Vědci pojmenovali nový druh piraně objevený v Amazonii po padouchovi Sauronovi z Pána prstenů

V Amazonii byl objeven nový druh ryby, který je blízkým příbuzným piraní. Vědci tento nový druh pojmenovali po Sauronovi, záporné postavě z literární ságy Pán prstenů, kterou napsal britský spisovatel J. R. R. Tolkien.

Reklama

Studie popisující nový druh amazonské ryby byla publikována ve vědeckém časopisu Neotropical Ichthyology.

Malá rybka s latinským názvem Myloplus sauron dostala své jméno kvůli podobnosti s ohnivým okem padoucha Saurona – její tělo je oválné, ploutve mají červenou barvu. Na jejím těle se vyskytuje oranžové zbarvení a výrazný černý pruh podél boku, který připomíná vertikální zornici.

Na rozdíl od literárního postavy Saurona tato ryba netouží po moci a krvi. Je klidná a její potrava se z velké části skládá z rostlin.

Na studii nového druhu ryby se podílel Dr. Rupert Collins z British Natural History Museum, který tento druh objevil.

„Jakmile jeden z mých kolegů navrhl jméno pro tuto rybu, věděli jsme, že je to ta správná volba. Její zbarvení, zejména oranžové skvrny na těle, skutečně evokují Sauronovo oko. Navíc, s tolika neprozkoumanými druhy v řece Amazonce a přilehlých řekách, toto jméno symbolizuje potřebu „věnovat pozornost“ dalším objevům,“ uvedl Collins v tiskové zprávě zveřejněné na webu Natural History Museum.

Collins dále vysvětlil, že ačkoli Sauron patří do rodu piraní, ve skutečnosti není masožravec, stejně jako mnoho jiných piraní, které věda doposud zná. Myloplus sauron je jedním ze dvou nově pojmenovaných druhů, které vědci popsali v rámci snahy lépe pochopit amazonské piraně a jejich příbuzné, známé jako pacu. Myloplus sauron je tedy také součástí této skupiny pacu.

Collins dále uvedl, že rodina Serrasalamidae, zahrnující piraně a pacu, zahrnuje více než 100 druhů, a jejich identifikace je náročná i pro zkušené odborníky.

„Identifikace nových druhů byla často založena na rozdílných tvarech zubů. Nicméně se objevily druhy, které mají podobné tvary zubů, ale jsou jen vzdáleně příbuzné. V raných stádiích vývoje mohou vypadat velmi odlišně, což komplikuje jejich rozpoznávání,“ dodává Collins.

Ani analýza DNA nedává vždy jasné výsledky. Konkrétně v případě Myloplus sauron, byl nalezen další druh Myloplus aylan, který je geneticky velmi podobný.

„Ačkoli jsme je prozatím označili jako různé druhy, důkazy DNA jsou hraniční, což může naznačovat, že nejde o stejný druh, ale samostatnou populaci. Zatím jsme je nechali v rodině Myloplus, ale to se může v budoucnu změnit,“ prozradil Collins.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama