REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

REKLAMA

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Glosa: Kolem Tomia Okamury se rodí fenomén politické idiocie

Když Reflex kdysi označil Tomia Okamuru za "Pitomia", někteří to brali jako drzý bonmot. Uživatelé sociálních sítí...

„Jaderný úder“ na ekonomiku Ruska? Graham navrhuje označit Rusko za sponzora...

Americký senátor Lindsey Graham navrhuje legislativu, která by označila Rusko za stát sponzorující terorismus kvůli únosům ukrajinských...

Ukrajina slaví Den státní vlajky. Modrá a žlutá provází národ už...

Ukrajina si 23. srpna připomíná Den státní vlajky. Modrožlutý symbol, který sahá svými kořeny až do dob...

Kriminalisté v rámci operace DANGER zajistili více než 170 zbraní a...

Policisté v rámci rozsáhlé operace DANGER odhalili nelegální činnost se zbraněmi a výbušninami. Zajistili přes 170 zbraní,...

Jak se žije v Sýrii po pádu Bašára Asada? Bída, odchod...

Reportérka Aneta Havránková se během svých cest po Blízkém východě vydala v květnu 2025 do Sýrie. V...

O víkendu dorazí do Česka chladnější počasí a déšť

Českou republiku čeká víkend s citelně nižšími teplotami i občasnými srážkami. Podle předpovědi meteorologů se denní maxima...

Je Podněstří opravdu tak sovětské? Nebo se jedná jen o Disneyland...

Na začátku srpna jsme s redakcí NašeTéma vydali do Podněstří, neuznávané enklávy na území Moldavska, kterou většina...

V Česku se usadil invazní komár z Asie. Může šířit nebezpečné...

V Česku byl potvrzen trvalý výskyt invazního komára japonského (Aedes japonicus). Tento druh, původem z východní Asie,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA