REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

REKLAMA

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

REKLAMA

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Komentář: Kauza Blažkových bitcoinů otřásá vládou

Kauza bitcoinů, která stála křeslo ministra spravedlnosti Pavla Blažka, ohrožuje vládu Petra Fialy. Hrozí odchod Stanjury, nebo...

Zdechovský je podle Fica nájemným politickým vrahem. EP musí reagovat, říká...

Europoslanec Tomáš Zdechovský zaslal dopis šéfce Evropského parlamentu Robertě Metsole, ve kterém ostře kritizuje sledování delegace a...

Průvodce vybavením koupelny: Na co nezapomenout pro pohodlí, styl a úsporu...

Vybavení koupelny ovlivňuje nejen každodenní komfort, ale také efektivitu využití prostoru, což je zvlášť důležité v menších...

Trump oznámil hrozbu ekonomického kolapsu USA

Americký prezident Donald Trump varuje, že zrušení jeho cel soudy by mohlo vést k ekonomickému kolapsu USA....

Pavučina: Speciální ukrajinská operace v Rusku

Ukrajinská Bezpečnostní služba (SBU) provedla v neděli operaci "Pavučina", při níž bylo zničeno nejméně 40 ruských strategických...

SPOLU dotahuje ANO. Piráti a Stačilo! v problémech. Motoristé stále mimo...

V květnovém průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS dominuje volby do Poslanecké sněmovny hnutí ANO s...

Výstraha: Česko zasáhnou silné bouřky s lijáky

Česko zasáhnou o víkendu silné bouřky s lijáky a krupobitím, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejintenzivnější bouřky...

Hypotéky v roce 2025: Čeká nás oživení trhu, nebo další stagnace?

Rok 2025 je v plném proudu a hypoteční trh čeká na jasnější směr. Po období vysokých úrokových...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA