Plat učitelů pravděpodobně nedosáhne slibované výše

V tomto roce se očekává, že český vzdělávací systém získá navíc čtyři miliardy korun. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek (STAN) plánuje v úterý na tiskové konferenci oznámit, jak budou tyto prostředky rozděleny. Na platformě X (dříve známé jako Twitter) uvedl, že vláda je schopna splnit svůj závazek, který stanovuje, že učitelé by měli mít v roce 2024 průměrný plat na úrovni 130 procent průměrné mzdy roku 2022. Představitelé škol a odboroví představitelé však upozorňují, že v praxi to pravděpodobně nebude tak.

Reklama

Podle školských odborů je důvodem, proč učitelé pravděpodobně nedosáhnou na 130 procent průměrné mzdy, plánované škrty na mzdách ostatních školních zaměstnanců. Mzdy školních psychologů, speciálních pedagogů, kuchařek, školníků a uklízeček by měly být o dvě procenta nižší než v tomto roce.

Odboráři a zástupci škol upozorňují, že tyto profese jsou již nyní finančně podhodnocené a je obtížné najít pro ně pracovníky. Podle nich je nepředstavitelné, aby jejich mzdy ještě klesly.

Ministr školství Mikoláš Bek uvedl, že platy učitelů porostou, ale přiznal, že to nebude 130 procent průměrné mzdy.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová upozorňuje, že školy budou pravděpodobně muset vyrovnat mzdy ostatních školních zaměstnanců z rozpočtu na platy učitelů.

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová také kritizuje plánovaný způsob zvyšování platů učitelů. Vadí jí, že se pravděpodobně nenavýší tarifní pevná část platu, ale naopak ta nenároková.

Školy si v posledních měsících stěžovaly na to, že nemocenskou zaměstnancům musejí hradit z peněz na vybavení škol nebo vzdělávací kurzy učitelů. I tady by mělo dojít ke změnám, ale ani z nového navrhovaného řešení nemají zástupci škol nebo odboráři radost.

Nově by se prvních 14 dní nemocenské mělo vyplácet z peněz určených na mzdové náklady. Renata Schejbalová upozorňuje, že to bude velmi drahé. Nemocenská sice znamená vyplácet 60 procent mzdy, ale zároveň se za nemocného učitele musí najít náhrada a suplované hodiny jsou brány jako přesčas a jsou placené více.

Po tom, co návrh rozpočtu na příští rok schválila vláda, ministerstvo financí uvedlo, že průměrný plat učitele stoupne v roce 2024 na 52 500 korun. To je asi 130 procent průměrné hrubé mzdy zaměstnanců v Česku za rok 2022. V porovnání s průměrným výdělkem v letošním roce je to už ale jen 113 procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama