Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší bývalé šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

OpenAI chystá revoluci. ChatGPT nabídne obsah pro dospělé

Ředitel OpenAI Sam Altman v úterý na síti X oznámil, že ChatGPT v prosinci umožní generování obsahu...

Vánoce jsou již v obchodech od října. Kam a proč (ne)vyrazit...

Možná jste si toho všimli také. V některých obchodech se teprve pomalu vybalují halloweenské dekorace a v...

Policejní cvičení AMOK proti aktivnímu střelci očima redaktorky v roli zraněné

Střelbu ve školách nebo nemocnicích s chladným cílem zabít co nejvíce lidí jsme ještě donedávna spojovali se...

Strom starší než Karlův most. Legenda o Svatováclavském dubu žije dodnes

Příběh Svatováclavského dubu je spjatý s malým městečkem ve Středočeském kraji – Stochovem. Dle pověsti se zde...

Upírské romance už nejsou jen pro teenagery. Vybrali jsme ty, které...

Když se řekne upírská romance, většina lidí si představí sérii Stmívání od Stephenie Meyerové. Ta letos oslaví...

Případů rakoviny u mladých přibývá, odborníci jako důvod zmiňují obezitu i...

Navzdory pokrokům medicíny je rakovina na vzestupu. A co hůře, čím dál více postihuje i mladé lidi,...

Komentář: Filip Turek se stal novou mediální hvězdou. Jak dlouho bude...

Na Filipa Turka se to hrne ze všech stran, až se zdá, že není možné, aby toho...

Harry Potter přišel o řadu svých hvězd. Kdo z herců nás...

Čas neodvratně utíká a nikdo není nesmrtelný. Od vydání prvního dílu Harryho Pottera brzy uplyne 30 let...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA