

Rivella byl také přítelem italsko-židovského spisovatele, chemika a přeživšího holocaustu Prima Leviho. Působil jako prezident Řádu chemiků Piemontu. Po odchodu do důchodu žil v Albie, kde se věnoval pěstování ovoce a tradiční hře pallapugno.

Rivella zemřel jako vdovec. Zanechal po sobě tři syny, dceru a sedm vnoučat.

Historie Nutelly

Nutella se poprvé objevila na snídaňových stolech milionů lidí po celém světě před více než 60 lety a stala se symbolem lahodné snídaně a sladké tečky. Díky své jedinečné receptuře se Nutella stala nejoblíbenějším a nejznámějším lískooříškovo-kakaovým krémem na světě.

Počátky v poválečném období

Vznik Nutelly je úzce spjat s nedostatkem kakaa v poválečné Itálii. Pietro Ferrero, zakladatel společnosti Ferrero, která začínala jako cukrárna v italském Piemontu, stál před problémem, jak uspokojit chuť zákazníků na sladké v době, kdy byl kakaový prášek vzácný a drahý. Z nouze se zrodila ctnost a Ferrero přišel s geniálním řešením – vytvořil sladkou pastu z lískových oříšků, cukru a jen malého množství vzácného kakaa. Tak se v roce 1946 zrodil předchůdce Nutelly – Giandujot, pojmenovaný po místní karnevalové postavě.

Od SuperCremy k Nutelle

V roce 1951 se pasta Giandujot transformovala na krémový produkt s názvem SuperCrema, který se snadněji roztíral. Recept se neustále vylepšoval a v roce 1964 vznikla první sklenice Nutelly.

Globální expanze

V roce 1965 byla Nutella s ikonickým designem sklenice uvedena na trh v Německu. V roce 1966 dobyla Francii. V roce 1978 dosáhla Nutella Austrálie a otevřela svůj první závod mimo Evropu v Lithgow poblíž Sydney. Pro Austrálii a Nový Zéland se Nutella vyrábí v Lithgow v Novém Jižním Walesu od konce 70. let.

Dva ze čtyř závodů Ferrero v Itálii vyrábějí Nutellu, v Alba v Piemontu a v Sant’Angelo dei Lombardi v Kampánii. Ve Francii se výrobní závod nachází ve Villers-Écalles. Pro východní Evropu (včetně jihovýchodní Evropy, Polska, Turecka, České republiky a Slovenska) a Jižní Afriku se vyrábí ve Varšavě a Manise. Pro Německo a severní Evropu se Nutella vyrábí v závodě Ferrero ve Stadtallendorfu, který existuje již od roku 1956.

V roce 2007 italsko-americká blogerka Sara Rosso založila Světový den Nutelly, který se slaví každý rok 5. února. V roce 2017 společnost Ferrero mírně upravila recepturu Nutelly, čímž se zvýšil obsah cukru a sušeného odstředěného mléka.

Výroba Nutelly

Cesta sklenice Nutelly začíná pečlivým výběrem surovin, počínaje lískovými oříšky. Lískové oříšky jsou srdcem a duší Nutelly. Společnost Ferrero získává své lískové oříšky z nejlepších regionů, včetně Turecka, Itálie a Spojených států. Lískové oříšky se sklízejí a přepravují do továren na Nutellu, kde procházejí pečlivým procesem, aby se zajistilo, že se do finálního produktu dostanou pouze ty nejkvalitnější ořechy.

Prvním krokem ve výrobním procesu je pražení lískových oříšků. Pražení je kritická fáze, která umocňuje chuť a aroma ořechů. Zkušení pražiči pečlivě sledují proces a zajišťují, aby lískové oříšky dosáhly dokonalého pražení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ruská ponorka Krasnodar uvedla britské námořnictvo do pohotovosti, zapojilo se i...

Britské námořnictvo ve spolupráci s NATO po tři dny monitorovalo pohyb ruské ponorky B-265 Krasnodar, která spolu...

Jednoduchý recept na domácí Raffaello kuličky ze 3 ingrediencí

Domácí cukroví nemusí být časově náročné. Důkazem jsou domácí kokosové Raffaello kuličky, při jejichž přípravě si vystačíte...

Ukrajinské drony zaútočily na ruskou tepelnou elektrárnu

Na Dorogobužskou tepelnou elektrárnu ve Smolenské oblasti Ruska v noci na čtvrtek zaútočily ukrajinské drony. Elektrárna patří...

Česká pošta zdraží SIPO i výplatu důchodů. Chystá se propustit tisíce...

Česká pošta od 1. ledna 2026 zvýší poplatek za SIPO a zdraží i výplatu důchodů v hotovosti....

Tradiční drážďanská vánoční štola: snadný recept s dokonalou chutí

Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý...

Před Vánoci se změní počasí. Na sníh si ale budeme muset...

Počasí v Česku čeká před Vánoci změna a podle Českého hydrometeorologického ústavu si na sníh budeme muset...

Komedie Když se zhasne míří do kin, v hlavních rolích Hřebíčková...

Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul...

Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice

Vídeňský bramborový salát je důkazem toho, že i vánoční pohoštění může být příjemně lehké a svěží. V...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA