REKLAMA

Tradiční bábovka: S vaječným koňakem nebude suchá ani těžká

Co vás napadne, když se řekne tradiční moučník k odpolední kávě? Mně se vybaví jednoznačně bábovka. Oblíbila jsem si recept, kde přidávám do těsta vaječný koňak. A zvládne ho i začátečník, protože těsto je hotové za pár minut. Nalijete ho do formy a za hodinu je na stole. „Vaječný koňak má bohatou krémovou texturu a výraznou chuť, která dodává kouzlo svátků téměř každému receptu,“ uvedla Christina Caliová na webu azcentral.

REKLAMA

Vaječný koňak do pečení

Vaječný koňak můžete použít při pečení a v mnoha receptech jím nahradit podmáslí nebo mléko, protože většina vaječných likérů v obchodech má podobnou konzistenci. Pokud nahrazuji vaječný koňak za mléko, přidávám několik dalších polévkových lžic, protože je hustší.

Recept: Bábovka s vaječným koňakem

„Možná budete chtít snížit v receptech cukr, když budete přidávat vaječný koňak, protože je mnohem sladší než mléko nebo smetana,“ dodává Joan O´Connorová, majitelka Honey Moon Sweets v Temple pro výše uvedený web.

Ingredience:

  • 5 vajec, 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • olej na vymazání formy a strouhanka
  • na posypání moučkový cukr

Postup přípravy:

Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přilijete olej a poté vaječný koňak. Do směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Tři čtvrtiny těsta nalijete do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbytku zamícháte lžíci kakaa a nalijete na světlé těsto.

Vložíte do předehřáté trouby na 175 °C a pečete 60 minut. Pomocí dřevěné špejle si můžete ověřit, zda je bábovka upečená ve středu. Stačí píchnout špejlí do těsta a vytáhnout. Pokud je špejle suchá a není na ní vidět neupečené těsto, je upečená.

Bábovku nechte na chvíli vychladnout a poté ji vyklopte. Může se stát, že vám nepůjde bábovka z formy vyklopit, pak položte na formu navlhčenou utěrku ve studené vodě. Chyba bude pravděpodobně ve špatně vymazané a vysypané formě.

Naučila jsem se vymazávat formu důkladně, používám rostlinný olej a vysypávám zásadně strouhankou. S tímto postupem mi šla vždy lehce po vychladnutí vyklopit.

Po vychladnutí můžete bábovku posypat moučkovým cukrem. Výsledkem je nadýchaná, jemná a lehce vlhká bábovka. Díky přídavku vaječného koňaku není suchá ani těžká.

TIP! Vaječný koňak nemusíte kupovat, můžete si udělat domácí. Recept na jednoduchou přípravu vaječného koňaku napsala pro NašeTéma redaktorka Nikola Strnadová.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA