Rčení „jste to, co jíte“ neplatí jen pro druh jídla, které konzumujeme po celý život. Nová studie publikovaná v časopise Nature Communications přináší zjištění, že strava těhotné matky ovlivňuje dítě již před narozením.
Nová studie publikovaná v časopise Nature Communications zdůrazňuje, že strava matky během těhotenství může výrazně ovlivnit tvarování rysů obličeje dítěte. Takže staré rčení, že matky, které jedí jahody, mají krásné děti, není až tak pravdivé.
Autoři studie vysvětlují, jak je komplexní tanec mezi genovou expresí a množstvím bílkovin zkonzumovaných matkou významným faktorem při formování rysů obličeje dítěte.
Vědci shromáždili a přepsali geny zodpovědné za formování lidské tváře a identifikovali proteinové komplexy zvané mTORC1, o kterých předpokládali, že by mohly doladit rysy obličeje.
Aby vědci zjistili, zda proteinový komplex (mTORC1) skutečně ovlivňuje rysy obličeje, vzali geneticky modifikované myši, aby mohli sledovat aktivitu zmíněného proteinového komplexu, a krmili je různými dietami.
Zjistili, že strava s vysokým obsahem bílkovin ovlivňuje aktivitu mTORC1, což vede k výraznějším rysům obličeje dítěte. Na druhou stranu, nízkoproteinová dieta vedla k méně výrazným rysům obličeje.
Jak autoři studie vysvětlili, příjem bílkovin je spojen s jemnými, ale jasnými změnami kraniofaciálního tvaru embrya.
Vědci však upozorňují, že těhotné ženy by měly mít především vyvážený jídelníček a případné změny v tomto jídelníčku by měly být konzultovány s lékařem. Protože, jak vědci dodávají, pro nějaké výraznější rysy obličeje dítěte se nevyplatí ohrozit jeho život.
Autor: Jan Votruba.