REKLAMA

Tradiční bábovka: S vaječným koňakem nebude suchá ani těžká

Co vás napadne, když se řekne tradiční moučník k odpolední kávě? Mně se vybaví jednoznačně bábovka. Oblíbila jsem si recept, kde přidávám do těsta vaječný koňak. A zvládne ho i začátečník, protože těsto je hotové za pár minut. Nalijete ho do formy a za hodinu je na stole. „Vaječný koňak má bohatou krémovou texturu a výraznou chuť, která dodává kouzlo svátků téměř každému receptu,“ uvedla Christina Caliová na webu azcentral.

REKLAMA

Vaječný koňak do pečení

Vaječný koňak můžete použít při pečení a v mnoha receptech jím nahradit podmáslí nebo mléko, protože většina vaječných likérů v obchodech má podobnou konzistenci. Pokud nahrazuji vaječný koňak za mléko, přidávám několik dalších polévkových lžic, protože je hustší.

Recept: Bábovka s vaječným koňakem

„Možná budete chtít snížit v receptech cukr, když budete přidávat vaječný koňak, protože je mnohem sladší než mléko nebo smetana,“ dodává Joan O´Connorová, majitelka Honey Moon Sweets v Temple pro výše uvedený web.

Ingredience:

  • 5 vajec, 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • olej na vymazání formy a strouhanka
  • na posypání moučkový cukr

Postup přípravy:

Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přilijete olej a poté vaječný koňak. Do směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Tři čtvrtiny těsta nalijete do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbytku zamícháte lžíci kakaa a nalijete na světlé těsto.

Vložíte do předehřáté trouby na 175 °C a pečete 60 minut. Pomocí dřevěné špejle si můžete ověřit, zda je bábovka upečená ve středu. Stačí píchnout špejlí do těsta a vytáhnout. Pokud je špejle suchá a není na ní vidět neupečené těsto, je upečená.

Bábovku nechte na chvíli vychladnout a poté ji vyklopte. Může se stát, že vám nepůjde bábovka z formy vyklopit, pak položte na formu navlhčenou utěrku ve studené vodě. Chyba bude pravděpodobně ve špatně vymazané a vysypané formě.

Naučila jsem se vymazávat formu důkladně, používám rostlinný olej a vysypávám zásadně strouhankou. S tímto postupem mi šla vždy lehce po vychladnutí vyklopit.

Po vychladnutí můžete bábovku posypat moučkovým cukrem. Výsledkem je nadýchaná, jemná a lehce vlhká bábovka. Díky přídavku vaječného koňaku není suchá ani těžká.

TIP! Vaječný koňak nemusíte kupovat, můžete si udělat domácí. Recept na jednoduchou přípravu vaječného koňaku napsala pro NašeTéma redaktorka Nikola Strnadová.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Meteorologové vydali pro jih Česka výstrahu před ledovkou

Česko zažilo o víkendu mrazivé počasí, které podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jen tak neskončí. V důsledku...

Vědci objevili na Balkáně gigantickou pavoučí síť s více než sto...

V Sirné jeskyni na hranici Řecka a Albánie vědci objevili gigantickou pavoučí síť o ploše zhruba sta...

Trápí vás doma nebo v práci hluk? Akustické panely změní akustiku...

Trápí vás doma hluk od sousedů nebo v práci neustálé rušení z vedlejší kanceláře? Nejste v tom...

Recepty na vaječný likér. Takto ho dělaly naše babičky

Milujete domácí vaječný likér, ale rádi byste si letos dopřáli něco trochu jiného? Inspirujte se recepty z...

Recenze: To monstrum ve mně. Netflix ví, jak diváka navnadit

Žena v krizi, smrt dítěte, střet s potenciálním vrahem a snaha najít pravdu. To vše nabízí nový...

Vzestup digitálních nomádů v Evropě a jejich finanční potřeby

Digitální nomádství se v posledních letech stalo jedním z nejdynamičtěji rostoucích životních stylů. Tisíce Evropanů mění tradiční...

Češky své kráse ubližují falešným luxusem. Vkus ale není o penězích,...

Iva Frühlingová má pověst křehké pařížské múzy. Otevřeně říká, proč Češkám škodí plastické operace, falešné kabelky i...

Platební terminály: 7 důvodů, proč je nasadit ještě dnes

Platební terminály dnes akcelerují prodeje i spokojenost zákazníků, protože kartu, mobil a hodinky používá čím dál více...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA