REKLAMA

Máte doma přebytek bílků? Upečte si chutný biskupský chlebíček podle Josefa Maršálka

Vyráběli jste doma žloutkový krém nebo vaječný likér a zbylo vám hodně bílků? Pak si zkuste upéct vynikající biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka, který pekl společně s Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu.

REKLAMA

Recept: Biskupský chlebíček

Biskupský neboli bílkový chlebíček je jedním z našich tradičních receptů i přesto, že pochází z Německa. Biskupský chlebíček je neodmyslitelně spjatý s Vánocemi a Velikonocemi. Tajemství jeho chuti tkví v nadýchaném těstě a oříškách. Většinou se do chlebíčku přidává ještě kandované ovoce, ale to my doma úplně nemusíme.

Inspirovali jsme se receptem od známého a oblíbeného cukráře Josefa Maršálka, který chlebíček pekl s kolegyní Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize.

Ingredience:

  • 200 g bílků
  • 165 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 70 g mléka
  • 165 g hladké mouky
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g vlašských ořechů
  • 150 g kandovaného ovoce (volitelně)

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 ml kokosového oleje

Postup přípravy:

Rozpustíme si máslo. Důležité je, aby rozpuštěné máslo nebylo horké. Je proto třeba máslo rozehřívat v rendlíku na plotně, případě rozehřát v mikrovlnce a nechat zchladnout.

Mezitím si dáme šlehat bílky a postupně budeme při mixování přidávat krupicový cukr po lžičkách. Šlehání trvá asi 5 minut. Vznikne nám krásně pevný, hladký, lesklý a nepřešlehaný sníh.

Do vyšlehaného sněhu zamícháme mléko a rozpuštěné máslo. Do hmoty navážíme hladkou mouku. Hladkou mouku používáme proto, že je nejvíce flexibilní. Mouku nemusíme přesívat, protože do těsta přijde prášek do pečiva, který nám směs hezky nadzvedne.

Do těsta přidáme oříšky nasekané najemno, ideálně vlašské. Dále přidáme kypřicí prášek do pečiva, vanilkový cukr a kandované ovoce. Ovoce není potřeba obalovat v mouce, protože je mouka hned nahoře, a tak se obalí samo.

Vezmeme stěrku a směs opatrně „zabalujeme“. Poté si olejem vymažeme dno formy na biskupský chlebíček a vložíme kousek pečicího papíru, který bude zakrývat jen to dno. Výslednou směs přelijeme do formy. Důležité je, aby mělo těsto všude stejnou výšku. Pečeme na 165 °C v horkovzdušné formě přibližně 35 minut. Troubu při pečení neotevíráme, aby chlebíček hezky vyskočil.

Vychladlý biskupský chlebíček vyndáme z formy a připravíme si polevu. Do rendlíku si dáme hořkou čokoládu společně s kokosovým olejem a rozehříváme na vodní lázni. To znamená, že pod rendlíkem máme ještě jeden kastrol, ve kterém je asi centimetr horké vody a který máme na lehce rozpálené plotýnce.

Rozehřátou čokoládou okamžitě poléváme biskupský chlebíček. Čokoládu ještě například pomocí nože rozetřeme po celém chlebíčku. Na závěr můžeme vršek ozdobit zbylým kandovaným ovocem nebo oříšky.

Autor: Nikola Strandová. Zdroj receptu: ČT1 – Buchty po ránu, Josef Maršálek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Rusko se bojí naší vlajky. Chce ji zničit, reagoval velvyslanec Zvarych...

Ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvarych poděkoval občanům za podporu po rozhodnutí předsedy Sněmovny Tomia Okamury odstranit...

Jak Češi chytře nakupují: slevové kódy, akce a výprodeje, které se...

Ceny zboží i služeb v posledních letech rostou, a tak není divu, že stále více Čechů přemýšlí,...

Prosincové kino premiéry lákají na hororového Santu, Avatara i českou shopaholičku

Blíží se pomalu Vánoce a mnoho z nás míří kromě obchodních domů také do kin. Relaxace u...

USA otestovaly mezikontinentální raketu Minuteman III schopnou nést jaderné hlavice

USA ve středu otestovaly mezikontinentální balistickou střelu Minuteman III. Raketa bez jaderné hlavice odstartovala z letecké základny...

V Praze se chystá demonstrace proti nové vládě. Organizátoři mluví o...

Protest proti "mafiánskému půdorysu" se uskuteční v pondělí 17. listopadu od tří hodin odpoledne na Staroměstském náměstí...

Zkuste recept na kimchi. Korejská klasika, kterou si oblíbili i evropští...

Vybavte se na podzimní období plné chřipek a nachlazení. Korejské kimchi vás překvapí svou příjemně svěží chutí....

FRESH SMILE: Čistota a svěžest pro rovnátka, zubní chrániče, kartáčky i...

Moderní doba přináší stále více důrazu na hygienu, nejen rukou, ale i všech pomůcek, které přicházejí do...

Natálie Puškinová získala titul Miss Earth 2025

Právě skončila mezinárodní soutěž Miss Earth 2025, která na Filipínách přivítala 82 krásek z celého světa, aby...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA