Psí svatby v Číně: Fenomén, který roste na popularitě

V malebném prostředí venkovní zahrady, s bílými krajkovými šaty a lahodným dortem, se zlatí retrívři Bree a Bond rozhodli říct si své „ano“ před svými lidskými a psími přáteli. Tento výjimečný okamžik přináší podle agentury Reuters novou vlnu trendu psích svateb, který se v Číně rychle šíří.

Reklama

Trend, který překvapuje

Navzdory snahám čínské vlády motivovat lidi k uzavírání manželství v rychle stárnoucí společnosti, kde klesá počet obyvatel a nízký je i počet svateb a porodů, je počet psích svateb na vzestupu. Tento fenomén je poháněn rostoucí popularitou psích mazlíčků a ochotou lidí investovat do jejich pohodlí a radostí.

„Podle údajů z tohoto odvětví vzrostly výdaje za chlupaté společníky v roce 2023 o 3,2 procenta na 279,3 miliardy jüanů (asi 952,3 miliardy korun) oproti předchozímu roku,“ uvedla Česká tisková kancelář (ČTK).

„Lidi mají svatby. Proč by je nemohli mít psi?“ říká Rye Ling, majitel fenky Bree, který ji doprovázel uličkou k oltáři, kde slíbila, že se bude vždy dělit o pamlsky a hrát si se svým manželem Bondem.

Roste počet domácích mazlíčků

Podle dat společnosti Acuity Knowledge Partners bylo v roce 2023 v čínských městských oblastech více než 116 milionů koček a psů. Pokud by tito mazlíčci byli rovnoměrně rozděleni mezi městskou populaci, znamenalo by to, že každý osmý Číňan ve městě má kočku nebo psa. Většina majitelů mazlíčků je mladší čtyřiceti let.

Ling a jeho přítelkyně Gigi sami na svatbu nespěchají. Nicméně pro své čtyřnohé přátele pečlivě plánovali svatební obřad několik měsíců, najali profesionální fotografy, vytvořili svatební album a objednali na zakázku dort za 800 jüanů (asi 2565 korun) s postavičkami Bree a Bonda navrchu.

Výzva pro cukráře

Jang Tchao, majitelka šanghajského pekařství, které připravilo svatební dort, byla nejprve překvapena, když zjistila, že zákazníci chtějí svatební dort pro své psy. „Myslím, že takových psích svateb bude víc a víc,“ uvedla Tchao. Od otevření svého cukrářství v roce 2022 již připravovala zákusky na několik podobných obřadů. „Teď máme další zakázku na svatbu, která bude za pár měsíců – a je také pro psy,“ dodala.

Zábava a radost pro všechny

Psí svatby nejsou jen o zábavě pro čtyřnohé miláčky, ale i o radosti a sdílení štěstí s jejich lidskými přáteli. Tento trend ukazuje, jak hluboké mohou být vztahy mezi lidmi a jejich domácími mazlíčky a jak jsou lidé ochotni investovat do zážitků, které přinášejí radost nejen jim, ale i jejich čtyřnohým společníkům.

V době, kdy je společnost čím dál více orientovaná na zážitky a jedinečné okamžiky, se zdá, že psí svatby jsou jen dalším krokem ve vývoji tohoto fenoménu. S rostoucím počtem domácích mazlíčků a jejich významem v životech lidí je pravděpodobné, že tento trend bude i nadále růst.

Autor: Milan Polák. Zdroje: ČTK, Reuters

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama