REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší bývalé šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na masové kuličky v rajské omáčce: rychlý oběd, který potěší...

Sladkokyselá rajská omáčka je krásně voňavá díky koření, které se v ní používá. V kombinaci se šťavnatými...

Recenze: Moje tajná Santa. Vánoční romantický film z dílny Netflixu

Netflix nelení a pokračuje v premiérách vánočních snímků. Nově se k nim přidává film Moje tajná Santa, který...

Filip Turek na Hrad nedorazí, odvolává se na vyhřezlou ploténku. Na...

Poslanec Filip Turek, který je zároveň kandidátem Motoristů sobě na ministra životního prostředí, řeší zdravotní potíže se...

Evropská komise pokutovala síť X. Musk vyzval ke zrušení EU, podporu...

Evropská komise udělila sociální síti X pokutu 120 milionů eur. Majitel platformy Elon Musk na to reagoval...

Ulovila výstavní ryby i holuba. Rybářka Veronika Machová dokazuje, že rybolov...

ROZHOVOR | Veronika Machová je vášnivá rybářka, která se poslední čtyři roky aktivně věnuje rybaření. V rozhovoru...

Recept na vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku

Vanilkové rohlíčky se právem řadí mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Zanechávají plnou máslovou chuť, jsou příjemně sladké a...

Zemřel Patrik Hezucký, legendární moderátor, bavič a parťák Leoš Mareše

Ve věku 55 let zemřel v pátek 5. prosince moderátor a bavič Patrik Hezucký, známý především z...

Ostré prohlášení Jindřicha Rajchla. Dvě ministerstva obvinil, že falšují statistiky

Poslanec a právník Jindřich Rajchl v pořadu Kulatý stůl na Radiožurnálu bez důkazů obvinil Ministerstvo vnitra a...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA