REKLAMA

Víte, kde opravdu jíte? Každá třetí restaurace má problémy s hygienou

Výběr restaurace je nejen otázkou chutě, ale i zdraví. Potravinářská inspekce již 10 let odhaluje podniky, kde hrozí zdravotní riziko. Prohřešků ubylo, přesto každá třetí restaurace nedodržuje hygienické požadavky, vyplývá z šetření SZPI.

REKLAMA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už celou dekádu dohlíží na kvalitu a bezpečnost stravování v restauracích, bistrech, cukrárnách a dalších podnicích. Kontroly za posledních deset let přinesly zajímavé výsledky – zatímco počet nejzávažnějších prohřešků klesá, stále existují provozy, které svými hygienickými podmínkami ohrožují zdraví zákazníků.

Hygiena jako klíčový problém

Od roku 2015, kdy inspekce získala pravomoc kontrolovat otevřené provozy společného stravování, zaznamenali inspektoři SZPI značné množství prohřešků. „Největší problémy se dlouhodobě týkají hygienických norem – podle nařízení (ES) č. 852/2004 se porušení hygienických požadavků zjistí při každé třetí kontrole,“ sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

I takto skladované maso, některé restaurace servírují
I takto skladované maso, některé restaurace servírují | Foto: SZPI

Zatímco v roce 2015 muselo být kvůli nevyhovujícím podmínkám uzavřeno 144 restaurací, v roce 2024 jich bylo už jen 66. I když se počet uzavřených provozů snížil, stále jde o alarmující číslo. Restaurace s vážnými hygienickými problémy představovaly loni 42,6 % všech uzavřených potravinářských provozoven inspekcí SZPI.

Pozitivní trend

Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že provozovatelé restaurací jsou si dnes více vědomi svých povinností než před deseti lety. Počet závažných porušení, které vedou k okamžitému uzavření, klesá. Přesto je mezi některými podniky stále patrná lehkomyslnost nebo snaha obejít pravidla.

REKLAMA

„Naším cílem není jen trestat, ale především motivovat podnikatele k dodržování pravidel, která chrání zdraví spotřebitelů,“ uvádí zástupce SZPI. Inspekce proto pokračuje v intenzivních kontrolách a nezůstává pouze u hygienických norem. Zaměřuje se také na falšování potravin, klamání spotřebitelů a poctivost prodeje.

Kde najít problematické restaurace?

SZPI dlouhodobě transparentně zveřejňuje seznam restaurací, které musely být uzavřeny kvůli vážným porušením. Tyto informace jsou dostupné na webu Potraviny na pranýři v sekci Uzavřené provozovny. Díky tomu mají spotřebitelé možnost zjistit, zda se jejich oblíbená restaurace nedostala na seznam problematických podniků.

Potravinářská inspekce se i nadále věnuje zajištění bezpečnosti stravování s nesníženou intenzitou. I když se situace zlepšuje, stále platí, že zákazníci by měli být obezřetní a při výběru podniku se řídit nejen recenzemi, ale i oficiálními kontrolami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Kam vyrazit na houby? Aktuální mapa růstu

Dlouhodobé sucho zbrzdilo růst hub, ale deštivé počasí přináší pro houbaře naději. Podívejte se, kde v Česku...

Rusko masivně zaútočilo na Ukrajinu. Polsko vyslalo do vzduchu stíhačky

Uprostřed masivního raketového útoku Ruska na Ukrajinu zahájilo Polsko vzdušné hlídky a uvedlo své systémy protivzdušné obrany...

Trump vyhrožuje Rusku po útoku na porodnici v Charkově

Americký prezident Donald Trump reagoval na ruský útok na porodnici v Charkově, při kterém bylo zraněno devět...

Trump plánuje nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v řádu stovek...

Americký prezident Donald Trump plánuje nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě přibližně 300 milionů dolarů....

Policista vyměnil zákon za zločin. Soud ho odsoudil za přípravu loupeže

Bývalý policista z Karlovarska a civilní osoba byli odsouzeni k 8 letům vězení za přípravu loupeže. Generální...

O víkendu se oteplí, do Česka se vrátí letní počasí

O víkendu se do Česka vrátí letní počasí. Zatímco sobota bude ještě připomínat předešlé chladnější dny, v...

Distancujte se od dehonestační kampaně, vyzývá stranu Motoristé sobě Mezinárodní tiskový...

Český výbor International Press Institute (CZ IPI) zásadně odmítá dehonestační kampaň, která míří proti novinářce Apoleně Rychlíkové....

Rusko ostřelovalo stáj v Oděse. Jeden kůň útok nepřežil

Ranní útok na Oděsu zasáhl budovu stáje. Zemřela klisna Kamila, zraněna byla klisna Sigma. V době ruského...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA