Rekordních 6,5 tuny tvarůžků si koupili nebo na místě snědli návštěvníci víkendového tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Na dvoudenní akci dorazilo 23 tisíc návštěvníků, což je nejvyšší počet v sedmileté historii festivalu, sdělil ČTK Leoš Kalandra ze společnosti A. W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků a spolu s radnicí festival pořádala.
V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoněl olomoucké Horní i Dolní náměstí tvarůžkový festival. „Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu návštěvníkům nabídl gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále,“ sdělila redakci NašeTéma mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.
K dostání na víkendovém festivalu byly tradiční tvarůžkové věnečky a kolečka, ochucené kousky i různé tvarůžkové speciality jako burgery nebo netradiční zákusky, jejichž základ tvořil pikantní sýr s nezaměnitelným aroma.
„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury,“ uvedl Kalandra.
Pokrmy z tvarůžků pro návštěvníky festivalu připravili zástupci restaurací z Olomoucka a šest z nich se utkalo i o titul Tvarůžkového krále. V souboji kuchařů si nejlépe vedl Michal Duračka z restaurace Asado grill.
Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky jsou zcela jistě tou nejoriginálnější sýrovou specialitou, která se v Česku vyrábí. Jejich éra začala z potřeby co nejdéle uchovat to, co zbylo z čerstvého mléka, tedy tvaroh.
Nejstarší zmínka o olomouckých tvarůžcích sahá až do roku 1452. Dnes známý název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se tvarůžky vyráběly skoro v každé hanácké chalupě, a používaly se dokonce i jako hodnotné platidlo. Místní mají tvarůžky jako nejzdravější mléčný výrobek na světě.
Aktuálně se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna.
„Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU,“ doplnila ČTK.
Autor: Jan Votruba, ČTK