Tučňáci Humboldtovi na pokraji vyhynutí. Letos byl zaznamenán jen jeden pár v procesu rozmnožování

Populace tučňáků Humboldtových podél centrálního pobřeží Chile dramaticky klesla a míra jejich reprodukce se propadla téměř na nulu. Hrozí jim vyhynutí, varuje Javiera Meza, vedoucí oddělení ochrany biodiverzity národního úřadu Conaf.

Reklama

Minulý rok vědci prozkoumali dva ostrovy u centrálního pobřeží Chile a zjistili 842 párů tučňáků v procesu rozmnožování nebo hnízdění. Letos však našli na těch samých ostrovech pouze jeden pár.

„Populace tučňáků na zkoumaných ostrovech klesla nebo zůstala stejná,“ uvedla Paulina Arceová, veterinářka specializující se na tučňáky.

„To by mohlo vést k ještě drastičtějšímu scénáři – vyhynutí druhu,“ varovala Arceová.

Tučňáci Humboldtovi žijí na tichomořském pobřeží Chile a Peru a jsou pojmenováni podle studeného Humboldtova proudu, ve kterém plavou. Váží až pět kilogramů a dorůstají délky až 70 centimetrů.

Diego Penaloza, prezident Safari Conservation Foundation, uvedl, že hlavními hrozbami pro tučňáky ve volné přírodě jsou znečištění, nedostatečné monitorování a ohrožení míst rozmnožování. Kromě toho na ně měl vliv i rozšířenější výskyt ptačí chřipky, způsobený meteorologickým jevem El Niño.

„Kvůli tomu jejich míra reprodukce klesla téměř na nulu,“ varuje Javiera Meza, vedoucí oddělení ochrany biodiverzity národního úřadu Conaf.

V mnoha zoologických zahradách světa, včetně těch v České republice, je úspěšně chováno přibližně 15 tisíc těchto tučňáků, kteří se dobře rozmnožují. Na druhou stranu, divoké populace těchto ptáků jsou v některých oblastech světa vážně ohroženy. Podle Wikipedie se v přírodě vyskytuje mezi 6 až 32 tisíci dospělých jedinců.

Autor: Milan Polák. Zdroj: CNN Brasil

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama