Už jste někdy ochutnali tapioku? Zkuste ji třeba v pudinku

Nejjednodušší a nejrychlejší recept na oblíbenou verzi dezertu s tapiokovými perlami. Tapioka je bezlepková a obsahuje minimální množství tuku a cholesterolu. Výhodou je i levná cena, sáček s 250 gramy tapiokových perel jsem koupila za 39 korun.

Reklama

Kde se vzal tapiokový pudink?

„Tapioka je škrob z kořenů zeleně větveného manioku, který roste v tropických afrických a jihoamerických zemích. V těchto zemích je tapioka základní potravinou, která se používá jako přírodní zahušťovadlo,“ uvádí lékařka a fyzioterapeutka Kristen Gasnicková v článku na webu Verywell Health.

Má bílou barvu a při vaření se stává průsvitnou. Nejběžnější použití tapioky je sladký pudink na bázi mléka. V Americe patří tapiokový pudink k nejoblíbenějším dezertům.

„Recept na tapiokový pudink vznikl na konci 19. století a je připisován Susan Staversové z Bostonu, ve státu Massachusetts, která později svůj recept prodala. Ve 20. století se z tapiokového pudinku stal oblíbený recept po celém světě. Na jeho počest se slaví každoročně 15. července Národní den tapiokového pudinku,“ píší na webu Holidays Calendar.

Recept: Tapiokový pudink s ovocem

Nejběžnější postup přípravy je namočit tapioku na jednu hodinu a nechat ji nabobtnat. Poté vodu slijete a tapioku přidáte do vroucí vody s kokosovým mlékem, cukrem a špetkou soli. Perly si tak udrží svůj tvar. Pozor, při zahřátí ve studeném mléce se velmi rychle přichytí ke dnu hrnce a ztuhnou.

Vyzkoušela jsem mnoho způsobů přípravy tapioky. Ten popsaný v receptu níže je podle mě rozhodně nejlepší, včetně toho, že nemusíte tapioku dopředu namáčet. Recept je veganský (bez laktózy), bez lepku a bez konzervovaného kokosového mléka, které je velmi tučné. Mnoho jiných receptů na tapioku přitom minimálně jednu plechovku kokosového mléka obsahuje.

Ingredience:

  • 500 ml libovolného rostlinného mléka – ovesné, rýžové, sójové, kokosové (to pouze z krabičky) nebo mandlové, jako jsem přidala v tomto receptu já
  • 50 g tapiokových perel
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • ¼ kávové lžičky vanilkového prášku
  • čerstvé nebo mražené ovoce
  • hořká 80% čokoláda na ozdobu

Postup přípravy:

V hrnci svařte mléko, cukr a vanilku. Přidejte tapiokové perly a na mírném ohni vařte asi 30 minut s přiklopenou poklicí za častého míchání, aby se perly nepřichytily ke dnu. Tapioka bude hotová, když perly zcela zprůhlední.

Pudink dejte do pohárků, nebo pokud kupujete jogurty ve skleničce, tak prázdné sklenice můžete využít právě k těmto účelům. Pudink podáváme po vychladnutí v lednici, díky tomu dezert trochu zhoustne.

Těsně před podáváním přidejte ovoce, já jsem rozmixovala ananas a ozdobte kouskem hořké 80% čokolády. Z tohoto množství jsem uvařila 3 porce tapiokového pudinku.

TIP! Ovoce můžete rozmixovat na kaši. Pokud máte raději sladší verzi, přidejte cukr nebo datli. Dobrou chuť.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj: Vlastní recept Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama