REKLAMA

Mazanec dvakrát jinak: Dáte přednost na Velikonoce klasickému, nebo tvarohovému?

Když se řeknou Velikonoce, každý z nás si kromě barvení vajec, velikonočního beránka a pletení pomlázky představí výborný mazanec z kynutého těsta. „My se dnes podíváme nejen na ten klasický, ale představíme si také jeho neobvyklou variantu,“ uvedla redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Původ mazance

„Mazanec je neodmyslitelně spjatý s Velikonocemi, které jsou pro nás jedním z nejdůležitějších svátků,“ uvádí Veronika Tůmová pro VitalWeb. Nejstarší dochované recepty pocházejí už z 16. století a od té doby se předávají z generace na generaci.

Historii mazance bychom našli zejména v anglosaských zemích, kde se ještě před přijetím křesťanství pekly sladké bochánky z kynutého těsta, které oslavovaly bohyni jara. Tato tradice zůstala i po přijetí křesťanství a mazance se tak pekly na Velikonoce pro chudé lidi.

Správný mazanec by měl mít před pečením shora nastřižení do kříže, který by měl připomínat, že se jedná o Boží dar. Hospodyňky kříž do těsta vystřihnou po vykynutí těsta, případně jej vytvoří po upečení polevou.

Neméně zajímavý je také původ slova mazanec. Tento sladký kynutý bochánek pekly hospodyňky vždy na Bílou sobotu, aby si ho mohly vzít o Velikonoční neděli do kostela, kde mazanec následně posvětil kněz, který mu dal svaté pomazání. Díky tomu vzniklo pojmenování pomazanec či mazanec.

O historii mazance jsme si řekli vše potřebné a nyní se podíváme na dva recepty, které jsou mými favority. Který si zkusíte upéct jako první?

Recept na klasický mazanec

Už jsem vyzkoušela několik receptů na mazanec, ale stejně se vždy ráda vracím k této osvědčené klasice. Mazanec není tak sladký, takže pokud si rádi osladíte život, přidejte do těsta více cukru.

Ingredience:

  • 220 ml mléka (ideálně plnotučné)
  • kostka čerstvého droždí (použít můžete 2 balíčky sušeného droždí)
  • 70 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • plátky mandlí

Postup přípravy:

Do misky nalijeme teplé mléko, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme kuchyňského robota, do kterého přidáme máslo nakrájené na kousky, vejce, obě mouky, špetku soli a vzniklý kvásek.

Osobně dávám dovnitř do těsta ještě plátky mandlí. Hněteme asi dvě minuty nebo do vzniku hladkého a nelepivého těsta. Po uhnětení vložíme těsto do větší mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě alespoň 30 minut.

Z nakynutého těsta vytvoříme krásný bochánek, který potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 160 °C asi 30 minut.

TIP! Čím nižší je podíl droždí a čím déle necháte těsto kynout, tím lepší je chuť i konzistence výsledného mazance. Pokud máte dostatečné množství času, můžete použít poloviční dávku čerstvého droždí a nechat těsto kynout minimálně hodinu.

Recept na tvarohový mazanec

Mazanec má mnoho různých podob i chutí. Mým druhým favoritem hned po tom klasickém je tvarohový mazanec. Ani do jednoho těsta nedávám rozinky, protože je doma nemáme rádi. Vy si je tam samozřejmě můžete podle chuti přidat.

Ingredience:

  • 380 g polohrubé mouky
  • 75 g hladké mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 75 g másla
  • 75 g plnotučného mléka
  • kostka čerstvého droždí
  • vanilkový cukr (může být vanilinový)
  • špetka soli
  • lžička citronové kůry
  • 2 vejce
  • 190 g plnotučného tvarohu
  • mandlové plátky na ozdobu
  • volitelně moučkový cukr na ozdobu

Postup přípravy:

Nejprve si vytvoříme kvásek tak, že smícháme teplé mléko, droždí a cukr. Mezitím si do kuchyňského robota přidáme zbylé suroviny a poté přidáme vzniklý kvásek. Těsto opět hněteme asi dvě minuty. Z hnětení musí vzniknout hladké a nelepivé těsto.

Po uhnětení dáme těsto do větší mísy a necháme kynout alespoň hodinu. Když máme vykynuté těsto, vytvarujeme z něj krásný bochánek a vložíme jej na pečící plech. Mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

Pečeme na 160 °C 25–30 minut. Záleží na troubě. Po upečení a vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Autor: Nikola Šestáková. Zdroj: Rodinné recepty Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Jak vybrat ten pravý zahradní domek na nářadí, aby vydržel roky

Každý, kdo tráví čas na zahradě, ví, že bez pořádku to nejde. Zahradní domek na nářadí není...

Recenze: Frankenstein patří na Netflixu mezi nejsledovanější novinky

Frankenstein je vedle Drákuly nejznámější hororové monstrum. Slavný režisér Guillermo del Toro nyní představil svou verzi románu...

Do Česka přichází zima. Meteorologové předběžně varují před ledovkou, bude i...

Milovníci pravé zimy by se mohli už brzy dočkat, teploty v Česku totiž v noci na pondělí...

Zapomenutý poklad z kuchyně našich babiček: Domácí šípkový sirup krok za...

Keře jsou právě teď obsypané červenými šípky, které naši prarodiče považovali za samozřejmou součást zimní spíže. Redaktorka...

Hobby pasti z drogerie na myši, potkany a krysy nestačí, říká...

Běžné pasti z drogerií si s hlodavci většinou neporadí a podle deratizéra Tomáše Šmídka mohou dokonce situaci...

Chorvatský Záhřeb má jedny z nejkrásnějších adventních trhů v Evropě. Letos...

Adventní trhy v Záhřebu jsou jedinečnou příležitostí, jak poznat Chorvatsko také jindy, než jen v létě. Přidejte...

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA