REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Pobřeží Turecka i ostrov Rhodos zasáhlo zemětřesení

Zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály zasáhlo v úterý nad ránem oblast tureckého pobřeží a řecký...

Rusko: Výbuch cisterny způsobil požár v Zavolžském motorovém závodě

V Zavolžském motorovém závodě (ZMZ) v Nižněnovgorodské oblasti došlo v noci na úterý k výbuchu. Podle místních...

Chomutovští radní z ANO se spolu s primátorem Petrilákem postavili Babišovi....

Primátor Chomutova Milan Petrilák a radní za ANO se postavili vedení hnutí i Andreji Babišovi. Výzvu ke...

Komentář: Kauza Blažkových bitcoinů otřásá vládou

Kauza bitcoinů, která stála křeslo ministra spravedlnosti Pavla Blažka, ohrožuje vládu Petra Fialy. Hrozí odchod Stanjury, nebo...

Zdechovský je podle Fica nájemným politickým vrahem. EP musí reagovat, říká...

Europoslanec Tomáš Zdechovský zaslal dopis šéfce Evropského parlamentu Robertě Metsole, ve kterém ostře kritizuje sledování delegace a...

Průvodce vybavením koupelny: Na co nezapomenout pro pohodlí, styl a úsporu...

Vybavení koupelny ovlivňuje nejen každodenní komfort, ale také efektivitu využití prostoru, což je zvlášť důležité v menších...

Trump oznámil hrozbu ekonomického kolapsu USA

Americký prezident Donald Trump varuje, že zrušení jeho cel soudy by mohlo vést k ekonomickému kolapsu USA....

Pavučina: Speciální ukrajinská operace v Rusku

Ukrajinská Bezpečnostní služba (SBU) provedla v neděli operaci "Pavučina", při níž bylo zničeno nejméně 40 ruských strategických...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA