REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

REKLAMA

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Levná elektroauta od VW? Odpověď na čínskou konkurenci je na cestě

Německý automobilový gigant Volkswagen (VW) mění strategii, aby posílil svou pozici na trhu s elektromobily a čelil...

Ženich v BMW spěchal na svatbu a u Všerub na Plzeňsku...

Rychlá jízda ženicha na svatbu skončila u Všerub na Plzeňsku tragicky. Řidič BMW po nehodě na místě...

Lži o Transgasu, bestselleru a milionech? Příběh Filipa Turka se dál...

Europoslanec Filip Turek čelí novým otázkám ohledně původu svých příjmů. Analýza datových novinářů Kateřiny Mahdalové a Michala...

Petr Pavel podepsal dva zákony o dávce státní sociální pomoci

Prezident Petr Pavel podepsal dva zákony reformující systém sociálních dávek, zavádí se tzv. superdávka. Nová legislativa slibuje...

Valeš: ODS se do určité míry stala spolupachatelem činů, za které...

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný čelí výzvám k odchodu z ODS po nepravomocném odsouzení k trestu odnětí svobody....

AC Sparta Praha bude uplatňovat doživotní zákazy vstupu

Fotbalový klub AC Sparta Praha přijímá nekompromisní opatření v boji proti rasismu, antisemitismu a nenávistnému chování. V...

Zdechovský, Nerudová, Kolář a Farský navrhli zákaz symbolů SSSR i ruského...

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vyzval Evropskou komisi, aby připravila legislativu zakazující veřejné používání symbolů sovětského režimu a...

Čtyři mrtví vlci na Jesenicku. Pravděpodobně byli otráveni, myslí si ochránci

Mezi únorem a dubnem letošního roku byli v Rychlebských horách postupně nalezeni čtyři mrtví vlci v katastru...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA