REKLAMA

Tiramisu koule: Nejjednodušší recept na rafinovaný italský dezert ze 6 ingrediencí

Rafinovaně jednoduchý recept na tiramisu koule podle Mirky Nové, redaktorky NašeTéma, se skládá jen ze šesti ingrediencí. Dezert zvládne bez kulinářských zkušeností i chlap.

REKLAMA

„O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory, včetně tvrzení, že se podával jako afrodisiakum v nevěstinci ve městě Treviso,“ napsal portál Echo24.cz. Dezert vznikl náhodně při výrobě zmrzliny.

Posledních pár let je tiramisu typicky tradičním dezertem v Itálii, s oblibou si jej vychutnáváme i v Česku při popíjení kávy v kavárnách. „V minulém století do osmdesátých let bychom jej ale v Itálii hledali marně. Jinak tomu nebylo ani v jiných zemích světa,“ vyplývá z informací zveřejněných na Wikipedii. Kombinace jemného smetanového sýra mascarpone a kávy si ale kupodivu velmi rychle našla své požitkáře po celém světě.

Recept: Tiramisu koule

„Na přípravu tiramisu koulí budeme potřebovat jen šest ingrediencí. Připravte si mascarpone sýr, piškoty, kávu, kakao, cukr krupici a vanilkový extrakt,“ vyjmenovala Mirka Nová potřebné ingredience.

Pokud nemáte čas na přípravu originální verze tiramisu, můžete tento dezert rychle připravit ve formě rafinovaných koulí. „Je to blesková příprava,“ doplňuje Mirka.

Tím nejdelším procesem v přípravě je čekání, až směs v lednici ztuhne na požadovanou konzistenci, tak aby se z hmoty daly tvarovat koule a následně je obalit v kakau.

Ingredience:

  • 250 g mascarpone sýr
  • 150 g piškoty
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 1-2 polévkové lžíce silné černé kávy
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Piškoty rozemelte v mixéru nebo rozdrťte kuchyňským válečkem, vsypejte do mísy, promíchejte s uvařenou kávou, sýrem mascarpone a cukrem.

Poté přidejte ½ lžičky vanilkového extraktu a pečlivě si s těstem pohrajte, tak aby se vše pořádně spojilo. Připravenou hmotu uložte asi na 45 minut do mrazáku, aby ztuhla. Ze ztuhlé hmoty vytvarujte koule o velikosti větších třešní. Každou kouli následně obalte v kakau.

„Před podáváním vraťte koule asi tak na dvě hodiny do lednice,“ doporučuje Mirka a dodává: „Dobrou chuť!“

Autor: Jan Votruba. Zdroj receptu: Mirka Nová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Kalifornii svíral 2 roky strach kvůli zavražděným studentkám, zatčen byl přítel...

Když se Edmund Kemper v roce 1973 sám udal, byl to i pro policisty šok. Chodil s...

Morpheus: nový hrdina pro mládež, který prodává pravdu, ne pohádky

Rapper Morpheus je novým fenoménem internetu a čerstvým hrdinou pro mladou generaci. Na první pohled drsný, potetovaný...

Od klasiky ke vzoru: Kabelky Coach a Desigual, analýza trendů na...

Kabelky jsou jedním z nejdůležitějších doplňků v ženském šatníku. Nejenže dotvářejí outfit, ale často o své majitelce...

Opět se blíží změna času, fenomén, na kterém se úplně neshodnou...

Dvakrát do roka, v březnu a říjnu, dochází k posunu času, a to o hodinu dopředu, respektive...

Úmrtí, skandály i spory. Proč museli tvůrci Harryho Pottera měnit herce

Za kouzelným světem Bradavic se skrývají i méně pohádkové příběhy. Úmrtí, skandály i tvůrčí rozhodnutí způsobila, že...

Angličtina pro předškoláky: hravé učení pro budoucnost

Dnešní svět je propojený víc než kdy dřív – hranice mezi zeměmi mizí a angličtina se stává...

Nové destinace a více letů. Letiště Praha přináší novinky do zimního...

Létáte v zimě do zahraničí? Máme pro vás dobrou zprávu. Zimní letový řád přináší 15 nových destinací...

Motoristé obviňují novinářku Pokornou z plagiátorství, škola však originalitu bakalářky potvrdila

Dva neúspěšní sněmovní kandidáti za Motoristy obvinili investigativní novinářku Deníku N Zdislavu Pokornou z plagiátorství. Na sociálních...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA