Jak to vidí slečna Marplová: Citáty slavné znalkyně lidské duše z pera Agathy Christie

Kdo by neznal slečnu Marplovou, kterou přivedla na svět slavná anglická autorka detektivek Agatha Christie? „Slečna Jane Marplová se poprvé objevila v sérii povídek vydaných v prosinci roku 1927 v časopise Royal,“ uvádí Tony Medawar v předmluvě knihy To je vražda, řekla: Jak to vidí slečna Marplová.

Reklama

Ta obsahuje slavné citáty Jane Marplové z pera Agathy Christie. Kdo je to vlastně slečna Marplová? Je jedním ze dvou nejslavnějších detektivů, který vystupuje v dílech královny detektivek. Tím druhým není nikdo jiný než Hercule Poirot. Oba je známe nejen z knížek, ale také z řady filmových a televizních zpracování.

Jak uvádějí Shawn S. Lealos a Jake Dee v článku na webu Screenrant, slečnu Marplovou si zahrály třeba Angela Lansburyová, Julia McKenzieová, Geraldine McEwanová a Margaret Rutherfordová.

Zatímco Hercule Poirot je sice cizinec, ale zároveň slavný detektiv, slečnu Marplovou její okolí často podceňuje, i když se v Anglii narodila. Milá staropanenská slečna žije v malé vesničce St. Mary Mead, kde ji zná každý.

Místní už vědí, co od ní čekat, ale ti, kdo ji neznají, jsou často šokováni její inteligencí a postřehem. „Po celý svůj život dokázala k vážným problémům, o kterých přemítala, najít vesnickou paralelu, jako například záhadu zmizení dvou pint nakládaných krevet nebo zajímavý příklad zahradníka, který pracoval během svátku,“ píše Tony Medawar.

Literárním kriminalistům někdy lezla pěkně na nervy, ale řada z nich její životní zkušenosti ocenila. Například v románu V hotelu Bertram řekl vrchní inspektor Fred Davy o slečně Marplové následující: „Setkala se během svého dlouhého života se zlem, dokáže ho vycítit, vytušit a je připravená dát se s ním do boje.“ Ale nejen policisté si jí váží, imponuje i dalším.

V knize Vražda na faře o ní reverend Leonard Clement pronese: „Není detektiva v Anglii, který by se vyrovnal svobodné dámě neurčitého věku se spoustou volného času.“ A v dalším románu Oznamuje se vražda ji ocenil dokonce šlechtic.

Sir Henry Clithering, který je bývalým komisařem Scotland Yardu, o ní řekl: „Je to nejlepší detektiv, kterého kdy bůh stvořil. Vrozený talent pěstěný v úrodné půdě. Taková ženská ti řekne, co se mohlo stát, co se mělo stát, ale také, co se opravdu stalo! A dovede ti i vysvětlit, proč se to stalo.“

Citáty Jane Marplové

Knížka plná citátů Jane Marplové je tak skvělou životní inspirací v mnoha různých oblastech. A tak je kniha také členěna.

A co tedy slečna Marplová říká? Samá drobná životní moudra. Pár jsme jich pro vás vybrali (v závorce je vždy název díla Agathy Christie, z něhož výrok pochází).

„Velmi milá žena. Jedna z těch, které snadno naletí lumpovi. Ženy jejího druhu se opravdu dovedou provdat i za vraha, jen když se jim k tomu naskytne trochu příležitosti.“ (Nemesis)

„Vím, že v románech to obvykle bývá ta nejméně pravděpodobná osoba. Mně se však nikdy nepodařilo toto pravidlo aplikovat na skutečný život.“ (Vražda na faře)

„Když to zkusili jednou, proč by to nemohli opakovat? Jestliže se člověk jednou rozhodne někoho zabít, tak ho od toho první neúspěch nemůže odradit, zvlášť když si je zatraceně jistý, že je mimo podezření.“ (Oznamuje se vražda)

„Nikdy jsem nebyla zastáncem abstinence. Pokud někdo utrpí šok nebo nějakou nehodu, vždy se doporučuje trocha něčeho silnějšího pití. V takových případech je whisky nedocenitelná. No, anebo se samozřejmě vždycky může zničehonic objevit pánská návštěva.“ (Prasklé zrcadlo)

„Věřím vždy tomu nejhoršímu. Smutné na tom je, že se obvykle ukáže, že právem.“ (Kapsa plná žita)

„U spousty lidí mně nepřipadá, že by byli zlí nebo dobří, ale že jsou prostě jen… jen hrozně hloupí.“ (Úterní klub)

„Ať mi povíš o lidech cokoli, nemůžeš mě překvapit ani ohromit.“ (Znamení)

„Věřit lidem je velice nebezpečné. To už léta nedělám.“ (Zapomenutá vražda)

„Luciferovy děti jsou často krásné. A víme, jak dobře se jim většinou daří.“ (V hotelu Bertram)

„To nejhorší bývá bohužel až příliš často pravda.“ (Smysluplná vražda)

Jane Marplová prostě znala život a věděla své o lidské povaze. I téměř po sto letech od prvního zveřejnění proto rádi čteme příběhy, v nichž tento originální dámský detektiv vystupuje.

Autor: Magdalena Boukhemisová. Zdroj: Kniha – CHRISTIE, Agatha. To je vražda, řekla: Jak to vidí slečna Marplová. Praha: Euromedia Group, 2020.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama