REKLAMA

Máte doma přebytek bílků? Upečte si chutný biskupský chlebíček podle Josefa Maršálka

Vyráběli jste doma žloutkový krém nebo vaječný likér a zbylo vám hodně bílků? Pak si zkuste upéct vynikající biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka, který pekl společně s Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu.

REKLAMA

Recept: Biskupský chlebíček

Biskupský neboli bílkový chlebíček je jedním z našich tradičních receptů i přesto, že pochází z Německa. Biskupský chlebíček je neodmyslitelně spjatý s Vánocemi a Velikonocemi. Tajemství jeho chuti tkví v nadýchaném těstě a oříškách. Většinou se do chlebíčku přidává ještě kandované ovoce, ale to my doma úplně nemusíme.

Inspirovali jsme se receptem od známého a oblíbeného cukráře Josefa Maršálka, který chlebíček pekl s kolegyní Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize.

Ingredience:

  • 200 g bílků
  • 165 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 70 g mléka
  • 165 g hladké mouky
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g vlašských ořechů
  • 150 g kandovaného ovoce (volitelně)

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 ml kokosového oleje

Postup přípravy:

Rozpustíme si máslo. Důležité je, aby rozpuštěné máslo nebylo horké. Je proto třeba máslo rozehřívat v rendlíku na plotně, případě rozehřát v mikrovlnce a nechat zchladnout.

Mezitím si dáme šlehat bílky a postupně budeme při mixování přidávat krupicový cukr po lžičkách. Šlehání trvá asi 5 minut. Vznikne nám krásně pevný, hladký, lesklý a nepřešlehaný sníh.

Do vyšlehaného sněhu zamícháme mléko a rozpuštěné máslo. Do hmoty navážíme hladkou mouku. Hladkou mouku používáme proto, že je nejvíce flexibilní. Mouku nemusíme přesívat, protože do těsta přijde prášek do pečiva, který nám směs hezky nadzvedne.

Do těsta přidáme oříšky nasekané najemno, ideálně vlašské. Dále přidáme kypřicí prášek do pečiva, vanilkový cukr a kandované ovoce. Ovoce není potřeba obalovat v mouce, protože je mouka hned nahoře, a tak se obalí samo.

Vezmeme stěrku a směs opatrně „zabalujeme“. Poté si olejem vymažeme dno formy na biskupský chlebíček a vložíme kousek pečicího papíru, který bude zakrývat jen to dno. Výslednou směs přelijeme do formy. Důležité je, aby mělo těsto všude stejnou výšku. Pečeme na 165 °C v horkovzdušné formě přibližně 35 minut. Troubu při pečení neotevíráme, aby chlebíček hezky vyskočil.

Vychladlý biskupský chlebíček vyndáme z formy a připravíme si polevu. Do rendlíku si dáme hořkou čokoládu společně s kokosovým olejem a rozehříváme na vodní lázni. To znamená, že pod rendlíkem máme ještě jeden kastrol, ve kterém je asi centimetr horké vody a který máme na lehce rozpálené plotýnce.

Rozehřátou čokoládou okamžitě poléváme biskupský chlebíček. Čokoládu ještě například pomocí nože rozetřeme po celém chlebíčku. Na závěr můžeme vršek ozdobit zbylým kandovaným ovocem nebo oříšky.

Autor: Nikola Strandová. Zdroj receptu: ČT1 – Buchty po ránu, Josef Maršálek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA