Uplynulo 5 let, co Karel Gott prohrál boj s leukémií. Strašně tady chybí, vzpomínají fanoušci

Karel Gott před 5 lety navždy odešel do hudebního nebe, ale jeho duch i hudba nehasnou. Fanoušci si ho stále pamatují jako nezapomenutelného umělce, jehož písně spojovaly generace. Vdova Ivana Gottová se snaží uchovat jeho odkaz pro další pokolení.

Reklama

Dnes, 1. října, si připomínáme pětileté výročí od chvíle, kdy nás navždy opustil Karel Gott, národní poklad a nejslavnější český zpěvák populární hudby. Jeho odkaz žije dál, a to nejen díky jeho úžasné hudbě, ale také díky láskyplné péči jeho vdovy Ivany Gottové, která se snaží uchovat vzpomínky na svého manžela a jeho dílo pro další generace.

Karel Gott odešel do hudebního nebe ve věku 80 let, zanechal za sebou impozantní kariéru, která se rozprostírala přes více než pět desetiletí. S téměř třemi sty vydanými alby a desítkami milionů prodaných desek se stal ikonou české hudby. Jeho poslední album „Ta pravá“ spatřilo světlo světa v roce 2018.

Přestože uplynulo pět let od jeho odchodu, mnozí fanoušci mají stále pocit, jako by byl mezi námi. „Karel Gott byl, je a zůstane jen jeden, jedinečný, výjimečný. Říká se, že každý je nahraditelný, v tomto případě to ale neplatí – je nenahraditelný a strašně tady chybí,“ vzpomínala na něj nedávno Dana Vajdová na Instagramu. Jeho hudba, která spojovala český národ po dobu více než padesáti let, je pro mnohé z nás stále živá.

Vdova Ivana Gottová se stará o jeho odkaz s nesmírnou oddaností. V loňském roce oznámila, že jejich domov, pražská vila na Bertramce, bude zpřístupněn veřejnosti. „Věříme, že Villa Gott se stane místem pro vás, kteří jste ho milovali a nezapomněli na něj,“ uvedla Gottová na sociálních sítích. I když bylo původně naplánované otevření na letošní rok, termín byl posunut na polovinu roku 2025. Ivana si přeje, aby byla vila otevřena ve stavu tak, jak ji Karel miloval, a aby návštěvníci mohli nahlédnout do jeho života a práce.

Když Karel Gott zemřel, jeho manželka Ivana se stala organizátorkou několika vzpomínkových koncertů, které se okamžitě vyprodaly. I letos na podzim se chystá velký vzpomínkový koncert „Karel Gott – jeho písně žijí dál!“, který se uskuteční 5. listopadu v O2 areně u příležitosti jeho nedožitých 85. narozenin. Na programu budou jeho nejslavnější hity, které zazpívají přední české hvězdy, jako Ilona Csáková, Lucie Bílá, Monika Absolonová, Michal David, Richard Krajčo a třeba i Václav Noid Bárta. Zpěváky doprovodí kapela Maxiband Jana Maxiána a večerem provede oblíbený moderátor Libor Bouček. Tato akce slibuje být emotivním a nezapomenutelným večerem, který oslaví jeho jedinečný talent a přínos české kultuře.

Co se týče Ivany Gottové, objevuje se na veřejnosti pouze sporadicky, většinou v souvislosti s projekty spojenými s Karlem. Vdova se s dcerami přestěhovala do nového domova, jehož hodnota se odhaduje na 70 milionů korun. Své dcery, Charlottu a Nelly, se snaží držet daleko od médií, a to se jí skvěle daří.

I po pěti letech od jeho odchodu zůstává Karel Gott silně přítomný v srdcích nás všech. „Nejdražší Karle! Nemohu uvěřit, jak těch pět let bez Tebe neskutečně rychle uteklo! A kolik věcí se za tu dobu v naší zemi a ve světě událo! Nestačil by ses divit!“ napsala dnes v ranních hodinách Ivana Gottová na Instagramu v nostalgickém příspěvku.

Karel Gott byl nejen legendou české hudby, ale také symbolem lidské pokory, slušnosti a píle. „Velká lidská pokora, slušnost, neuvěřitelná sečtělost a píle. Všechno nejlepší k narozeninám tam nahoru, maestro,“ vzpomínal na něj Zdenda Mikulík na sociálních sítích.

Místostarosta městské části Prahy 5, Lukáš Herold, v roce 2019 prohlásil: „Karel Gott byl snad nejslavnějším a nejznámějším obyvatelem naší městské části a dění v Praze 5 mu rozhodně nebylo lhostejné.“

Když se zamyslíme nad jeho životem, jeho domovem, vilou na Bertramce, a jeho nezapomenutelným hlasem, je jasné, že vzpomínky na Karla Gotta zůstanou navždy v našich srdcích.

Jak sám kdysi mistr řekl pro deník Blesk: „Když se blížím domů, vnímám muzikantského ducha, který v mém domě žije.“ A tento duch bude žít dál prostřednictvím jeho hudby a vzpomínek.

Autorský text: Jan BrožEva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama