REKLAMA

Popcorn nejen v kině. Odkud pochází a jaká kukuřice se hodí na popcorn?

Kalendář nevšedních svátků napovídá, že 19. ledna slavíme Den popcornu. Podívejte se, kde se popcorn vzal a jak se dostal do kin.

REKLAMA

Popcorn je pražená kukuřice, pochutina z kukuřičných zrn, pražených při vysokých teplotách, které způsobí, že zrna nabobtnají a zevnitř se uvolní měkká, křupavá, bílkovinná škrobová hmota.

Kde se vzal popcorn?

Podle archeologických nálezů z území dnešního Mexika bylo pražení kukuřice možná jedním z prvních způsobů její přípravy. Pražení kukuřice znali také Aztékové, Inkové a další severoamerické indiánské kmeny. Na archeologických nalezištích v Peru byly nalezeny pozůstatky pražené kukuřice z doby 4700 let př. n. l.

V Americe se v 19. století popcorn podával k snídani ve formě ovesné kaše, pudinků, koláčů a jako příloha k polévkám, salátům a dalším pokrmům. V 19. století si pražená kukuřičná zrna získala oblibu ve Spojených státech amerických, kde se prodávala téměř na každém rohu a stal se nedílnou součástí kin a později i domácích televizních pořadů. Popcorn, navlečený na niti, se často používal jako ozdoba vánočního stromku v méně bohatých domácnostech, byl totiž extrémně levný. Někdy se dobarvoval, aby kukuřičný řetěz vypadal ještě lépe.

Popcorn během druhé světové války

Věděli jste, že právě v této době, během druhé světové války, se množství snědeného popcornu ztrojnásobilo? Důvodem bylo, že se cukr posílal pryč, do zámoří pro americké vojáky. Ve Spojených státech tedy mnoho cukru nezbývalo a v obchodech byl nedostatek sladkostí, proto zřejmě snědli vojáci takové množství popcornu.

Popcorn Muzeum v USA

Ve městě Marion v Ohiu ve Spojených státech amerických bylo v roce 1982, jako součást Heritage Hall, která shromažďuje dědictví regionu, založeno Wyandot Popcorn Museum, jedna ze dvou institucí souvisejících s pražením kukuřice. Na místě se můžete podívat na nejstarší stroje na popcorn a pražírny arašídů. Tématem muzea je cirkus v přírodě. Díky tomu byl zdůrazněn zvyk pojídání popcornu v amerických parcích a zrna kukuřice byla prezentována atraktivním způsobem. Region také hostí Marion Popcorn Festival. V září 2024 oslaví své 43. výročí. Termín je vždy první víkend po americkém Svátku práce. Součástí jsou rockové koncerty a průvody, které se konají uprostřed vůně popcornu.

Zajímavosti o popcornu

  • Popcorn má dva tvary,sněhovou vločku“ nebo „houbu“. Většina kin používá tvar sněhové vločky, protože jsou větší.
  • Kukuřice je celozrnná potravina a všechny druhy kukuřice jsou bezlepkové.
  • Nevyprahlá jádra se nazývají staré panny nebo přadleny. Existují dvě možné varianty vysvětlení pro staré panny. První je, že neobsahují dostatek vlhkosti k vytvoření exploze a druhá je, že jejich vnější část byla poškozena, tudíž pára unikla spíše postupně, než prasknutím.
  • „Američané zkonzumují každý rok kolem 17 miliard litrů popcornu, což je dost na to, aby zaplnili 102. patrovou budovu Empire State Building, a to rovnou 18krát,“ říká Lexi Jacobsová, autorka knihy Historie popcornu.

Jakou kukuřici použít?

Zelenina, používaná k popcornu je kukuřice. Používá se také k přípravě kukuřičné mouky. Tento druh kukuřice se dodává v různých barvách a v USA je někdy známá jako indická kukuřice. Dodává se v krásných barvách, nejoriginálnější je fialová nebo růžová. Je třeba připomenout, že kukuřice používaná v salátech není na pečení popcornu vhodná. Zrno pazourkové kukuřice má dvě vrstvy. Endosperm je chráněn žlutým obalem, který vlivem vysoké teploty a tlaku praskne.

Jak udělat popcorn v hrnci?

Bohužel, balení určená do mikrovlnné trouby často obsahují trans mastné kyseliny, sůl a umělá barviva. Kukuřičná zrna opražená doma v hrnci budou jistě zdravější variantou této pochutiny.

K popcornu potřebujete vysoký hrnec se silným dnem. Do rozehřátého hrnce na mírném ohni nasypte asi 4 lžíce zrn. Rozložte je rovnoměrně na dno. Poté přiklopte víkem a zaposlouchejte se do charakteristických zvuků praskající kukuřice. Když zvuk ustane, můžete popcorn nasypat do misky, posypat solí a podle chuti polít rozpuštěným máslem.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Zdroje: Popcorn, Wyandot Popcorn Museum

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Chytré nakupování: Jak využít sezónní slevy a financovat větší nákupy efektivně

Black Friday, povánoční výprodeje, letní slevy na zahradní techniku. Obchodníci nás lákají na akce po celý rok....

USA nemohou donekonečna dodávat zbraně Ukrajině, prohlásila mluvčí Bílého domu

Mluvčí Bílého domu Caroline Levittová v rozhovoru pro televizi Fox News prohlásila, že USA "nemohou" donekonečna dodávat...

Vyzkoušejte letos místo tradiční vánočky italské panettone. Je krásně nadýchané, vláčné...

Zkuste letos na vánoční stůl přinést něco neobvyklého. Italské panettone může skvěle nahradit tradiční českou vánočku nebo...

Chci v oblasti prevence dokázat to, co Musk ve vesmíru, říká...

Pavel Tůma už víc než dvacet let zkouší mladým lidem ukázat svět závislostí tak, aby mu opravdu...

Meteorologové vydali pro jih Česka výstrahu před ledovkou

Česko zažilo o víkendu mrazivé počasí, které podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jen tak neskončí. V důsledku...

Vědci objevili na Balkáně gigantickou pavoučí síť s více než sto...

V Sirné jeskyni na hranici Řecka a Albánie vědci objevili gigantickou pavoučí síť o ploše zhruba sta...

Trápí vás doma nebo v práci hluk? Akustické panely změní akustiku...

Trápí vás doma hluk od sousedů nebo v práci neustálé rušení z vedlejší kanceláře? Nejste v tom...

Recepty na vaječný likér. Takto ho dělaly naše babičky

Milujete domácí vaječný likér, ale rádi byste si letos dopřáli něco trochu jiného? Inspirujte se recepty z...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA