NASA: V létě by na obloze mohl být vidět vzácný výbuch planoucí hvězdy

V roce 1946 byla hvězda T Coronae Borealis naposledy viditelná ze Země. Za běžných podmínek ji pozorovat nelze, ale podle NASA by mohla letos v létě explodovat. Pokud k tomu dojde, planoucí hvězdu bude možné pozorovat pouhým okem v blízkosti souhvězdí Severní koruny a její jasnost by měla být srovnatelná s Polárkou.

Reklama

Astronomy a fanoušky vesmíru čeká letos v létě s velkou pravděpodobností významná událost. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) předpovídá, že do září letošního roku by mohla poblíž souhvězdí Severní koruny zazářit explodující hvězda T Coronae Borealis (T CrB). „Je to jedinečný jev, který se děje jednou za život,“ uvedla vědkyně z agentury NASA Rebekah Hounsellová.

Animace exploze planoucí hvězdy

Video: NASA

T Coronae Borealis, známá také jako planoucí hvězda, je dvojhvězdný systém nacházející se v souhvězdí Severní koruny, přibližně 3 tisíce světelných let od Země. Tento systém tvoří bílý trpaslík, což je pozůstatek hvězdy velikosti naší planety, avšak s hmotností podobnou Slunci, a starý červený obr, z něhož gravitace jeho souseda postupně vysává vodík.

A právě zmíněný vodík ze starého červeného obra se postupně hromadí na povrchu bílého trpaslíka, což vede ke zvyšování tlaku a teploty. To nakonec způsobí extrémní výbuch, podle vědců podobný explozi vodíkové bomby.

Podle vědců je pravděpodobné, že u této planoucí hvězdy se tato událost může opakovat přibližně každých 80 let. Poslední exploze byla zdokumentována v roce 1946. Další se očekává mezi dneškem a zářím. „Toto je jedna velká šance, že uvidíte nejjasnější hvězdu generace,“ cituje portál Astronomy.com Bradleyho Schaefera, emeritního profesora na Louisianské státní univerzitě.

Obvykle není planoucí hvězda viditelná. Ale při dosažení své maximální jasnosti ji astronomové očekávají viditelnou podobně jako Polárku. Vysoká jasnost by měla trvat až jeden týden, než nám opět na několik desetiletí zmizí z dohledu.

První zaznamenané pozorování planoucí hvězdy bylo před více než 800 lety. Na podzim roku 1217 ji objevil Burchard, opat z Ursbergu v Německu. „Pozoroval jsem hvězdu, která na čas zářila velkým světlem,“ cituje NASA Burcharda.

A kde hvězdu T Coronae Borealis na obloze hledat? Podle astronomů ji najdete v malém souhvězdí Severní koruny, které se podobá tvaru podkovy. Leží v místech západně od souhvězdí Herkula, ideálně lze pozorovat za jasných nocí. Lze ji identifikovat lokalizací dvou nejjasnějších hvězd na severní polokouli – Arcturu a Vegy – a sledováním přímky od jedné k druhé, která zavede pozorovatele oblohy k Herkulovi a Severní koruně.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama