REKLAMA

Tiramisu koule: Nejjednodušší recept na rafinovaný italský dezert ze 6 ingrediencí

Rafinovaně jednoduchý recept na tiramisu koule podle Mirky Nové, redaktorky NašeTéma, se skládá jen ze šesti ingrediencí. Dezert zvládne bez kulinářských zkušeností i chlap.

REKLAMA

„O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory, včetně tvrzení, že se podával jako afrodisiakum v nevěstinci ve městě Treviso,“ napsal portál Echo24.cz. Dezert vznikl náhodně při výrobě zmrzliny.

Posledních pár let je tiramisu typicky tradičním dezertem v Itálii, s oblibou si jej vychutnáváme i v Česku při popíjení kávy v kavárnách. „V minulém století do osmdesátých let bychom jej ale v Itálii hledali marně. Jinak tomu nebylo ani v jiných zemích světa,“ vyplývá z informací zveřejněných na Wikipedii. Kombinace jemného smetanového sýra mascarpone a kávy si ale kupodivu velmi rychle našla své požitkáře po celém světě.

Recept: Tiramisu koule

„Na přípravu tiramisu koulí budeme potřebovat jen šest ingrediencí. Připravte si mascarpone sýr, piškoty, kávu, kakao, cukr krupici a vanilkový extrakt,“ vyjmenovala Mirka Nová potřebné ingredience.

Pokud nemáte čas na přípravu originální verze tiramisu, můžete tento dezert rychle připravit ve formě rafinovaných koulí. „Je to blesková příprava,“ doplňuje Mirka.

Tím nejdelším procesem v přípravě je čekání, až směs v lednici ztuhne na požadovanou konzistenci, tak aby se z hmoty daly tvarovat koule a následně je obalit v kakau.

Ingredience:

  • 250 g mascarpone sýr
  • 150 g piškoty
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 1-2 polévkové lžíce silné černé kávy
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Piškoty rozemelte v mixéru nebo rozdrťte kuchyňským válečkem, vsypejte do mísy, promíchejte s uvařenou kávou, sýrem mascarpone a cukrem.

Poté přidejte ½ lžičky vanilkového extraktu a pečlivě si s těstem pohrajte, tak aby se vše pořádně spojilo. Připravenou hmotu uložte asi na 45 minut do mrazáku, aby ztuhla. Ze ztuhlé hmoty vytvarujte koule o velikosti větších třešní. Každou kouli následně obalte v kakau.

„Před podáváním vraťte koule asi tak na dvě hodiny do lednice,“ doporučuje Mirka a dodává: „Dobrou chuť!“

Autor: Jan Votruba. Zdroj receptu: Mirka Nová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Kam Češi létají o Vánocích? Nejvíc táhne Londýn, Dubaj a Marsá...

Cestuje se po celý rok a ani vánoční svátky nejsou výjimkou. Zjistili jsme, která místa v zahraničí...

Český výrobce nábytku na míru dokazuje, že poctivá práce může konkurovat...

Zatímco český trh zaplavuje levný nábytek z Polska, domácí truhláři ukazují, že poctivá ruční práce má u...

Melania Trumpová se stala Patriotkou roku. Ženám vzkázala, aby si věřily

Melania Trumpová byla ve čtvrtek 6. listopadu v New Yorku vyhlášena Patriotkou roku na Fox Nation Patriot...

Podzim na talíři: Skořicoví šneci ozvláštnění šťavnatými jablky jako skvělý víkendový...

Skořice, jablka a čerstvě upečené kynuté těsto – přesně tak může vonět i váš podzimní víkend. Díky...

Recenze: Victoria Beckham chce být módní návrhářkou v nové sérii na...

Victoria Beckham je nejenom jméno bývalé členky skupiny Spice Girls a manželky Davida Beckhama. Stejně se jmenuje...

Rusko se bojí naší vlajky. Chce ji zničit, reagoval velvyslanec Zvarych...

Ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvarych poděkoval občanům za podporu po rozhodnutí předsedy Sněmovny Tomia Okamury odstranit...

Jak Češi chytře nakupují: slevové kódy, akce a výprodeje, které se...

Ceny zboží i služeb v posledních letech rostou, a tak není divu, že stále více Čechů přemýšlí,...

Prosincové kino premiéry lákají na hororového Santu, Avatara i českou shopaholičku

Blíží se pomalu Vánoce a mnoho z nás míří kromě obchodních domů také do kin. Relaxace u...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA