REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Morpheus v kriminále pochopil, že ego může zabít. Jeho rap baví...

Plzeňský rapper Morpheus s kriminální minulostí dobývá Česko. V rozhovoru pro NašeTéma.cz prozradil, jak se dostal k...

Ukrajinské drony zaútočily na ropnou rafinerii v Saratově

V noci na 3. listopadu zaútočily ukrajinské drony na ropnou rafinerii v ruském Saratově. Obyvatelé Saratova a...

Steven Stayner byl v 7 letech unesen pedofilem, v zajetí strávil...

Staynerovi žili spokojeně v Kalifornii až do únosu jejich malého syna. Po více než 7 letech se...

Jak na likvidaci eternitu a proč se do ní nepouštět svépomocí

Staré střechy a obklady domů z eternitu mohou vypadat neškodně, ale skrývají azbest, který ohrožuje zdraví. Odborná...

Chystáte se poprvé do SAPY? Připravte se na fronty na Bun...

SAPA bývá nazývána "státem ve státě". Lidé sem dojíždí nejen z centra Prahy, ale i z jiných...

Dvojnásobný vrah Vocásek může být brzy na svobodě. Co na to...

Dnes již legendární šéf pražské mordparty Jiří Markovič se podílel na mnoha případech, včetně spartakiádního vraha Jiřího...

Knihobot čelí kritice kvůli cenám, zacházení s knihami a přístupu k...

V posledních týdnech bobtnají na sociálních sítích horlivé diskuze, které mají jedno společné téma, Knihobot. Nevyžádanou popularitu...

Je to dort? Halloween: Recenze děsivě sladké novinky Netflixu

Halloween je za rohem a Netflix si nenechal jeho oslavu ujít. 8. října tak odvysílal novinku Je...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA