Jiřinu Bohdalovou opustilo pevné zdraví, byla hospitalizována v nemocnici

Jiřina Bohdalová je hospitalizována ve vážném stavu v nemocnici. Podle bulvárního deníku Blesk se u ní objevily příznaky otravy botulotoxinem. Herečka je nyní v péči odborníků v pražské Nemocnici Na Homolce.

Reklama

Legendární herečka Jiřina Bohdalová vždy působila jako nezdolná osobnost. Ve svých 93 letech je pro mnohé synonymem vitality, energie a nehasnoucího elánu. O to šokující je informace, kterou přinesl bulvární deník Blesk: „Bohdalová skončila ve vážném stavu v pražské Nemocnici Na Homolce.“

Jiřina Bohdalová v nemocnici

Podle deníku Blesk byla Bohdalová hospitalizována v nemocnici poté, co se u ní objevily symptomy silné otravy, konkrétně botulotoxinem, známým také jako klobásový jed. Tento toxin se může do těla dostat například kontaminovaným jídlem.

„V úterý se herečce náhle udělalo špatně a stoupla jí teplota na 39, později dokonce na 40 °C, což vedlo k jejímu rychlému převozu na jednotku intenzivní péče, kde je nyní v rukou profesora Neužila,“ napsal deník Blesk. Primář Neužil je přední odborník na kardiologii a intenzivní péči v Nemocnici Na Homolce. Časopis Forbes jej v roce 2023 zařadil do žebříčku Top padesáti lékařů Česka.

Nicméně, ještě před pár dny se Bohdalová zdála být v perfektní formě. Minulý týden byla dokonce hvězdou narozeninových oslav Františka Janečka, známého producenta a jejího dlouholetého přítele. Na večírku vypadala skvěle, bavila hosty svou energií a šarmem.

Navíc se stihla ukázat i na zápase Ligy mistrů, kde na VIP tribuně podporovala svůj oblíbený tým, Spartu. Nikdo by tehdy neřekl, že už za několik dní bude ležet na nemocničním lůžku ve vážném stavu.

Otrava botulotoxinem? Ne!

Botulotoxin je jedním z nejsilnějších známých přírodních toxinů. Ačkoli je využíván i v kosmetice, například při aplikaci botoxu, jeho vniknutí do organismu prostřednictvím kontaminované potravy může být smrtelně nebezpečné.

Jed produkuje bakterie Clostridium botulinum. „Tato tyčinkovitá sporulující bakterie se rozmnožuje pouze v anaerobním prostředí. To je také v mnoha případech důsledek toho, že tento toxin můžeme nalézt v nedostatečně tepelně opracovaných zeleninových a masových konzervách, anebo také v masných výrobcích (spóry snesou i několikahodinový var),“ vysvětluje Václava Žaludová na webu Toxicology.cz.

Jak se otrava botulotoxinem projevuje? „Mezi hlavní příznaky alimentárního botulismu patří oboustranné postižení hlavových nervů, např. dvojité a mlhavé vidění, sucho v ústech, porucha polykání, porucha mluvení, bulbární ochablost, periferní symetrické postižení s poruchou činnosti svalových svalů a srdce. Ke smrti dochází následkem plic a bránice,“ uvádí web Státního zdravotního ústavu.

V případě Bohdalové se v médiích spekuluje, že k otravě došlo právě z jídla, které herečka konzumovala. Přesné okolnosti otravy zůstávají prozatím nejasné.

Nicméně ve středu v odpoledních hodinách vydal web Extra.cz informaci o tom, že se u herečky otrava botulotoxinem nepotvrdila. „Botulotoxin je výmysl médií. Jde o jinou bakterii, která je skutečně spojena s nedostatečnou tepelnou úpravou masa,“ uvedl pro eXtra.cz primář Kardiologického centra Nemocnice Na Homolce MUDr. Petr Neužil.

Co může následovat?

Zůstává otázkou, jak se zdravotní stav herečky vyvine. Vše však ovlivňuje rychlost diagnostiky a léčby. Nemocnice Na Homolce má naštěstí výborné odborníky a moderní technologie, které poskytují naději na úspěšné zotavení.

Jiřina Bohdalová je známá svou nezdolností a houževnatostí. Už v minulosti se dokázala vzpamatovat z různých zdravotních potíží a i nyní věříme, že i tento boj s nemocí zvládne.

Její dlouholetá kariéra plná úspěchů, ikonických rolí a nezapomenutelných momentů na české filmové scéně svědčí o tom, že Bohdalová není jen výjimečnou herečkou, ale také silnou osobnosti, která se s životními výzvami umí vypořádat.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama