REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ukrajinci udeřili na ruské přístavní město Rostov na Donu

Ukrajinské ozbrojené síly v noci na čtvrtek zaútočily drony na ropný tanker v Rostově na Donu. Starosta...

Policie pátrá po muži, který v Praze vyloupil obchod a odnesl...

Policie pátrá po pachateli, který v pondělí v obchodě na Českomoravské ulici v Praze 9 rozbil kamenem...

Tichá noc, krvavá noc: Oblíbený horor Quentina Tarantina dostal novou verzi

Letošní Vánoce nebudou svátky klidu a míru. Aspoň ne pro hrdiny nového hororového filmu Tichá noc, krvavá noc....

Americký Senát řeší nový návrh sankcí proti Rusku s cílem snížit...

Američtí zákonodárci předložili Senátu USA dvoustranný návrh zákona, který míří na nákup a podporu dovozu ruské ropy...

Předpověď počasí na Vánoce: Vydatného sněžení se pravděpodobně nedočkáme, uvádí ČHMÚ

Meteorologická zima sice začala 1. prosince, poslední dny ale v Česku připomínají spíš podzim. Výraznou změnu počasí...

Sci-fi epos Jamese Camerona Avatar: Oheň a popel míří do kin

První Avatar se v roce 2009 stal nejvýdělečnějším filmem všech dob a získal tři Oscary. Na jeho...

Turek si 14 dní předem domluvil zastoupení v Bruselu. Za Česko...

Poslanec Filip Turek si při návštěvě Slovenska před dvěma týdny domluvil, že na úterním jednání unijních ministrů...

Důvěra v Zelenského je stabilní, volby během války by si přálo...

Na Ukrajině výrazně oslabila důvěra v NATO i USA. Důvěra v EU a prezidenta Volodymyra Zelenského přitom...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA