REKLAMA

Víte, kde opravdu jíte? Každá třetí restaurace má problémy s hygienou

Výběr restaurace je nejen otázkou chutě, ale i zdraví. Potravinářská inspekce již 10 let odhaluje podniky, kde hrozí zdravotní riziko. Prohřešků ubylo, přesto každá třetí restaurace nedodržuje hygienické požadavky, vyplývá z šetření SZPI.

REKLAMA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už celou dekádu dohlíží na kvalitu a bezpečnost stravování v restauracích, bistrech, cukrárnách a dalších podnicích. Kontroly za posledních deset let přinesly zajímavé výsledky – zatímco počet nejzávažnějších prohřešků klesá, stále existují provozy, které svými hygienickými podmínkami ohrožují zdraví zákazníků.

Hygiena jako klíčový problém

Od roku 2015, kdy inspekce získala pravomoc kontrolovat otevřené provozy společného stravování, zaznamenali inspektoři SZPI značné množství prohřešků. „Největší problémy se dlouhodobě týkají hygienických norem – podle nařízení (ES) č. 852/2004 se porušení hygienických požadavků zjistí při každé třetí kontrole,“ sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

I takto skladované maso, některé restaurace servírují
I takto skladované maso, některé restaurace servírují | Foto: SZPI

Zatímco v roce 2015 muselo být kvůli nevyhovujícím podmínkám uzavřeno 144 restaurací, v roce 2024 jich bylo už jen 66. I když se počet uzavřených provozů snížil, stále jde o alarmující číslo. Restaurace s vážnými hygienickými problémy představovaly loni 42,6 % všech uzavřených potravinářských provozoven inspekcí SZPI.

Pozitivní trend

Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že provozovatelé restaurací jsou si dnes více vědomi svých povinností než před deseti lety. Počet závažných porušení, které vedou k okamžitému uzavření, klesá. Přesto je mezi některými podniky stále patrná lehkomyslnost nebo snaha obejít pravidla.

„Naším cílem není jen trestat, ale především motivovat podnikatele k dodržování pravidel, která chrání zdraví spotřebitelů,“ uvádí zástupce SZPI. Inspekce proto pokračuje v intenzivních kontrolách a nezůstává pouze u hygienických norem. Zaměřuje se také na falšování potravin, klamání spotřebitelů a poctivost prodeje.

Kde najít problematické restaurace?

SZPI dlouhodobě transparentně zveřejňuje seznam restaurací, které musely být uzavřeny kvůli vážným porušením. Tyto informace jsou dostupné na webu Potraviny na pranýři v sekci Uzavřené provozovny. Díky tomu mají spotřebitelé možnost zjistit, zda se jejich oblíbená restaurace nedostala na seznam problematických podniků.

Potravinářská inspekce se i nadále věnuje zajištění bezpečnosti stravování s nesníženou intenzitou. I když se situace zlepšuje, stále platí, že zákazníci by měli být obezřetní a při výběru podniku se řídit nejen recenzemi, ale i oficiálními kontrolami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Česká cukrářka Lucie Charvátová vyhrála světovou soutěž. Její dort Valeora okouzlil...

První listopadový víkend se v anglickém Birminghamu konala prestižní soutěž Cake International. Česká cukrářka Lucie Charvátová v...

Helena Vondráčková se vrací na filmové plátno. Novinka Šviháci míří do...

Česká pěvecká hvězda Helena Vondráčková se ve filmech objevuje velmi zřídka. Do kin v zimě zamíří nový...

Recept na kuře na paprice, které chutná ještě lépe s pyré...

Kuře na paprice u nás zná prakticky každý. Zkuste jej ale tentokrát něčím ozvláštnit. Díky jednoduchému domácímu...

Ukrajinci ve třetím čtvrtletí odvedli státu přes osm miliard

Nejnovější data ministerstva práce a sociálních věcí potvrzují, že pomoc Ukrajincům není jen otázkou solidarity, ale i...

Kam Češi létají o Vánocích? Nejvíc táhne Londýn, Dubaj a Marsá...

Cestuje se po celý rok a ani vánoční svátky nejsou výjimkou. Zjistili jsme, která místa v zahraničí...

Český výrobce nábytku na míru dokazuje, že poctivá práce může konkurovat...

Zatímco český trh zaplavuje levný nábytek z Polska, domácí truhláři ukazují, že poctivá ruční práce má u...

Melania Trumpová se stala Patriotkou roku. Ženám vzkázala, aby si věřily

Melania Trumpová byla ve čtvrtek 6. listopadu v New Yorku vyhlášena Patriotkou roku na Fox Nation Patriot...

Podzim na talíři: Skořicoví šneci ozvláštnění šťavnatými jablky jako skvělý víkendový...

Skořice, jablka a čerstvě upečené kynuté těsto – přesně tak může vonět i váš podzimní víkend. Díky...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA