REKLAMA

Tradiční bábovka: S vaječným koňakem nebude suchá ani těžká

Co vás napadne, když se řekne tradiční moučník k odpolední kávě? Mně se vybaví jednoznačně bábovka. Oblíbila jsem si recept, kde přidávám do těsta vaječný koňak. A zvládne ho i začátečník, protože těsto je hotové za pár minut. Nalijete ho do formy a za hodinu je na stole. „Vaječný koňak má bohatou krémovou texturu a výraznou chuť, která dodává kouzlo svátků téměř každému receptu,“ uvedla Christina Caliová na webu azcentral.

REKLAMA

Vaječný koňak do pečení

Vaječný koňak můžete použít při pečení a v mnoha receptech jím nahradit podmáslí nebo mléko, protože většina vaječných likérů v obchodech má podobnou konzistenci. Pokud nahrazuji vaječný koňak za mléko, přidávám několik dalších polévkových lžic, protože je hustší.

Recept: Bábovka s vaječným koňakem

„Možná budete chtít snížit v receptech cukr, když budete přidávat vaječný koňak, protože je mnohem sladší než mléko nebo smetana,“ dodává Joan O´Connorová, majitelka Honey Moon Sweets v Temple pro výše uvedený web.

Ingredience:

  • 5 vajec, 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • olej na vymazání formy a strouhanka
  • na posypání moučkový cukr

Postup přípravy:

Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přilijete olej a poté vaječný koňak. Do směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Tři čtvrtiny těsta nalijete do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbytku zamícháte lžíci kakaa a nalijete na světlé těsto.

Vložíte do předehřáté trouby na 175 °C a pečete 60 minut. Pomocí dřevěné špejle si můžete ověřit, zda je bábovka upečená ve středu. Stačí píchnout špejlí do těsta a vytáhnout. Pokud je špejle suchá a není na ní vidět neupečené těsto, je upečená.

Bábovku nechte na chvíli vychladnout a poté ji vyklopte. Může se stát, že vám nepůjde bábovka z formy vyklopit, pak položte na formu navlhčenou utěrku ve studené vodě. Chyba bude pravděpodobně ve špatně vymazané a vysypané formě.

Naučila jsem se vymazávat formu důkladně, používám rostlinný olej a vysypávám zásadně strouhankou. S tímto postupem mi šla vždy lehce po vychladnutí vyklopit.

Po vychladnutí můžete bábovku posypat moučkovým cukrem. Výsledkem je nadýchaná, jemná a lehce vlhká bábovka. Díky přídavku vaječného koňaku není suchá ani těžká.

TIP! Vaječný koňak nemusíte kupovat, můžete si udělat domácí. Recept na jednoduchou přípravu vaječného koňaku napsala pro NašeTéma redaktorka Nikola Strnadová.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Chystáte se poprvé do SAPY? Připravte se na fronty na Bun...

SAPA bývá nazývána "státem ve státě". Lidé sem dojíždí nejen z centra Prahy, ale i z jiných...

Dvojnásobný vrah Vocásek může být brzy na svobodě. Co na to...

Dnes již legendární šéf pražské mordparty Jiří Markovič se podílel na mnoha případech, včetně spartakiádního vraha Jiřího...

Knihobot čelí kritice kvůli cenám, zacházení s knihami a přístupu k...

V posledních týdnech bobtnají na sociálních sítích horlivé diskuze, které mají jedno společné téma, Knihobot. Nevyžádanou popularitu...

Je to dort? Halloween: Recenze děsivě sladké novinky Netflixu

Halloween je za rohem a Netflix si nenechal jeho oslavu ujít. 8. října tak odvysílal novinku Je...

Eternit z minulého století má na střeše pořád tisíce domů. Kolik...

Tisíce starších domů má na střeše eternitovou krytinu, která byla za socialismu symbolem pokroku. Vlákna azbestu v...

Experiment umělého ochlazování Země by mohl skončit katastrofou, varují vědci

Myšlenka tlumení slunečního záření za účelem ochlazení planety Země zní lákavě. Podle vědců z Kolumbijské univerzity v...

Trump nařídil okamžité zahájení testování jaderných zbraní

Prezident Donald Trump nařídil ministerstvu obrany USA, aby okamžitě zahájilo testování jaderných zbraní. Trump to ve čtvrtek...

Halloween má temné kořeny. Víte, proč se při něm vyřezávají dýně?

Strašidla, dýně a Kelti. Halloween má kořeny v britském Samhainu a legenda o bloudícím Jackovi nabízí vysvětlení,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA