Překvapte svou rodinu rychlým a lahodným dezertem. Recept na dortík do skleničky je tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti. Stačí mít po ruce křupavé karamelové lotus sušenky a chuťové pohárky budou jistě uspokojeny.
Lotus sušenka ke kávě
Kdo by neznal spojení karamelové lotus sušenky, která se podává v restauracích a kavárnách ke kávě.
„Její historie sahá do roku 1932 v místní pekárně v belgickém městě Lembeke, kdy belgický pekař Jan Boone Sr. vytvořil karamelizovanou sušenku pouze za pomoci čistě přírodních přísad. Sušenku pojmenoval po květině Lotus, která symbolizuje čistotu,“ uvádí web Lotus Biscoff.
Karamelová chuť se ovšem dostala mnohem dál a není to už jenom jednotlivě balená sušenka v kombinaci s kávou. Je spousta receptů, kde se lotus sušenka používá jako přísada do dezertů, například do tiramisu nebo do krému na cupcake.
Recept: Lotus dortík do skleničky
Redaktorka Renáta Šestáková se podělila o jednoduchou variantu lotus dortíku do skleničky.
Ingredience:
- 15 ks lotus sušenek
- 250 g plnotučného tvarohu
- 150 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- hrst lyofilizovaných jahod
Postup přípravy:
Nejprve si rozemelte nebo nalámejte na menší kousky Lotus sušenky. V misce vyšlehejte plnotučný tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový cukr.
Lotus sušenky jsou sladké dost, naše rodina moc nesladí, proto si tvaroh přislaďte dle své chuti. Připravte si skleničky a postupně začnete vrstvit.
Na dno skleničky dejte rozemleté lotus sušenky, poté vyšlehaný tvaroh se zakysanou smetanou. Takto vrstvíte až do ¾ skleničky, já jsem použila menší skleničky od jogurtu. Vyšly mi 4 vrstvy, nakonec jsem posypala tvarohový krém lotus sušenkami a kousky lyofilizovaných jahod.
TIP! Do receptu jsem použila plnotučný tvaroh z kvalitního kravského mléka od místního farmáře, které je bez konzervantů. Tento tvaroh dodal dezertu výjimečnou chuť.
Autor: Renáta Šestáková.