REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

REKLAMA

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

REKLAMA

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Požár restaurace U Kojota v Mostě má sedmou oběť

Tragická bilance požáru v mostecké restauraci U Kojota se zvýšila na sedm obětí. Pacientka, která bojovala o...

Bodamské jezero skrývalo 68 let tajemství: Vytáhli trosky letadla a objevili...

Před 68 lety se zřítilo do Bodamského jezera letadlo Douglas DC-3 společnosti Swissair a při pádu zahynulo...

Krevní sraženiny pod lupou: Co je způsobuje, jak je léčit a...

Krevní sraženiny neboli trombózy, pomáhají tělu zastavit krvácení. Pokud se tedy tvoří tam, kde jsou žádoucí. V...

Žákyně vyskočila z budovy školy v Čelechovicích na Hané. Podle matky...

Pokus o sebevraždu žákyně otřásla v pondělí dopoledne Základní školou v Čelechovicích na Hané na Prostějovsku. Žákyně...

Co víme a nevíme o dřevostavbách

Dřevostavby jsou moderní a stále populárnější alternativou k tradičním zděným stavbám. Ačkoliv jsou na vzestupu, stále kolem...

Trendy v pánských a dámských hodinkách na rok 2025: Co bude...

Hodinky jsou nejen praktickým doplňkem, ale také vyjádřením osobního stylu. Rok 2025 přináší do světa pánských i...

Policie identifikovala všechny oběti požáru restaurace U Kojota

Po sobotním požáru restaurace U Kojota v Mostě potvrdila genetická expertíza totožnost všech šesti obětí. Jedná se...

Proč je CNG stále skvělou volbou pro firemní flotily i běžné...

Elektromobilita, elektromobilita, elektromobilita. Skoro to vypadá, jako by jiné alternativy v automobilovém světě ani neexistovaly. Ale ony...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA