REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ukrajinci udeřili na ruské přístavní město Rostov na Donu

Ukrajinské ozbrojené síly v noci na čtvrtek zaútočily drony na ropný tanker v Rostově na Donu. Starosta...

Policie pátrá po muži, který v Praze vyloupil obchod a odnesl...

Policie pátrá po pachateli, který v pondělí v obchodě na Českomoravské ulici v Praze 9 rozbil kamenem...

Tichá noc, krvavá noc: Oblíbený horor Quentina Tarantina dostal novou verzi

Letošní Vánoce nebudou svátky klidu a míru. Aspoň ne pro hrdiny nového hororového filmu Tichá noc, krvavá noc....

Americký Senát řeší nový návrh sankcí proti Rusku s cílem snížit...

Američtí zákonodárci předložili Senátu USA dvoustranný návrh zákona, který míří na nákup a podporu dovozu ruské ropy...

Předpověď počasí na Vánoce: Vydatného sněžení se pravděpodobně nedočkáme, uvádí ČHMÚ

Meteorologická zima sice začala 1. prosince, poslední dny ale v Česku připomínají spíš podzim. Výraznou změnu počasí...

Sci-fi epos Jamese Camerona Avatar: Oheň a popel míří do kin

První Avatar se v roce 2009 stal nejvýdělečnějším filmem všech dob a získal tři Oscary. Na jeho...

Turek si 14 dní předem domluvil zastoupení v Bruselu. Za Česko...

Poslanec Filip Turek si při návštěvě Slovenska před dvěma týdny domluvil, že na úterním jednání unijních ministrů...

Důvěra v Zelenského je stabilní, volby během války by si přálo...

Na Ukrajině výrazně oslabila důvěra v NATO i USA. Důvěra v EU a prezidenta Volodymyra Zelenského přitom...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA