Přihlásila se vám nečekaně návštěva nebo vás jen honí mlsná? Vyzkoušejte rychlý recept, bez kynutí těsta na vláčné koláčky, po kterých se budete olizovat.
Koláče jsou klasikou v Čechách i na Moravě a jsou jich stovky různých druhů. Víte, že mají dokonce svůj svátek, který se slaví 23. ledna jako Mezinárodní den koláčů? Jak uvádí web Kudy z nudy, koláče se u nás pečou k mnoha slavnostním příležitostem a patří k tomu nejlepšímu, co naše gurmánská turistika nabízí. Když jsou navíc ještě vlažné, jen se po nich zapráší.
Pro naše předky, alespoň tedy pro ty slovanské, prý koláč měl symbolickou roli: jeho darování a přijetí platilo jako stvrzení slibu a společná konzumace jednoho koláče se pak téměř rovnalo uzavření pokrevního bratrství.
Upéct si je ale můžete i ve zdravější variantě. Tyto koláčky, jsem si oblíbila, protože uvedené ingredience najdu u nás v lednici a ve špajzu pokaždé. Pokud recept neznáte, určitě doporučuji ho vyzkoušet.
Smetanový sýr dodá těstu vláčnost
Není snad nic jednoduššího, než těsto se smetanovým sýrem, které můžete vypracovat ručně nebo pomocí kuchyňského robotu. Smetanový sýr dodá těstu kyselou bohatost a také je díky němu měkké, pružné a snadněji se s ním pracuje. Peče se křehce, nemusíte se bát, že těsto bude tuhé a hutné.
Recept: Koláčky ze tří surovin
Ingredience:
- 300 g špaldové hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g smetanového sýra
Náplň:
- dle chuti: povidla, džem, tvarohová nebo maková náplň
Na obalení:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup přípravy:
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Mezitím si rozehřejte troubu na 170 °C. Do mísy si připravíte špaldovou hladkou mouku, změklé máslo a smetanový sýr. Postupně propracujte v těsto, které se nebude lepit. Připravte si plech, který vyložíte pečícím papírem a z těsta vytvořte kuličky, do kterých koncem vařečky uděláte důlek. Do nich pak lžičkou nebo zdobícím sáčkem dáte náplň dle chuti. Naplněné koláčky pokládejte na plech a předehřáté troubě pečte cca 20 min. Po upečení, ještě teplé koláčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Máte doma děti? Vyzkoušejte jako náplň drobné ovoce, například borůvky. Pár koláčků můžete dát na stranu a vynechat závěrečné cukrování. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Z této dávky připravíte až 80 kousků koláčků.
TIP! Pokud náhodou koláčky nesníte a zbydou vám, řešením může být, schovat je zabalené v sáčku do mrazáku. Takto tam mohou být až 3 měsíce. Pro jistotu si udělejte poznámku do kalendáře, ať nemáte koláčky v mrazáku déle. Ušetříte tím čas a uvidíte, že po rozmrazení v pokojové teplotě budou stále chutné.
Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Zdroj receptu: Rodinný recept po prarodičích autorky.