REKLAMA

Kapr na zelenině podle tatínka naší šéfredaktorky

Pokud jíte kapra jen na Vánoce a smaženého, zkuste to někdy jinak. Naše šéfredaktorka pochází z Jižních Čech, takže ryby miluje.

REKLAMA

„Nejlepší je kapr podle receptu tatínka,“ říká šéfredaktorka NašeTéma Magdalena Boukhemisová.

Postup přípravy kapra na zelenině

Porce kapra osolte, obalte v mouce a orestujte na pánvi s máslem. Můžete přidat krapet oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Pak kapra vložte do máslem vymazaného pekáče, lehce podlijte vodou a dejte péct do trouby asi na 170 °C.

Po cca 20 minutách kousky kapra otočte a případně znova podlijte a posypte nadrobno nasekaným česnekem a kostičkami bílé papriky. Dejte dál péct a mezitím si nakrájejte rajčata na tenké měsíčky. Ve chvíli, kdy papriky změknou, přidejte rajčata a případně dokořeňte (není nutno). Nechte péct asi na 150 °C tak dlouho, až zelenina dokonale změkne.

„Pokud máte obavy, že svrchní vrstva zeleniny příliš zhnědne a zkazilo by vám to estetický dojem, můžete pekáč překrýt alobalem,“ říká Magdalena.

„Kousky ryby jsou pokryté zeleninovým sosem a nejlépe chutnají buď ještě horké, nebo rozleželé druhý den,“ doporučuje Magdalena.

Jak říká šéfredaktorka: „Přesný recept neexistuje, vždy se připravuje od oka.“ Množství surovin se odhaduje podle počtu kusů kapra a velikosti pekáče. Kapr se vám musí na pekáč vejít a zeleniny musí být dost na to, aby vám rybu kompletně zakryla.

Ingredience:

  • porce kapra bez kůže (dle velikosti cca 6 až 8 kusů)
  • sůl
  • hladká mouka na obalení
  • cca 3 bílé papriky (lze použít i zelenou nebo žlutou, ale pro jejich změknutí budete potřebovat víc času, bílá je nejlepší)
  • 5 až 7 rajčat
  • cca 4 stroužky česneku
  • koření dle chuti

„Nejlepší přílohou je čerstvý chléb a k tomu sklenka suchého bílého vína. Přeji dobrou chuť,“ dodala šéfredaktorka Boukhemisová.

Autor: Mirka Nová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ruská ponorka Krasnodar uvedla britské námořnictvo do pohotovosti, zapojilo se i...

Britské námořnictvo ve spolupráci s NATO po tři dny monitorovalo pohyb ruské ponorky B-265 Krasnodar, která spolu...

Jednoduchý recept na domácí Raffaello kuličky ze 3 ingrediencí

Domácí cukroví nemusí být časově náročné. Důkazem jsou domácí kokosové Raffaello kuličky, při jejichž přípravě si vystačíte...

Ukrajinské drony zaútočily na ruskou tepelnou elektrárnu

Na Dorogobužskou tepelnou elektrárnu ve Smolenské oblasti Ruska v noci na čtvrtek zaútočily ukrajinské drony. Elektrárna patří...

Česká pošta zdraží SIPO i výplatu důchodů. Chystá se propustit tisíce...

Česká pošta od 1. ledna 2026 zvýší poplatek za SIPO a zdraží i výplatu důchodů v hotovosti....

Tradiční drážďanská vánoční štola: snadný recept s dokonalou chutí

Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý...

Před Vánoci se změní počasí. Na sníh si ale budeme muset...

Počasí v Česku čeká před Vánoci změna a podle Českého hydrometeorologického ústavu si na sníh budeme muset...

Komedie Když se zhasne míří do kin, v hlavních rolích Hřebíčková...

Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul...

Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice

Vídeňský bramborový salát je důkazem toho, že i vánoční pohoštění může být příjemně lehké a svěží. V...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA