Světový den luštěnin: Oslavme ho RAW receptem z klíčků od Mirka z projektu Návrat k přirozenosti

Strava bohatá na luštěniny může příznivě ovlivnit naše zdraví. Má vysoký obsah vlákniny, kvalitních rostlinných bílkovin a „pomalých“ sacharidů s nízkým glykemickým indexem, řekl pro NašeTéma Miroslav Smolej z projektu Návrat přirozenosti.

Reklama

Mezi nejoblíbenější luštěniny patří čočka, cizrna, fazole, hrách a sója. Věděli jste, že do této skupiny patří i arašídy? Luštěniny se na našich talířích objevují jen zřídka. Možná za to může nevědomost z toho, jak je připravit a obavy z trávicích problémů. 10. únor je Světovým dnem luštěnin a při té příležitosti jsme si popovídali s Mirkem Smolejem o tom, proč se vyplatí zařadit luštěniny do jídelníčku a jíst je častěji než párkrát do roka.

„Luštěniny jsou jistě zdraví prospěšnou součástí stravy člověka už od pradávna a vnímám, že jejich obliba narůstá, jednak z nutričního hlediska, ale také z etického důvodu, kdy lidé dávají čím dál více přednost organickým luštěninám před nekvalitním masem z velkochovů. Luštěniny jsou také velice syté. I po menší dávce jste nasycení a nabití energií,“ vysvětluje Mirek.

Návrat k přirozenosti

Mirkův nádherný projekt Návrat k přirozenosti nabízí především inspiraci a pomocnou ruku všem, kteří chtějí žít přirozený šťastný a harmonický život. Jeho příspěvky jsou plné uvědomění a zamyšlení, včetně zdravého životního stylu, zelených potravin a raw stravy, po které se vám nejen budou sbíhat sliny, ale i vaše tělo bude plné energie. „V životě jsem se před pěti lety dostal do bodu naprostého vyhoření – pracovního i lidského. Trápilo mě hodně chronických nemocí a hledal jsem cestu zpět k přirozenému zdraví a spokojenosti. A já ji našel a přesně o tom je můj projekt, kde sdílím vše, co mi pomohlo, včetně zdravého stravovaní,“ dodává Mirek.

O luštěninách se mluví jako o super potravině budoucnosti. Ale v našich představách je luštěnina převážně v podobě hrachové kaše nebo čočkové polévky. Proč tomu tak je?
„Dříve nebyla tak otevřená inspirace z indické, mexické a předovýchodní kuchyně. Kdo se však zajímá, dnes je všude k dostání spousta chutných receptů inspirovaných mezinárodní a veganskou kuchyní, která luštěniny hojně využívá. A báječné na tom je, že většina receptů je velmi jednoduchá a luštěninové pokrmy chutnají naprosto úžasně. Jedinou nevýhodou je doba přípravy luštěnin. Abychom předešli nadýmání a řádně odstranily anti nutriční látky, které jsou přirozenou ochranou rostliny, je potřeba luštěniny dostatečnou dobu před úpravou namáčet, já doporučuji i naklíčit. Stravitelnost luštěnin také podpoříme vhodným kořením (majoránka, kmín, saturejka). Přípravu si však zjednodušíme tím, že uvaříte větší množství luštěnin a po částech zamrazíte. Pak už máte luštěniny rychle k ruce pro přípravu různých receptů.“

Je třeba dodržovat pravidla přípravy

„Naklíčené luštěniny chutnají opravdu skvěle! Jsou svěží, křupavé a jsou velkou součástí mých salátů, které tak rád konzumuji. Nevím, na kolik čtenáři věří v energetickou hodnotu potravin. Regenerace a omlazení lidského těla jsou v principu možné, pokud zanecháme škodlivých zlozvyků a budeme mu poskytovat potraviny bohaté na životní energii. Životní energie v naklíčených luštěninách je opravdu vysoká (klíčením se probudí největší potenciál života) a stimuluje v těle jeho vrozenou schopnost sebeočisty a sebeuzdravení. Ne všechny luštěniny jsou vhodné ke klíčení, některé jsou dokonce pro zdraví nebezpečné. Já miluji kombinaci čočky, munga, hrášku a cizrny,“ říká nadšeně Mirek.

Klíčková směs

  • 1 polévková lžíce cizrny
  • 1 polévková lžíce hrášku
  • 2 polévkové lžíce čočky
  • 2 polévkové lžíce munga

Postup přípravy

Luštěniny vložíme do větší zavařovací sklenice a zalijeme studenou vodou. Namáčíme přes noc 12 hodin. Druhý den vodu slijeme, několikrát luštěniny propláchneme a sklenici s luštěninami vložíme do hlubokého talíře tak, aby luštěniny ze sklenice nevypadávaly, ale aby odtékala přebytečná voda, která by mohla způsobit plíseň. Večer znovu luštěniny několikrát propláchneme a vrátíme sklenici na talíř. Takto proplachujeme ráno a večer a po třech dnech můžeme klíčky konzumovat.

Míro, prozradíš nám na závěr tvůj oblíbený recept z luštěnin?
„Moc rád se s vámi podělím o RAW nevařený recept právě s klíčky. Tímto receptem mne před několika lety inspirovala Melánie a Štěpán z projektu Síla pro život, kteří také hojně klíčky v kuchyni používají. Určitě stojí za to kouknout na jejich tvorbu.“

Recept: Orientální klíčkový salát

Suroviny:

  • 250 g klíčkové směsi (viz výše)
  • 3 mrkve
  • 40 g kokosového mléka
  • 3 jarní cibulky
  • 60 g namočených slunečnicových semínek
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • himalájská sůl
  • 1 čajová lžička kari
  • pepř
  • stroužek česneku
  • 2 datle
  • 3 cm kořenu kurkumy

Postup přípravy

Nastrouhejte na jemno mrkev a na kolečka jarní cibulku. Promíchejte s klíčky. Zbylé suroviny rozmixujte a tento dip vmíchejte do salátu. Tato orientální klíčková směs chutná skvěle na natrhaném ledovém salátu.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Pozn. autorky: Své odpovědi a fotografie nám poskytl Miroslav Smolej, který souhlasil se zveřejněním.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama