Kapr na zelenině podle tatínka naší šéfredaktorky

Pokud jíte kapra jen na Vánoce a smaženého, zkuste to někdy jinak. Naše šéfredaktorka pochází z Jižních Čech, takže ryby miluje.

Reklama

„Nejlepší je kapr podle receptu tatínka,“ říká šéfredaktorka NašeTéma Magdalena Boukhemisová.

Postup přípravy kapra na zelenině

Porce kapra osolte, obalte v mouce a orestujte na pánvi s máslem. Můžete přidat krapet oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Pak kapra vložte do máslem vymazaného pekáče, lehce podlijte vodou a dejte péct do trouby asi na 170 °C.

Po cca 20 minutách kousky kapra otočte a případně znova podlijte a posypte nadrobno nasekaným česnekem a kostičkami bílé papriky. Dejte dál péct a mezitím si nakrájejte rajčata na tenké měsíčky. Ve chvíli, kdy papriky změknou, přidejte rajčata a případně dokořeňte (není nutno). Nechte péct asi na 150 °C tak dlouho, až zelenina dokonale změkne.

„Pokud máte obavy, že svrchní vrstva zeleniny příliš zhnědne a zkazilo by vám to estetický dojem, můžete pekáč překrýt alobalem,“ říká Magdalena.

„Kousky ryby jsou pokryté zeleninovým sosem a nejlépe chutnají buď ještě horké, nebo rozleželé druhý den,“ doporučuje Magdalena.

Jak říká šéfredaktorka: „Přesný recept neexistuje, vždy se připravuje od oka.“ Množství surovin se odhaduje podle počtu kusů kapra a velikosti pekáče. Kapr se vám musí na pekáč vejít a zeleniny musí být dost na to, aby vám rybu kompletně zakryla.

Ingredience:

  • porce kapra bez kůže (dle velikosti cca 6 až 8 kusů)
  • sůl
  • hladká mouka na obalení
  • cca 3 bílé papriky (lze použít i zelenou nebo žlutou, ale pro jejich změknutí budete potřebovat víc času, bílá je nejlepší)
  • 5 až 7 rajčat
  • cca 4 stroužky česneku
  • koření dle chuti

„Nejlepší přílohou je čerstvý chléb a k tomu sklenka suchého bílého vína. Přeji dobrou chuť,“ dodala šéfredaktorka Boukhemisová.

Autor: Mirka Nová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama