Všichni známe klasický jablečný štrúdl – moučník, který provoní každou kuchyni vůní jablek, skořice a rozinek. Tradiční český štrúdl má ale vážnou konkurenci z Bavorska. Je jiný a mnozí tvrdí, že jeho chuť je výjimečná – jemnější. V čem tkví kouzlo bavorské varianty?
Tajemství bavorské dokonalosti
Na první pohled vypadá bavorský štrúdl podobně jako klasický štrúdl, ale klíčovou surovinou je zakysaná smetana. Ta se přidává až při pečení, díky smetaně získává vláčnost a jemnost. Výsledný štrúdl má bohatší chuť a působí doslova jako moučník z poctivé německé kavárny.
Na rozdíl od českého štrúdlu, kde se často používá listové těsto, v Bavorsku dávají přednost těstu, které je hustější a vláčnější. Smetana ho změkčí tak, že každé sousto doslova taje na jazyku. Klasický štrúdl často obsahuje rozinky a vlašské ořechy, bavorská varianta se ale týká pouze jednoduše a dokonalého propojení chutí.
Tradiční vs. bavorský štrúdl: kde je rozdíl?
V Česku si štrúdl spojujeme s babiččinými recepty. Babičky těsto pečlivě rozvalují, plní je jablky, skořicí a rozinkami, přidávají strouhanku, aby těsto nevlhlo, a pečou ho, dokud krásně nezezlátne. Bavorský štrúdl tuto tradici posouvá dále přidáním smetany při pečení, což mu dodává jedinečnou strukturu a chuť.
V bavorském štrúdlu nejsou jablka nastrouhaná – krájejí se na menší kousky, což jim umožňuje udržet si vlastní texturu a chuť. Po upečení je tak každý štrúdlu plný šťavnatých kousků jablek.
Bavorský štrúdl: recept, který si zamilujete
Pokud máte chuť vyzkoušet něco nového, zkuste se pustit do přípravy štrúdlu sami. Připravíte si klasické těsto na štrúdl. Náplň může zůstat jednoduše jablečná, případně můžete přidat trochu rozinek či najemno nasekaných vlašských ořechů. Bavorská verze klade důraz právě na jemnost a šťavnatost jablek.
Štrúdl se peče do zlatova a podává se ideálně vlažný, ideálně posypaný moučkovým cukrem. Někteří Bavoři si ho dokonce rádi dávají s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny, což jeho chuť ještě zvýrazní.
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 ml vody
- špetka soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce oleje
Ingredience na náplň:
- 1 kg nakrájených jablek
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 80 g cukru
- 60 g rozpuštěného másla
- šťáva z citronu
- moučkový cukr; na posypání
Postup přípravy
V míse smícháme špetku soli s hladkou moukou, přidáme žloutek, olej a 100 ml vlažné vody. Vše uhněteme na hladké těsto, v případě potřeby přidáme trochu vody, případně trochu mléka. Zabalíme do utěrky a necháme 30 minut na teplém místě odpočinout.
Mezitím si oloupeme jablka, nakrájíme je na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Pokapeme šťávou z citronu, aby nezhnědly.
Na pomoučené ploše rozválíme těsto na co nejtenčí obdélník. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Těsto potřeme rozpuštěným máslem a navrch rozložíme jablka, ze všech stran necháme dvoucentimetrový okraj. Posypeme skořicí a cukrem.
Těsto opatrně srolujeme pomocí utěrky jako vodítka do závinu. Opatrně položíme na plech a potřeme zbylým máslem a vajíčkem a pečeme zhruba 30 minut. Poté mezi naše dva štrúdly přilijeme 2OO g zakysané smetany (15 %) a pečeme dalších 20 minut.
Hotový bavorský štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme ideálně vlažný.
Autorský text: Eva Klein