REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Kam Češi létají o Vánocích? Nejvíc táhne Londýn, Dubaj a Marsá...

Cestuje se po celý rok a ani vánoční svátky nejsou výjimkou. Zjistili jsme, která místa v zahraničí...

Český výrobce nábytku na míru dokazuje, že poctivá práce může konkurovat...

Zatímco český trh zaplavuje levný nábytek z Polska, domácí truhláři ukazují, že poctivá ruční práce má u...

Melania Trumpová se stala Patriotkou roku. Ženám vzkázala, aby si věřily

Melania Trumpová byla ve čtvrtek 6. listopadu v New Yorku vyhlášena Patriotkou roku na Fox Nation Patriot...

Podzim na talíři: Skořicoví šneci ozvláštnění šťavnatými jablky jako skvělý víkendový...

Skořice, jablka a čerstvě upečené kynuté těsto – přesně tak může vonět i váš podzimní víkend. Díky...

Recenze: Victoria Beckham chce být módní návrhářkou v nové sérii na...

Victoria Beckham je nejenom jméno bývalé členky skupiny Spice Girls a manželky Davida Beckhama. Stejně se jmenuje...

Rusko se bojí naší vlajky. Chce ji zničit, reagoval velvyslanec Zvarych...

Ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvarych poděkoval občanům za podporu po rozhodnutí předsedy Sněmovny Tomia Okamury odstranit...

Jak Češi chytře nakupují: slevové kódy, akce a výprodeje, které se...

Ceny zboží i služeb v posledních letech rostou, a tak není divu, že stále více Čechů přemýšlí,...

Prosincové kino premiéry lákají na hororového Santu, Avatara i českou shopaholičku

Blíží se pomalu Vánoce a mnoho z nás míří kromě obchodních domů také do kin. Relaxace u...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA