REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší bývalé šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

REKLAMA

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Politico: Donald Trump poprvé označil Rusko za agresora

Americký prezident Donald Trump vůbec poprvé označil Rusko za agresora ve válce proti Ukrajině. Podle serveru Politico...

Bezohledná eskalace, EU ostře reaguje na ruský dron v Rumunsku

Ruský dron typu Geran pronikl 13. září do vzdušného prostoru Rumunska a zůstal v něm téměř hodinu....

Piráti nabírají na síle, do Sněmovny by prošli i Motoristé sobě

Volby do Sněmovny by s přehledem vyhrálo hnutí ANO, následované koalicí Spolu. Vyplývá to z nejnovějšího volebního...

V obchodech se objevila nebezpečná kosmetika značky Adidas

Hygienici a ministerstvo zdravotnictví varují před některými kosmetickými výrobky značky Adidas, které obsahují zakázanou toxickou látku lilial....

Likvidace azbestu a eternitu v Praze: jak probíhá a jaké jsou...

Střechy z eternitu a další materiály s obsahem azbestu byly kdysi běžnou součástí domů, dnes ale představují...

USA vyzývají G7 k uvalení vysokých cel na Čínu a Indii

USA chtějí, aby země skupiny G7 zavedly vysoká cla na Čínu a Indii kvůli jejich nákupům ruské...

Ukrajinské drony zasáhly ropný sklad Lukoilu ve Smolensku

Ukrajinské drony v noci na pátek zasáhly v Rusku ropný sklad společnosti Lukoil ve Smolenské oblasti, kde...

Policie pátrá po mladíkovi, který jel na spřáhle vagónu pražského metra

Policie pátrá po neznámém mladíkovi, který se v srpnu svezl na spřáhle soupravy pražského metra. Mladík ohrozil...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA