Olomouc: Festival provoněl hanáckou metropoli, návštěvníci koupili a snědli 6,5 tuny tvarůžků

Rekordních 6,5 tuny tvarůžků si koupili nebo na místě snědli návštěvníci víkendového tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Na dvoudenní akci dorazilo 23 tisíc návštěvníků, což je nejvyšší počet v sedmileté historii festivalu, sdělil ČTK Leoš Kalandra ze společnosti A. W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků a spolu s radnicí festival pořádala.

REKLAMA

V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoněl olomoucké Horní i Dolní náměstí tvarůžkový festival. „Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu návštěvníkům nabídl gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále,“ sdělila redakci NašeTéma mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

K dostání na víkendovém festivalu byly tradiční tvarůžkové věnečky a kolečka, ochucené kousky i různé tvarůžkové speciality jako burgery nebo netradiční zákusky, jejichž základ tvořil pikantní sýr s nezaměnitelným aroma.

„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury,“ uvedl Kalandra.

Pokrmy z tvarůžků pro návštěvníky festivalu připravili zástupci restaurací z Olomoucka a šest z nich se utkalo i o titul Tvarůžkového krále. V souboji kuchařů si nejlépe vedl Michal Duračka z restaurace Asado grill.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky jsou zcela jistě tou nejoriginálnější sýrovou specialitou, která se v Česku vyrábí. Jejich éra začala z potřeby co nejdéle uchovat to, co zbylo z čerstvého mléka, tedy tvaroh.

Nejstarší zmínka o olomouckých tvarůžcích sahá až do roku 1452. Dnes známý název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se tvarůžky vyráběly skoro v každé hanácké chalupě, a používaly se dokonce i jako hodnotné platidlo. Místní mají tvarůžky jako nejzdravější mléčný výrobek na světě.

Aktuálně se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna.

„Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU,“ doplnila ČTK.

Autor: Jan Votruba, ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA