REKLAMA

Tiramisu koule: Nejjednodušší recept na rafinovaný italský dezert ze 6 ingrediencí

Rafinovaně jednoduchý recept na tiramisu koule podle Mirky Nové, redaktorky NašeTéma, se skládá jen ze šesti ingrediencí. Dezert zvládne bez kulinářských zkušeností i chlap.

REKLAMA

„O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory, včetně tvrzení, že se podával jako afrodisiakum v nevěstinci ve městě Treviso,“ napsal portál Echo24.cz. Dezert vznikl náhodně při výrobě zmrzliny.

Posledních pár let je tiramisu typicky tradičním dezertem v Itálii, s oblibou si jej vychutnáváme i v Česku při popíjení kávy v kavárnách. „V minulém století do osmdesátých let bychom jej ale v Itálii hledali marně. Jinak tomu nebylo ani v jiných zemích světa,“ vyplývá z informací zveřejněných na Wikipedii. Kombinace jemného smetanového sýra mascarpone a kávy si ale kupodivu velmi rychle našla své požitkáře po celém světě.

Recept: Tiramisu koule

„Na přípravu tiramisu koulí budeme potřebovat jen šest ingrediencí. Připravte si mascarpone sýr, piškoty, kávu, kakao, cukr krupici a vanilkový extrakt,“ vyjmenovala Mirka Nová potřebné ingredience.

Pokud nemáte čas na přípravu originální verze tiramisu, můžete tento dezert rychle připravit ve formě rafinovaných koulí. „Je to blesková příprava,“ doplňuje Mirka.

Tím nejdelším procesem v přípravě je čekání, až směs v lednici ztuhne na požadovanou konzistenci, tak aby se z hmoty daly tvarovat koule a následně je obalit v kakau.

Ingredience:

  • 250 g mascarpone sýr
  • 150 g piškoty
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 1-2 polévkové lžíce silné černé kávy
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Piškoty rozemelte v mixéru nebo rozdrťte kuchyňským válečkem, vsypejte do mísy, promíchejte s uvařenou kávou, sýrem mascarpone a cukrem.

Poté přidejte ½ lžičky vanilkového extraktu a pečlivě si s těstem pohrajte, tak aby se vše pořádně spojilo. Připravenou hmotu uložte asi na 45 minut do mrazáku, aby ztuhla. Ze ztuhlé hmoty vytvarujte koule o velikosti větších třešní. Každou kouli následně obalte v kakau.

„Před podáváním vraťte koule asi tak na dvě hodiny do lednice,“ doporučuje Mirka a dodává: „Dobrou chuť!“

Autor: Jan Votruba. Zdroj receptu: Mirka Nová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na masové kuličky v rajské omáčce: rychlý oběd, který potěší...

Sladkokyselá rajská omáčka je krásně voňavá díky koření, které se v ní používá. V kombinaci se šťavnatými...

Recenze: Moje tajná Santa. Vánoční romantický film z dílny Netflixu

Netflix nelení a pokračuje v premiérách vánočních snímků. Nově se k nim přidává film Moje tajná Santa, který...

Filip Turek na Hrad nedorazí, odvolává se na vyhřezlou ploténku. Na...

Poslanec Filip Turek, který je zároveň kandidátem Motoristů sobě na ministra životního prostředí, řeší zdravotní potíže se...

Evropská komise pokutovala síť X. Musk vyzval ke zrušení EU, podporu...

Evropská komise udělila sociální síti X pokutu 120 milionů eur. Majitel platformy Elon Musk na to reagoval...

Ulovila výstavní ryby i holuba. Rybářka Veronika Machová dokazuje, že rybolov...

ROZHOVOR | Veronika Machová je vášnivá rybářka, která se poslední čtyři roky aktivně věnuje rybaření. V rozhovoru...

Recept na vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku

Vanilkové rohlíčky se právem řadí mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Zanechávají plnou máslovou chuť, jsou příjemně sladké a...

Zemřel Patrik Hezucký, legendární moderátor, bavič a parťák Leoš Mareše

Ve věku 55 let zemřel v pátek 5. prosince moderátor a bavič Patrik Hezucký, známý především z...

Ostré prohlášení Jindřicha Rajchla. Dvě ministerstva obvinil, že falšují statistiky

Poslanec a právník Jindřich Rajchl v pořadu Kulatý stůl na Radiožurnálu bez důkazů obvinil Ministerstvo vnitra a...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA