REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Právní průvodce po dopravní nehodě: jak získat spravedlivé odškodnění

Dopravní nehoda umí během pár minut převrátit život vzhůru nohama. Kromě zdravotních následků a škody na vozidle...

Ukrajina obdrží 90 miliard eur. Jasný signál pro Putina z EU,...

Země Evropské unie (EU) se dohodly na půjčce pro Ukrajinu v objemu 90 miliard eur. O dohodě...

Ukrajinci přestavěli BMW řady 7 na raketomet. Nasazují ho proti ruským...

Na ukrajinské frontě se dál objevují improvizované zbraně přestavěné z civilní techniky. V Bachmutské oblasti podle zjištění...

Ukrajinci udeřili na ruské přístavní město Rostov na Donu

Ukrajinské ozbrojené síly v noci na čtvrtek zaútočily drony na ropný tanker v Rostově na Donu. Starosta...

Policie pátrá po muži, který v Praze vyloupil obchod a odnesl...

Policie pátrá po pachateli, který v pondělí v obchodě na Českomoravské ulici v Praze 9 rozbil kamenem...

Tichá noc, krvavá noc: Oblíbený horor Quentina Tarantina dostal novou verzi

Letošní Vánoce nebudou svátky klidu a míru. Aspoň ne pro hrdiny nového hororového filmu Tichá noc, krvavá noc....

Americký Senát řeší nový návrh sankcí proti Rusku s cílem snížit...

Američtí zákonodárci předložili Senátu USA dvoustranný návrh zákona, který míří na nákup a podporu dovozu ruské ropy...

Předpověď počasí na Vánoce: Vydatného sněžení se pravděpodobně nedočkáme, uvádí ČHMÚ

Meteorologická zima sice začala 1. prosince, poslední dny ale v Česku připomínají spíš podzim. Výraznou změnu počasí...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA