REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

REKLAMA

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

REKLAMA

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

NašeTéma hledá redaktory a redaktorky pro zpravodajství i lifestyle

NašeTéma otevírá dveře novým redaktorům a redaktorkám. Pokud vás baví psaní, sledujete aktuální dění a máte cit...

Litva zmařila ruský plán zneužít poštovní balíky k bombovým útokům v...

Litevští žalobci oznámili, že odhalili ruský konspirativní plán, v němž měly být poštovní zásilky napěchovány výbušninami a...

Policie vyšetřuje Pavla Novotného. Přál lidem smrt i zlámané ruce

Pražská policie prověřuje Pavla Novotného kvůli videu, které zveřejnil letos na sociální síti TikTok před nástupem do...

ANO, Motoristé, Stačilo! a SPD chtějí zrušit boj proti dezinformacím. Dar...

Představitelé hnutí ANO, SPD, Motoristů sobě a Stačilo! plánují, že by po volbách zrušili projekty, které bojují...

Dva řidiči Audi přišli během dvou hodin o řidičák za vysokou...

Policisté na Karlovarsku během jediného odpoledne zadrželi dvěma řidičům vozidel značky Audi řidičské průkazy. Oba totiž výrazně...

Roadtrip po Česku: kam vyrazit autem z Prahy

Praha je krásná, ale pokud chcete zažít opravdové Česko, musíte vyrazit i za hranice hlavního města. A...

Od rulety po online blackjack: Jak se měnila kasina během posledních...

Hazardní hry jsou staré jako civilizace sama. Jejich podoba se však v průběhu posledního století změnila k...

Průzkum: Většina Ukrajinců je připravena bránit svou zemi se zbraní v...

Podle nového průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS) by 54 procent Ukrajinců bylo připraveno v případě potřeby...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA