REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Chystáte se poprvé do SAPY? Připravte se na fronty na Bun...

SAPA bývá nazývána "státem ve státě". Lidé sem dojíždí nejen z centra Prahy, ale i z jiných...

Dvojnásobný vrah Vocásek může být brzy na svobodě. Co na to...

Dnes již legendární šéf pražské mordparty Jiří Markovič se podílel na mnoha případech, včetně spartakiádního vraha Jiřího...

Knihobot čelí kritice kvůli cenám, zacházení s knihami a přístupu k...

V posledních týdnech bobtnají na sociálních sítích horlivé diskuze, které mají jedno společné téma, Knihobot. Nevyžádanou popularitu...

Je to dort? Halloween: Recenze děsivě sladké novinky Netflixu

Halloween je za rohem a Netflix si nenechal jeho oslavu ujít. 8. října tak odvysílal novinku Je...

Eternit z minulého století má na střeše pořád tisíce domů. Kolik...

Tisíce starších domů má na střeše eternitovou krytinu, která byla za socialismu symbolem pokroku. Vlákna azbestu v...

Experiment umělého ochlazování Země by mohl skončit katastrofou, varují vědci

Myšlenka tlumení slunečního záření za účelem ochlazení planety Země zní lákavě. Podle vědců z Kolumbijské univerzity v...

Trump nařídil okamžité zahájení testování jaderných zbraní

Prezident Donald Trump nařídil ministerstvu obrany USA, aby okamžitě zahájilo testování jaderných zbraní. Trump to ve čtvrtek...

Halloween má temné kořeny. Víte, proč se při něm vyřezávají dýně?

Strašidla, dýně a Kelti. Halloween má kořeny v britském Samhainu a legenda o bloudícím Jackovi nabízí vysvětlení,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA