REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Do Česka dorazí zima. Místy napadne až 20 cm sněhu, varují...

Do Česka se po letech na Vánoce vrací pravá zima. Meteorologové vydali na Štědrý den výstrahy před...

Zlatá flotila s lasery a jadernými zbraněmi. Trump oznámil přezbrojení námořnictva

Donald Trump v noci na úterý představil plán modernizace námořnictva s názvem Zlatá flotila. Počítá s výstavbou...

Vláda schválila pokračování stavu ohrožení Česka terorismem na stupni B

Bezpečnostní situace v Česku se podle vlády Andreje Babiše nemění. Kabinet prodloužil preventivně vyhlášený stupeň ohrožení terorismem...

Pavel pochybuje, že by Babiš navrhl Turka na ministra

Prezident Petr Pavel po pondělní schůzce s poslancem Filipem Turkem dává jasně najevo, že jeho výhrady trvají....

Na Nový rok budou propuštěni vězni odsouzení za alimenty a některé...

Pražské soudy se připravují na dopady rozsáhlé novely trestního zákoníku, která začne platit od 1. ledna 2026....

Dezinformátor Rajchl uklidňuje rozzuřené voliče. Zdechovského nazval největším magorem

GLOSA | Ministr obrany Jaromír Zůna si dovolil říct něco, co by v normální společnosti nikoho nepřekvapilo....

Ukrajina vyrábí tisíc stíhacích dronů denně pro lov ruských Geranů

Ukrajina od prosince výrazně navýšila výrobu stíhacích dronů pro protivzdušnou obranu. Obranné síly podle ukrajinského ministerstva obrany...

Do Česka začne proudit arktický vzduch. Na Štědrý den může zasněžit

Do začátku Vánoc zbývá pár dnů a na většině českého území panuje mlhavé počasí. Začátkem vánočního týdne...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA