Ikonické hry Williama Shakespeara nenapsal Shakespear, tvrdí spisovatelka Picoultová

Dlouhodobě se předpokládalo, že klasické literární skvosty od Williama Shakespeara jsou dílem samotného dramatika. Nedávno vydaná publikace odhaluje, že za těmito texty stojí ve skutečnosti žena. Americká spisovatelka Jodi Picoultová ve své knize argumentuje, že v oné éře bylo běžné, že se Shakespearovo jméno využívalo jako obecný symbol kvality.

Reklama

Klasická díla jako „Romeo a Julie“ a „Othello“ údajně obsahují řadu indicií, že je v 17. století napsala Emilia Bassanová. Tuto teorii představuje americká spisovatelka Jodi Lynn Picoultová (58) ve své poslední knize nazvané „By Any Other Name“. Picoultová také spekuluje, že Bassanová byla jednou z mnoha autorů, kteří psali pod jménem Shakespeara.

„Domnívám se, že v tehdejším divadelním světě bylo obecně známo, že William Shakespeare sloužil jako pseudonym pro různé autory,“ cituje spisovatelku Picoultovou deník Daily Star. Dále Picoultová naznačuje, že tento fakt se z neznámých příčin nedochoval až do moderní doby, což vysvětluje, proč dnes přisuzujeme Shakespeareovi autorství těchto ikonických děl.

V roce 1611 bylo Emilii Bassanové 42 let a stala se první publikovanou básnířkou v Anglii. Picoultová však nyní poukázala na klíčový aspekt její kariéry. „Spisovatelé se magicky neobjevují ve 40 letech. Spisovatelé píší. Jsem přesvědčená, že psala, jen nevěřím, že pod svým jménem,“ vysvětluje Picoultová.

Picoultová dále tvrdí, že mladistvý věk Julie, postavy ze Shakespearovy tragédie, která je pouze 13 let, může být důkazem, že za dílem stojí Bassanová. Picoultová také naznačuje, že právě v tomto věku byla Bassanová donucena stát se milenkou, což mohlo ovlivnit její literární tvorbu.

V dramatu „Othello“ se objevuje zmínka o „kozách a opicích“, což rezonuje s freskou nacházející se v rodinném domě Emilie Bassanové v italském Bassano del Grappa. Emilia, služebná maurského vojevůdce Othella a jeho manželky Desdemony, nese stejné jméno jako Bassanová.

Podle Jodi Picoultové bylo pro básnířku nezbytné skrývat svou pravou identitu, jelikož žila v době, kdy ženám nebylo dopřáno stejné uznání jako mužům. Někteří odborníci navíc spekulují, že Bassanová mohla být Shakespearovou „temnou dámou“, tajemnou ženskou postavou, která se opakovaně objevuje v jeho sonetech a je popsána jako žena s tmavými kudrnatými vlasy a světlou pletí.

Americká autorka Jodi Picoultová není první, kdo zastává názor, že díla připisovaná Shakespearovi mohla být ve skutečnosti dílem ženy. Tato myšlenka již v minulosti vyvolala rozruch mezi literárními a akademickými odborníky.

„Shakespeare přesahuje svou roli dramatika – občas se mi zdá, že jeho dílo má téměř náboženský rozměr. Ve vnímání Shakespeara často panuje nekritická oddanost,“ poznamenává Picoultová.

Jodi Lynn Picoultová je známá americká spisovatelka s magisterským titulem z Harvardu. V roce 2003 získala prestižní cenu New England Bookseller Award. Svou první knihu napsala již v pěti letech. Na kontě má bezmála dvacet milionů prodaných knih.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama