Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.
Dáváte hříbky, nebo jiné houby?
Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.
Recept: Bramboračka
Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.
Ingredience:
- 5 až 7 brambor (dle velikosti)
- 1 větší cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
- 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
- máslo
- 2 vejce
- hladká mouka
- majoránka
- sůl
- pažitka a petrželová nať na dozdobení
Postup přípravy:
Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.
Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.
Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.
Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.