REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Rusko se bojí naší vlajky. Chce ji zničit, reagoval velvyslanec Zvarych...

Ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvarych poděkoval občanům za podporu po rozhodnutí předsedy Sněmovny Tomia Okamury odstranit...

Jak Češi chytře nakupují: slevové kódy, akce a výprodeje, které se...

Ceny zboží i služeb v posledních letech rostou, a tak není divu, že stále více Čechů přemýšlí,...

Prosincové kino premiéry lákají na hororového Santu, Avatara i českou shopaholičku

Blíží se pomalu Vánoce a mnoho z nás míří kromě obchodních domů také do kin. Relaxace u...

USA otestovaly mezikontinentální raketu Minuteman III schopnou nést jaderné hlavice

USA ve středu otestovaly mezikontinentální balistickou střelu Minuteman III. Raketa bez jaderné hlavice odstartovala z letecké základny...

V Praze se chystá demonstrace proti nové vládě. Organizátoři mluví o...

Protest proti "mafiánskému půdorysu" se uskuteční v pondělí 17. listopadu od tří hodin odpoledne na Staroměstském náměstí...

Zkuste recept na kimchi. Korejská klasika, kterou si oblíbili i evropští...

Vybavte se na podzimní období plné chřipek a nachlazení. Korejské kimchi vás překvapí svou příjemně svěží chutí....

FRESH SMILE: Čistota a svěžest pro rovnátka, zubní chrániče, kartáčky i...

Moderní doba přináší stále více důrazu na hygienu, nejen rukou, ale i všech pomůcek, které přicházejí do...

Natálie Puškinová získala titul Miss Earth 2025

Právě skončila mezinárodní soutěž Miss Earth 2025, která na Filipínách přivítala 82 krásek z celého světa, aby...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA