REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší bývalé šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Do kin se chystá nová komedie Poberta s Barešovou, Majerem Řezníčkem...

Nová lupičská komedie Poberta zamíří do kin v březnu 2026 a už teď budí pozornost hvězdným obsazením...

Recept na vánoční čokoládové crinkles: křupavé na povrchu, měkké uvnitř

Čokoládové crinkles se právem řadí k vánočnímu cukroví, které je jednoduché a rychlé na přípravu, zároveň vypadá...

Nejnovější průvodce stylingem mikin s kapucí pro muže i ženy

Mikina s kapucí už dávno není jen sportovní kousek. Stala se základem moderního šatníku, ve kterém kráčejí...

Rusko přesunulo 16 bombardérů blíže k Ukrajině. Expert upozorňuje na riziko...

Rusko v pondělí přesunulo z Dálného východu na letiště Olenya, které leží blíže k Ukrajině, šestnáct nadzvukových...

Tereza Sladká pomáhá těhotným, maminkám a dětem. O psychologii právě vydala...

Psycholožka a spisovatelka Tereza Sladká nezahálí. Založila projekt TěhoDuše zaměřený na podporu těhotných žen a novopečených maminek...

Tip, jak dochutit vánočku: tradiční staročeská „muzika“ místo marmelády

Vánočka k adventnímu času patří stejně jako kapr, bramborový salát a cukroví. Ve většině rodin se na...

Chytré nakupování: Jak využít sezónní slevy a financovat větší nákupy efektivně

Black Friday, povánoční výprodeje, letní slevy na zahradní techniku. Obchodníci nás lákají na akce po celý rok....

USA nemohou donekonečna dodávat zbraně Ukrajině, prohlásila mluvčí Bílého domu

Mluvčí Bílého domu Caroline Levittová v rozhovoru pro televizi Fox News prohlásila, že USA "nemohou" donekonečna dodávat...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA