Vědci odhalili krutou realitu starověkého zvyku rituálního vraždění v Anglii

Archeologové z Bournemouth University odhalili krutou realitu starověkého zvyku rituálního vraždění na ostatcích mučené ženy z doby železné. Na kostech ženy, která žila před více než 2 tisíci lety v Dorsetu, je zaznamenán život poznamenaný tragédií a bolestí.

Reklama

Před více než 2 000 lety v Dorsetu skončil život ženy tragédií a bolestí, což dokazují kosterní pozůstatky podle vědců z Bournemouth University. Její kostra vypráví příběh drsného života, který byl v jejích 20 letech ukončen násilnou smrtí. Vyplývá to ze studie publikované na prestižním webu Cambridgeské univerzity.

Vědci zjistili, že ještě týdny před smrtí utrpěla několik zranění a měla zlomené žebro. Řez na jejím krku naznačuje brutální konec jejího života. Její hrob, který byl objeven v roce 2010 během archeologického průzkumu, byl podle archeologů velmi neobvyklý. Dorset je anglické hrabství rozkládající se v regionu Jihozápadní Anglie na pobřeží Lamanšského průlivu.

Při novém zkoumání ostatků ženy vedl archeologický tým Miles Russell z Bournemouthské univerzity, jehož součástí byl i forenzní antropolog Martin Smith. Smith zaznamenal jedinečnost jejího pohřbu ve srovnání s ostatními. Tématu se podrobně věnuje i článek na webu Bournemouth University.

„V jiných pohřbech, které jsme objevili, se zdá, že zesnulí byli pečlivě umístěni do jámy a bylo s nimi zacházeno s úctou. U zmíněné ženy to však bylo jinak,“ uvedl forenzní antropolog Smith.

„Pohřby tehdy obvykle zahrnovaly keramické nádoby a kusy masa jako oběti. Tato žena však byla nalezena lícem dolů na srpovitém uspořádání zvířecích kostí na dně jámy. Zdá se, že byla zabita jako oběť,“ vysvětlil Smith.

Vědecký tým provedl rozsáhlé analýzy, včetně osteologické analýzy, rastrovací elektronové mikroskopie, izotopové analýzy jejích zubů a 3D rekonstrukce zranění. Její páteř vykazovala známky degenerace a poškození s pevnými svalovými úpony, což naznačovalo život plný těžké práce. Analýza izotopů stroncia v jejích zubech ukázala, že nebyla součástí místní komunity, ale pravděpodobně pocházela z jižní Anglie nebo možná ze vzdálené Evropy.

Její zranění byla značná. Částečně zhojená zlomenina žebra naznačovala, že po zranění ještě nějakou dobu žila, zatímco řezná rána na krčním obratli na jejím krku se nezhojila a pravděpodobně byla smrtelnou ranou. Pohřebiště také odhalilo záměrné uspořádání koňských a kravských kostí, což poukazuje na rituál.

Lidská oběť v britské době železné je téma, které je často zmiňováno, ale jen zřídka podloženo fyzickými důkazy. Tento objev by podle vědců mohl představovat vzácný případ.

Všechny významné skutečnosti, které jsme zjistili, jako jsou problémy s páteří, její těžký pracovní život, těžká zranění žeber, fakt, že mohla pocházet z jiného místa, a způsob, jakým byla pohřbena, lze podle vědců jednoznačně vysvětlit.

„Když byla její kostra nalezena s tváří obrácenou k zemi na zvířecích kostech, nejpravděpodobnějším závěrem je, že se stala obětí rituální vraždy. A samozřejmě jsme objevili velký řez na krku, což je zřejmý znak rituálu,“ vysvětlil Smith.

„Zatímco většina starověkých pohřbů si získává většinu pozornosti, tento objev zdůrazňuje ponurou realitu, s níž se v minulosti potýkali marginalizovaní jedinci. Za každým starověkým pohřbem, který objevíme, je příběh, který čeká na vyprávění,“ dodal Smith.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama