REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Halloween má temné kořeny. Víte, proč se při něm vyřezávají dýně?

Strašidla, dýně a Kelti. Halloween má kořeny v britském Samhainu a legenda o bloudícím Jackovi nabízí vysvětlení,...

Porovnali jsme Rohlík a Košík. Online nákup potravin může pořádně provětrat...

Online nákupní portály sice mohou usnadnit život a ušetřit čas, ušetří ale také vaše peníze? Rozdíl v...

Pánské chytré hodinky – technologie, která vám pomáhá zvládnout den na...

Doba, kdy byly hodinky pouze ukazatelem času, je dávno pryč. Moderní pánské chytré hodinky dokážou mnohem víc....

Stane se Natálie Puškinová novou Miss Earth? Půvabná blondýnka si plní...

Už 5. listopadu se ve filipínské Manile bude konat finálový večer 25. ročníku Miss Earth. Za Českou...

Jak vybrat správnou pánskou zimní bundu pro vaše klima a životní...

Zimní sezóna klade na pánské oblečení vysoké nároky. Bundy musí nejen zahřát, ale i ladit se stylem,...

Mobil je pro děti jako droga. Zvyšuje riziko agresivity a sebevražedných...

Používání mobilního telefonu před 13. rokem věku dítěte může zhoršit duševní zdraví v rané dospělosti. Odborníci varují...

Stolpersteine neboli Kameny zmizelých, tiší svědkové pohnutých osudů těch, kteří překáželi...

Když se vám na chodníku pod nohama zaleskne malá kovová destička, na chvíli se u ní zastavte....

Netflix uvedl seriál Opravdový strach, horor inspirovaný skutečnými událostmi

Horory jsou děsivé samy o sobě. Ale co když se stanou skutečností? Právě na reálné případy strašení...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA