REKLAMA

Moravské festivaly vína nejsou jen o víně. Co všechno na nich můžete zažít?

Každý rok se podzim na Moravě nese v duchu vína a otevřených sklepů. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost ochutnat vína od známých i méně známých vinařů na různých místech Moravy, a to přímo tam, kde vznikají – ve sklípcích. Pokud jste nestihli ten podzimní, můžete začít plánovat jarní. A rozhodně není brzo, o tyto akce je poměrně velký zájem.

REKLAMA

Koncem října se na Moravě konal Festival otevřených sklepů. Otevřely se sklepy a sklípky v Bzenci, Kyjově a malých vesnicích Vracově a Vlkoši. Kromě Festivalu otevřených sklepů se během roku koná spousta jiných oslav vína, jako jsou například Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, Pálavské vinobraní, Týdny vinaře, Sklepy pod hvězdami a jiné. Co všechno na nich můžete zažít?

Jak festivaly fungují

Festival otevřených sklepů má velmi jednoduchá pravidla a u menších festivalů to nebude o nic složitější. Se vstupenkou získáte skleničku, do níž vám po celou dobu konání akce vinaři nalévají degustační vzorky vína. Zároveň dostanete brožurku se seznamem všech zapojených vinařů, mapkou a večerním programem, takže si svůj vinařský zážitek můžete naplánovat podle libosti.

Někomu by se 1500 Kč za vstupenku mohlo zdát zbytečně moc, ale vy si především kupujete zážitek a úžasnou atmosféru, kterou nemáte šanci jinak zažít. Dostanete se na místa, která jsou milovníkům vína běžně skryta, setkáte se s profesionálními vinaři a poznáte lidi z celého Česka.

Gastro zážitky i cimbálovka

Tyto festivaly jsou jedinečné v tom, že máte v rámci vstupenky zajištěnou kyvadlovou dopravu a můžete tak navštívit velké množství sklepů. Do letošního ročníku se jich zapojilo celkem 31 s celkovou nabídkou 450 vín k degustaci. Na více než 20 místech probíhal večer doprovodný program s živou hudbou.

Samozřejmou součástí takových festivalů jsou i gastro zážitky. Můžete ochutnat lokální speciality, jako jsou koláče nebo pagáče a pochutnávat si na domácích bramborácích, chlebech se škvarkovou pomazánkou, grilovaných sýrech, klobásách, polévkách i guláši. Velcí gurmáni letos mohli zamířit i ke stánku se šneky.

Ubytování hledejte s předstihem

Protože se ty nejlepší festivaly konají v malých moravských vesnicích, bývá největším problémem pro většinu účastníků sehnat ubytování, a to hlavně v případě, pokud se rozhodnete sklepy navštívit na poslední chvíli. V malých vesnicích hotely nenajdete, penziony jsou rychle zamluvené a s taxíky to bývá komplikované. Buď žádný neseženete, nebo si hodně připlatíte. Cesta taxíkem dlouhá 7 kilometrů vás může vyjít až na 600 Kč.

„Jednou jsme našli ubytování vzdálené deset kilometrů od místa, kde probíhala degustace. Museli jsme jít s čelovkou pěšky, protože jsme nesehnali taxík,“ prozradil redakci návštěvník festivalu Vojtěch Záruba, pro nějž to byl už desátý ročník.

Bzenecké sklepy

Největším magnetem byly letos pro většinu milovníků vína právě zámecké sklepy v Bzenci, které jsou opravdu velkolepé. Bohužel zámek a okolí je v současné době v rekonstrukci, takže atmosféra nebyla tak magická, jak byla pravděpodobně plánována.

Své víno tu vyrábí místní zámecké vinařství, a to v barikových i ručně vyřezávaných sudech. Součástí rozlehlého sklepního interiéru je i velký sál sloužící jako degustační místnost s impozantním kulatým stolem, který má dle vinařství „vlastní vyhřívání stehen“.

Pohostinnost na Búdách ve Vlkoši

Do letošního ročníku se zapojily také známé Vlkošské búdy, kde se koncentrují malovinaři, kteří si většinu vín vyrábí jen pro svou potřebu. Právě tady návštěvníci zažijí tu pravou pohostinnost a nefalšovanou atmosféru Slovácka. Ti, kteří mají štěstí, najdou nocleh přímo v jedné z malých „búd“, kde se víno často podává ještě dřív, než se návštěvníci stačí posadit. První zmínka o této vesnici pochází už z 12. století stejně jako zmínky o místním vinařství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chystáte se poprvé do SAPY? Připravte se na fronty na Bun Cha a kýble s kraby

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA