REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Jak probíhá likvidace eternitu a kolik za ni skutečně zaplatíte

Likvidace eternitu a azbestu patří mezi práce, které vyžadují zkušenosti, ochranné pomůcky a soulad s legislativou. V...

Finský prezident Stubb vyzývá k útoku na ruskou válečnou mašinérii

Podle finského prezidenta Alexandera Stubba je nutné zasáhnout ruskou válečnou mašinérii, protože Vladimir Putin nemá v úmyslu...

Nejúspěšnější hráči na US Open: Kdo ovládl tenisový grandslam nejčastěji?

US Open není jen tenisový turnaj, ale příběh plný legend, emocí a nečekaných zvratů. Připomeňme si hráče,...

Domácí porody a obvinění z násilí. Šichtařová a Pikora proti sobě...

Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora byli roky jedním z nejznámějších ekonomických párů v Česku. Společně psali knihy,...

Ukrajina představila raketu Dlouhý Neptun s doletem až 1000 km

Ukrajina během oslav Dne nezávislosti odhalila novou raketu dlouhého doletu Dlouhý Neptun. Raketa, vyvinutá ukrajinskými odborníky, dokáže...

Glosa: Kolem Tomia Okamury se rodí fenomén politické idiocie

Když Reflex kdysi označil Tomia Okamuru za "Pitomia", někteří to brali jako drzý bonmot. Uživatelé sociálních sítí...

„Jaderný úder“ na ekonomiku Ruska? Graham navrhuje označit Rusko za sponzora...

Americký senátor Lindsey Graham navrhuje legislativu, která by označila Rusko za stát sponzorující terorismus kvůli únosům ukrajinských...

Ukrajina slaví Den státní vlajky. Modrá a žlutá provází národ už...

Ukrajina si 23. srpna připomíná Den státní vlajky. Modrožlutý symbol, který sahá svými kořeny až do dob...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA