Mezinárodní den marihuany: Oslavy kontroverzní rostliny probíhají po celém světě

Náruživým vyznavačům a kuřákům marihuany připomínat číslo nebo kód 420 nemusíme. Málokdo však ví, proč Mezinárodní den marihuany připadá právě na 20. dubna. Užívání marihuany je v Česku stále ožehavé téma. A to napříč všemi generacemi. Přesto snad každý ví o někom, kdo marihuanu pěstuje, případně si dopřává kouřové rituály této kontroverzní zelené rostliny.

Reklama

Fámy a nesrovnalosti ohledně data

Pokud se řekne číslo 420, může se někomu vybavit policejní kód, který odkazuje na právní zákon týkající se marihuany. Některé poznámky uvádějí, že dané číslo by mohlo mít souvislost s narozením Adolfa Hitlera.

Další fámou je, že toto číslo připomíná lidem smrt zpěváka Boba Marleyho, který zemřel 5. 11. 1988, počty nám trochu s číslem 420 nesedí, ale co se zpěvákovi upřít nemůže, tak je fakt, že marihuanu určitě proslavil. Pokud jste ještě neviděli v kině film Bob Marley: One Love, doporučuji ho shlédnout, protože joint v ruce ke zpěvákovi neodmyslitelně patří.

Mezi nejvěrohodnější verzi patří ta, kdy se v roce 1971 pět studentů střední školy San Rafael sešlo v 16:20 (4:20 PM) u sochy chemika Louise Pasteura v kampusu na pravidelný marihuanový joint. Jednalo se o partu ve složení Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz a Mark Gravich. Vybrali si tento konkrétní čas, protože v té době obvykle končili s mimoškolními aktivitami. Říkali si Waldové, protože se setkávali u zdi.

„V roce 1990, konkrétně 20. dubna v 16:20, skupina Deadheads v Oaklandu rozdávala letáky s nápisem „420“. Tyto letáky vyzývaly lidi ke kouření. Jeden leták skončil u bývalého reportéra časopisu High Times, který se zabýval kulturou konopí. Leták nechal otisknout v časopise o rok později a číslo 420 ponechal. Díky zviditelnění po celém světě je číslo 420 známé jako kód pro marihuanu,“ uvádí web TIME.

Oslavy marihuany ve světě

Ve světě se Mezinárodní den marihuany slaví různě. V Kanadě a Spojených státech amerických se lidé scházejí na festivalech a koncertech, kde si společně zapálí svého jointa a oslavují tuto zelenou rostlinu, kterou nazývají tráva, travka nebo třeba ganja.

Sama jsem navštívila Nizozemsko, kde je kouření trávy tolerováno. Kromě tulipánů láká Nizozemsko turisty i na známé cofeeshopy, kde si můžete v klidu dopřát nejen marihuanu, ale i hašiš. A to zcela bez trestu. Zelenou rostlinku můžete koupit v sáčku, kouřit ji pomocí skleněnek nebo si z ní ubalit jointa. Pokud nemáte s marihuanou zkušenosti, nestyďte se a poraďte se s obsluhou. Mimo tohoto sortimentu můžete vyzkoušet i čokoládu nebo koláčky s přídavkem konopí. Pozor, účinky zde nastupují podstatně déle než u samotného kouření.

Nejvíce cofeeshopů se nachází přímo v Amsterdamu. Většinou je poznáte tak, že jsou výlohy ozdobené ganja listem a rastafariánskými barvami, tedy zelenou, žlutou a červenou. Za zmínku stojí také to, že dovnitř můžete, pokud vám je 18 let. V některých cofeeshopech mají podmínku věku 21 let. To, že je rekreační kouření marihuany tolerováno, neznamená, že je legální. Stále platí pravidlo, že převážet drogy přes hranice je trestné. „V Nizozemsku můžete u sebe mít 5 gramů trávy nebo hašiše,“ píší na webu Trubendorffer.

Festival Konopex 2024

V České republice je konopí legální pouze na lékařský předpis, ale i u nás probíhají veletrhy a oslavy, které jsou věnované této rostlině. Jedním z nich je tradiční jarní Konopex, který se uskuteční 26. – 28. dubna v Ostravě.

„Tři dny intenzivní pozornosti pro rostlinu, která patří mezi ty nejuniverzálnější a zároveň nejdiskutovanější. Konopí má právem přívlastek rostliny budoucnosti, nabízí mnoho benefitů i podnětů k výzkumu. Je známo svým významným potenciálem v medicíně. Lze z něj získat prospěšné doplňky stravy a superpotraviny, vyrobit funkční kosmetiku a dermatologické produkty vhodné jak pro lidi, tak pro zvířata,“ uvádí web Kudy z Nudy.

Těšit se můžete na kuřácké potřeby, ale i přednášky ohledně výzkumu, pěstování marihuany nebo jejího zpracování, včetně legislativy.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama