Tiramisu koule: Nejjednodušší recept na rafinovaný italský dezert ze 6 ingrediencí

Rafinovaně jednoduchý recept na tiramisu koule podle Mirky Nové, redaktorky NašeTéma, se skládá jen ze šesti ingrediencí. Dezert zvládne bez kulinářských zkušeností i chlap.

Reklama

„O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory, včetně tvrzení, že se podával jako afrodisiakum v nevěstinci ve městě Treviso,“ napsal portál Echo24.cz. Dezert vznikl náhodně při výrobě zmrzliny.

Posledních pár let je tiramisu typicky tradičním dezertem v Itálii, s oblibou si jej vychutnáváme i v Česku při popíjení kávy v kavárnách. „V minulém století do osmdesátých let bychom jej ale v Itálii hledali marně. Jinak tomu nebylo ani v jiných zemích světa,“ vyplývá z informací zveřejněných na Wikipedii. Kombinace jemného smetanového sýra mascarpone a kávy si ale kupodivu velmi rychle našla své požitkáře po celém světě.

Recept: Tiramisu koule

„Na přípravu tiramisu koulí budeme potřebovat jen šest ingrediencí. Připravte si mascarpone sýr, piškoty, kávu, kakao, cukr krupici a vanilkový extrakt,“ vyjmenovala Mirka Nová potřebné ingredience.

Pokud nemáte čas na přípravu originální verze tiramisu, můžete tento dezert rychle připravit ve formě rafinovaných koulí. „Je to blesková příprava,“ doplňuje Mirka.

Tím nejdelším procesem v přípravě je čekání, až směs v lednici ztuhne na požadovanou konzistenci, tak aby se z hmoty daly tvarovat koule a následně je obalit v kakau.

Ingredience:

  • 250 g mascarpone sýr
  • 150 g piškoty
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 1-2 polévkové lžíce silné černé kávy
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Piškoty rozemelte v mixéru nebo rozdrťte kuchyňským válečkem, vsypejte do mísy, promíchejte s uvařenou kávou, sýrem mascarpone a cukrem.

Poté přidejte ½ lžičky vanilkového extraktu a pečlivě si s těstem pohrajte, tak aby se vše pořádně spojilo. Připravenou hmotu uložte asi na 45 minut do mrazáku, aby ztuhla. Ze ztuhlé hmoty vytvarujte koule o velikosti větších třešní. Každou kouli následně obalte v kakau.

„Před podáváním vraťte koule asi tak na dvě hodiny do lednice,“ doporučuje Mirka a dodává: „Dobrou chuť!“

Autor: Jan Votruba. Zdroj receptu: Mirka Nová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama