REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

REKLAMA

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Krevní sraženiny pod lupou: Co je způsobuje, jak je léčit a...

Krevní sraženiny neboli trombózy, pomáhají tělu zastavit krvácení. Pokud se tedy tvoří tam, kde jsou žádoucí. V...

Žákyně vyskočila z budovy školy v Čelechovicích na Hané. Podle matky...

Pokus o sebevraždu žákyně otřásla v pondělí dopoledne Základní školou v Čelechovicích na Hané na Prostějovsku. Žákyně...

Trendy v pánských a dámských hodinkách na rok 2025: Co bude...

Hodinky jsou nejen praktickým doplňkem, ale také vyjádřením osobního stylu. Rok 2025 přináší do světa pánských i...

Policie identifikovala všechny oběti požáru restaurace U Kojota

Po sobotním požáru restaurace U Kojota v Mostě potvrdila genetická expertíza totožnost všech šesti obětí. Jedná se...

Proč je CNG stále skvělou volbou pro firemní flotily i běžné...

Elektromobilita, elektromobilita, elektromobilita. Skoro to vypadá, jako by jiné alternativy v automobilovém světě ani neexistovaly. Ale ony...

Mrazy elektromobilu nesedí? Ale kdeže! S trochou rozumu a pár tipy...

Mrazy a elektromobil? Pro mnohé strašák. Jenže praxe ukazuje, že s trochou rozumu a pár fígly se...

Tajemství modřin po odběru krve: Proč se objevují pod kůží?

Jestli vám někdy brali krev, s modřinami v místě vpichu jste se možná už setkali. Ačkoli se...

Od snowboardu k plenkám: Eva Adamczyková porodila syna Kryštofa

Radostné zprávy ze světa sportu a showbyznysu! Olympijská vítězka ve snowboardcrossu, Eva Adamczyková, a její manžel, herec...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA