REKLAMA

Výborné a rychlé koláčky ze tří surovin

Přihlásila se vám nečekaně návštěva nebo vás jen honí mlsná? Vyzkoušejte rychlý recept, bez kynutí těsta na vláčné koláčky, po kterých se budete olizovat.

REKLAMA

Koláče jsou klasikou v Čechách i na Moravě a jsou jich stovky různých druhů. Víte, že mají dokonce svůj svátek, který se slaví 23. ledna jako Mezinárodní den koláčů? Jak uvádí web Kudy z nudy, koláče se u nás pečou k mnoha slavnostním příležitostem a patří k tomu nejlepšímu, co naše gurmánská turistika nabízí. Když jsou navíc ještě vlažné, jen se po nich zapráší.

Pro naše předky, alespoň tedy pro ty slovanské, prý koláč měl symbolickou roli: jeho darování a přijetí platilo jako stvrzení slibu a společná konzumace jednoho koláče se pak téměř rovnalo uzavření pokrevního bratrství.

Upéct si je ale můžete i ve zdravější variantě. Tyto koláčky, jsem si oblíbila, protože uvedené ingredience najdu u nás v lednici a ve špajzu pokaždé. Pokud recept neznáte, určitě doporučuji ho vyzkoušet.

Smetanový sýr dodá těstu vláčnost

Není snad nic jednoduššího, než těsto se smetanovým sýrem, které můžete vypracovat ručně nebo pomocí kuchyňského robotu. Smetanový sýr dodá těstu kyselou bohatost a také je díky němu měkké, pružné a snadněji se s ním pracuje. Peče se křehce, nemusíte se bát, že těsto bude tuhé a hutné.

Recept: Koláčky ze tří surovin

Ingredience:

  • 300 g špaldové hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g smetanového sýra

Náplň:

  • dle chuti: povidla, džem, tvarohová nebo maková náplň

Na obalení:

  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup přípravy:

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Mezitím si rozehřejte troubu na 170 °C. Do mísy si připravíte špaldovou hladkou mouku, změklé máslo a smetanový sýr. Postupně propracujte v těsto, které se nebude lepit. Připravte si plech, který vyložíte pečícím papírem a z těsta vytvořte kuličky, do kterých koncem vařečky uděláte důlek. Do nich pak lžičkou nebo zdobícím sáčkem dáte náplň dle chuti. Naplněné koláčky pokládejte na plech a předehřáté troubě pečte cca 20 min. Po upečení, ještě teplé koláčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Máte doma děti? Vyzkoušejte jako náplň drobné ovoce, například borůvky. Pár koláčků můžete dát na stranu a vynechat závěrečné cukrování. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Z této dávky připravíte až 80 kousků koláčků.

TIP! Pokud náhodou koláčky nesníte a zbydou vám, řešením může být, schovat je zabalené v sáčku do mrazáku. Takto tam mohou být až 3 měsíce. Pro jistotu si udělejte poznámku do kalendáře, ať nemáte koláčky v mrazáku déle. Ušetříte tím čas a uvidíte, že po rozmrazení v pokojové teplotě budou stále chutné.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Zdroj receptu: Rodinný recept po prarodičích autorky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA