REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Průzkum: Většina Ukrajinců je připravena bránit svou zemi se zbraní v...

Podle nového průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS) by 54 procent Ukrajinců bylo připraveno v případě potřeby...

Zemřel herec Robert Redford, bylo mu 89 let

V úterý 16. září ve věku 89 let zemřel americký herec a režisér Robert Redford. Proslavil se...

Rusko zaútočilo na Národní farmaceutickou univerzitu v Charkově

Rusko v úterý 16. září zaútočilo drony na ukrajinský Charkov. Jeden z dronů zasáhl budovu Národní farmaceutické...

Median: Do Sněmovny by se dostalo sedm politických stran a hnutí

Agentura Median zveřejnila srpnový sněmovní volební model. Vede hnutí ANO s 30,5 %, následují SPOLU, SPD, STAN...

Bezpečná varianta vs. výrazný akcent: Kdy zvolit barevné kotníkové boty

Kotníkové boty patří k nejoblíbenější podzimní a zimní obuvi. Jejich univerzálnost, pohodlí a schopnost doladit každý outfit...

Politico: Donald Trump poprvé označil Rusko za agresora

Americký prezident Donald Trump vůbec poprvé označil Rusko za agresora ve válce proti Ukrajině. Podle serveru Politico...

Bezohledná eskalace, EU ostře reaguje na ruský dron v Rumunsku

Ruský dron typu Geran pronikl 13. září do vzdušného prostoru Rumunska a zůstal v něm téměř hodinu....

Piráti nabírají na síle, do Sněmovny by prošli i Motoristé sobě

Volby do Sněmovny by s přehledem vyhrálo hnutí ANO, následované koalicí Spolu. Vyplývá to z nejnovějšího volebního...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA