REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší bývalé šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

FRESH SMILE: Čistota a svěžest pro rovnátka, zubní chrániče, kartáčky i...

Moderní doba přináší stále více důrazu na hygienu, nejen rukou, ale i všech pomůcek, které přicházejí do...

Natálie Puškinová získala titul Miss Earth 2025

Právě skončila mezinárodní soutěž Miss Earth 2025, která na Filipínách přivítala 82 krásek z celého světa, aby...

Prezident Petr Pavel si pozval Andreje Babiše na Hrad

Prezident Petr Pavel pozval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše ve středu 12. listopadu na Pražský hrad. Tématem...

Víkend provoněný pečínkou. Kam se vydat na Svatomartinské slavnosti?

Pečená husa, zelí, k tomu výborné pivo a zábava. Pokud holdujete pečínkám a veselí, máme pro vás...

Husopas Janek Bednařík vychoval osm hus a nakonec s nimi letěl

Janek Bednařík se ponořil do světa hus a našel odpovědi, které dlouho hledal. Stal se Husopasem. S...

Slavia doma nestačila na Arsenal a na první výhru v Lize...

Fotbalisté pražské Slavie v úterý večer v Edenu přivítali jednoho z největších možných soupeřů současného fotbalu. Do...

5 důvodů, proč by obce měly volit výstavbu modulární školy nebo...

V posledních letech roste v Česku zájem o modulární školy a školky. Mnohé obce hledají rychlé, ekonomické...

Svatomartinské rohlíčky hotové raz dva: Chuť jako od babičky, navíc bez...

Svátek svatého Martina se v mnoha rodinách nese ve znamení šťavnaté pečené husy. Nezapomeňte však při té...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA