Robot složil Rubikovu kostku za zlomek sekundy. Vysloužil si zápis do Guinnessovy knihy rekordů

Padl nový světový rekord ve skládání fenomenální Rubikovy kostky. Robot překonal dosavadní rekord v neuvěřitelném čase – zvládl to za pouhých 0,305 sekundy. Jak rychle dokážete složit Rubikovu kostku vy?

Reklama

Tým inženýrů z Mitsubishi Electric Corporation překonal se svým robotem světový rekord ve skládání Rubikovy kostky. „Robot vyřešil hlavolam za pouhých 0,305 sekundy,“ uvedla Guinnessova kniha rekordů.

Byl tak definitivně pokořen dosavadní rekord robota z roku 2016, který tehdy kostku složil v čase pod 1 sekundu.

Rekord byl zaznamenán tento týden dne 23. května. Za vývojem robota stojí Tokui s týmem vývojářů, kteří pracují v oddělení motorového a generátorového výrobního inženýrství v Mitsubishi Electric’s Component. Tokui s týmem pracuje na vývoji motorů.

Tokui si byl natolik jistý kvalitou svých motorů, že se rozhodl předvést světu jejich výkon způsobem, který by ohromil. Proto se rozhodl překonat světový rekord v sestavení Rubikovy kostky.

„K překonání rekordu je potřeba nejen rychlých motorů, ale také řadu komponentů, které spolupracují. Vyladění rychlosti motorů na milisekundy byl složitý úkol,“ řekl Tokui pro Guinnessovu knihu rekordů.

Nicméně vývoj robota pro řešení hlavolamu Rubikovy kostky byl plný problémů. První oficiální pokus selhal. Při druhém pokusu se robotovi podařilo dosáhnout času, který nebyl v praxi doposud dosažen, a výsledek byl zaslouženě zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Světový rekord v řešení hlavolamu stále drží 21letý Mark Park, který se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když Rubikovu kostku složil za 3,13 sekundy. V roce 2023 tak překonal rekord o 0,34 sekundy, který v roce 2018 nastolil Číňan Yusheng Du

Rubikova kostka je fenoménem mezi hlavolamy. Právě 19. května oslavila své padesáté narozeniny. Před padesáti lety ji vynalezl maďarský vysokoškolský profesor Ernő Rubik. Díky svému hlavolamu získal slávu ve světě i nemalé bohatství.

„Pomocí počítače se podařilo vyčíslit, že při skládání Kouzelné kostky je 43 252 003 274 489 856 000 (43 trilionů) možných variant rozložení kostek. K vyřešení úlohy je pak třeba udělat minimálně dvaadvacet operací, i když v praxi se zatím nikomu tuto královskou cestu najít nepodařilo. A tak se mi zdá, že tahle kostka není zrovna moc jednoduchá věc,“ řekl tehdy Ernő Rubik maďarským médiím.

Autor: Eva Klein. Zdroj: Guinness World Record

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama