Křupavé sýrové chipsy – mlsání, které připravíte za pár minut

Také rádi sledujete filmy? Většinou si k tomu vezmeme také občerstvení. Mlsáme spíše nezdravě – popcorn, sušenky nebo chipsy, takže bychom to neměli dělat příliš často. Recept na křupavé sýrové chipsy si pro vás připravila redaktorka Renáta Šestáková.

Reklama

Z light sýrů dobrotu neuděláte

Zajímavosti o sýrech jste si už mohli přečíst v článku Den milovníků sýrů aneb Proč milují Francouzi sýry k vínu, ale na čedar jsem trochu zapomněla. Proč se zrovna čedar hodí do receptu na Křupavé sýrové chipsy?

Důležitý je zejména tuk, který je nositelem chuti nejen u masa, ale i u sýrů. „Čedar má poměrně velké množství tuku a patří k nejoblíbenějším sýrům na světě. Nejoblíbenějším je ve Spojeném království a Spojených státech amerických. V těchto státech se barví semeny annatto, díky kterým má intenzivní oranžovou barvu. Jedná se o tvrdý sýr, který je vyrobený z pasterizovaného kravského mléka,“ uvádí web Tasteatlas.

Je výborný, když je roztavený, jako například u domácích sýrových chipsů.

Recept: Křupavé sýrové chipsy

Pečené sýrové chipsy jsou velmi jednoduché na přípravu. Vystačíte si s nastrouhaným čedarem, případně jiným druhem sýra, například s 40% eidamem nebo parmazánem.

Ingredience:

  • 200 g nastrouhaného čedaru
  • dle chuti můžete přidat koření (například grilovací koření, uzená červená paprika, chilli papričky, barbecue koření atd.)

Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Do misky nastrouhejte nahrubo celý bloček sýra. Prsty odeberte nastrouhaný sýr a vytvořte na plechu malé kupičky.

Osobně jsem následně sýr posypala barbecue kořením. Pečte cca 10–12 minut dozlatova. Pozor, chipsy nesmí být v troubě příliš dlouho, jinak zhořknou. Sýrové chipsy vyndejte a nechte vychladit.

Chutnají skvěle nejen při sledování filmů, ale křupavé sýrové chipsy můžete také servírovat jako chuťovku k vínu.

Sýrové chipsy můžete vyrobit i v horkovzdušné fritéze.

Fritovací koš vyložte pečícím papírem. Rozložte kupičky nastrouhaného sýra a pečte při 200 °C jen 5 minut. Občas zkontrolujte propečenost. Po vyndání nechte opět vychladnout.

Pokud se vám zdají sýrové chipsy fádní, vyzkoušejte i tyto varianty:

Sýrové chipsy se sušenými rajčaty

Vmíchejte 2 lžíce nadrobno nakrájených sušených rajčat a ½ lžičky sušeného tymiánu do nastrouhaného sýra a posypte směsí nastrouhaný sýr čedar před vložením do trouby či horkovzdušné fritézy.

Sýrové chipsy s jablky a pepřem

Smíchejte 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájených sušených jablek a ½ čajové lžičky čerstvě drceného černého pepře a posypte směsí nastrouhaný sýr čedar před vložením do trouby či horkovzdušné fritézy.

Sýrové chipsy jsou vynikající, křupavé a rozhodně zdravější než smažené bramborové chipsy. Samozřejmě jich nesmíte sníst dva plechy. Sýrové chipsy můžete uložit do vakuové dózy a dát do lednice. Takto vám vydrží křupavé minimálně 3 dny.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj: Vlastní recepty Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama