REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

REKLAMA

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Roadtrip po Česku: kam vyrazit autem z Prahy

Praha je krásná, ale pokud chcete zažít opravdové Česko, musíte vyrazit i za hranice hlavního města. A...

Od rulety po online blackjack: Jak se měnila kasina během posledních...

Hazardní hry jsou staré jako civilizace sama. Jejich podoba se však v průběhu posledního století změnila k...

Průzkum: Většina Ukrajinců je připravena bránit svou zemi se zbraní v...

Podle nového průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS) by 54 procent Ukrajinců bylo připraveno v případě potřeby...

Zemřel herec Robert Redford, bylo mu 89 let

V úterý 16. září ve věku 89 let zemřel americký herec a režisér Robert Redford. Proslavil se...

Rusko zaútočilo na Národní farmaceutickou univerzitu v Charkově

Rusko v úterý 16. září zaútočilo drony na ukrajinský Charkov. Jeden z dronů zasáhl budovu Národní farmaceutické...

Median: Do Sněmovny by se dostalo sedm politických stran a hnutí

Agentura Median zveřejnila srpnový sněmovní volební model. Vede hnutí ANO s 30,5 %, následují SPOLU, SPD, STAN...

Bezpečná varianta vs. výrazný akcent: Kdy zvolit barevné kotníkové boty

Kotníkové boty patří k nejoblíbenější podzimní a zimní obuvi. Jejich univerzálnost, pohodlí a schopnost doladit každý outfit...

Politico: Donald Trump poprvé označil Rusko za agresora

Americký prezident Donald Trump vůbec poprvé označil Rusko za agresora ve válce proti Ukrajině. Podle serveru Politico...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA