Upečte si vynikající perníkové crinkles nejen na Vánoce

Dostali jste chuť na sladké? Pak pro vás máme recept na opravdu dobré perníkové crinkles, které si můžete upéci nejen během vánočních svátků. Věřte, že jedna dávka nebude stačit.

Reklama

Crinkles jsou u nás už velmi známé a jejich obliba neustále roste. Jedná se o sušenky, které jsou charakteristické svým popraskaným povrchem. Původně se pekly pouze kakaové crinkles obalené v moučkovém cukru, dnes jsou jejich variace neomezené. Kromě kakaových a perníkových si můžete upéci také citronové, pomerančové, kokosové, skořicové, čokoládové nebo ořechové.

Recept: Perníkové crinkles

Aby crinkles popraskaly, musíte je dát vychladit do lednice, během zimy klidně i ven. Díky tomu se vytvoří typická struktura a vzhled. Tyto výborné sušenky pochází pravděpodobně z Ameriky a slovo crinkles v překladu znamená pomačkaný, či popraskaný.

Ingredience:

  • 70 g másla
  • 2 vejce
  • 180 g cukru
  • špetku soli
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku do perníku
  • špetku skořice
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku holandského kakaa

Na obalení si připravte:

  • cukr krupici
  • cukr moučku
  • vanilkový cukr (může být i vanilínový)

Postup přípravy:

  1. Máslo si společně s cukrem a vejci utřeme.
  2. Následně přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Pozor, těsto nevypadá jako klasické perníkové, či linecké. Je velmi lepkavé, takže budete potřebovat stěrku, abyste jej přendali do sáčku.
  3. Těsto uložte do lednice minimálně na čtyři hodiny, ideálně přes noc.
  4. Z vychladlého těsta udělejte malé kuličky, nejlépe stejně velké. Kuličky následně obalte v krupicovém cukru a poté ještě v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. Díky krupicovému cukru crinkles lépe popraskají.
  5. Kuličky z těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem a odložte je minimálně na 10 minut do lednice. Já je dávám alespoň na 30 minut, textura je pak lepší.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C a vychladlé kuličky pečte přesně 10 minut. V troubě se za tu dobu krásně roztečou a získají přesně tu popraskanou podobu, jakou mají mít.

Poznámka: Správně upečené crinkles musí křupnout, ale uvnitř mají být krásně měkké a nadýchané. Doba pečení je opravdu velmi důležitá.

Crinkles peču každý rok jako vánoční cukroví místo perníčků, které mi vždy ztvrdnou a není to ono. Perníkové crinkles chutnají velmi podobně jako perníčky, takže se jedná o super měkkou a vláčnou náhradu.

Bonus recept: Red velvet crinkles

Jako bonus pro vás mám ještě výborné crinkles na motivy oblíbeného dortu red velvet. Můžete si rovnou upéct oba druhy. Kvůli mascarpone se nejedná o úplně levnou variantu, ale určitě si pochutnáte.

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky
  • 100 g mascarpone
  • 10 g kakaa
  • polovina lžičky prášku do pečiva
  • 175 g cukru krupice (můžete použít třtinový)
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • červené barvivo
  • na obalení budete opět potřebovat cukr krupici, cukr moučku a vanilkový cukr

Postup přípravy:

  1. Do misky nasypte hladkou mouku společně s práškem do pečiva, kakaem a červeným barvivem. Směs dobře promíchejte.
  2. Do druhé mísy si připravíme krupicový, či třtinový cukr a přidáme přepuštěné máslo. Šleháme přibližně 15 minut a během šlehání občas směs pomocí stěrky promícháme, aby se šlehala rovnoměrně.
  3. Po vyšlehání pěny přidáme vejce, a ještě asi dalších 5 minut šleháme. Šlehání je skutečně dlouhé, proto doporučujeme použít kuchyňského robota, pokud máte.
  4. Do tekuté směsi dáme při nižších otáčkách mascarpone a poté otáčky opět zvýšíme, abychom zajistili důkladné promíchání směsi.
  5. Otáčky zase snížíme a pomalu přidáváme suchou směs.
  6. Vzniklé těsto dáme do jiné mísy, nebo sáčku a vložíme opět ideálně přes noc do lednice.
  7. Z vychladlého těsta tvoříme kuličky, které zase obalíme nejprve v krupicovém cukru, poté v moučkovém cukru s vanilkovými cukrem.
  8. Kuličky dáme na plech s pečícím papírem a vložíme alespoň na 30 minut do lednice.
  9. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme opět přesně 10 minut.

Poznámka: Pokud se vám crinkles nepodaří hned na první dobrou, nezoufejte. Každá trouba peče jinak, a proto je důležité pečení vychytat. Nebojte se množství přidaného cukru, crinkles vůbec nejsou přeslazené.

Věřím, že vám oba druhy crinkles budu chutnat, stejně jako chutnají všem u nás v rodině.

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroj receptů: Rodinné recepty redaktorky Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama